Oj zdarza się, zdarza. To znaczy, witamina C nie jest toksyczna, ale jej nadmiar powoduje powstawanie kryształów i kamieni nerkowych. Coś o tym wiem, bo moja świnka zmaga się z kryształami w pęcherzu. Zresztą spójrz do ulotki dołączonej do witaminy C (w tych witaminkach, które miałam/mam w apteczce zawsze było wspomniane o tym, że nadmiar prowadzi do kamicy nerkowej). To zależy jakie karmy jej nie zawierają... ja stosuje takie, które mają ją w swym składzie. Warzywa + dobra karma jak najbardziej wystarczą. Pytałam o to chyba z 5 weterynarzy i każdy mówił to samo. Zresztą, organizm człowieka także sam nie wytarza witaminy C, a zwykle nie łykamy jej codziennie (czerpiemy tę witaminę z żywności).
Co do natki pietruszki, wiek tu nie ma nic do rzeczy, codziennie podawać nie wolno. Wapń jest także w karmie i innych warzywach oraz owocach. Jak się to wszystko zbierze razem to może dojść do nadmiaru i przykrych skutków.
Ale z dyskusją na temat witaminy C przenieśmy się tutaj: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=7&t=2810&start=195.