Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ucieczka świnki z pudła

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
kanilox
Użytkownik
Świnki morskie: Jasna Świnka i jej Murzyn
Kontaktowanie:

Re: Ucieczka świnki z pudła

Postautor: kanilox » 9 września 2012, 15:41

Miałem taki duży paśnik, ale cały czas do niego wskakiwały i syf się robił poza klatką więc go wywaliłem, potem kupiłem taki mały fajny zewnętrzny, ale musiałem go co chwile napełnić, i przy tym też często mi wypadało siano i się syf robił, to wole im dużą porcje do środka dać i niech jedzą. przez jakiś czas jak nie miałem tych granulków to siano im dawałem jako ściółkę, tylko wtedy szybko im śmierdziało. A co do poidełka to teraz je tak zamontowałem do próby, bo jak miałem normalnie to straszny hałas był, nawet rozmawiać się nie dało, mi się wydaje że tak im się podoba, bo nie mają wszystkiego pod sam ryj podstawione tylko trochę trzeba się rozciągnąć.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 9 września 2012, 15:45

No sama nie wiem. Sianko nie może od tak sobie leżeć na "ziemi", bo świnki na to sikają, a potem to jedzą. Bardzo nie higieniczne :distrustful: A poidełko raczej powinno być łatwo dostępne, do rozciągania to możesz im kupić coś takiego: http://animalia.pl/produkt,3147,trixie- ... 20-cm.html, na owoce/warzywa. Jeśli poidełko hałasuje, znam ten problem, to kup nie kulkowe, a automatyczne: http://myszy.net/wyposazenie_4.jpg, czyli to pierwsze.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

kanilox
Użytkownik
Świnki morskie: Jasna Świnka i jej Murzyn
Kontaktowanie:

Postautor: kanilox » 9 września 2012, 21:04

Muszę się zastanowić nad jakim drutem czy czymś żeby niżej było to poidełko, co do automatycznego to raz je kupiłem to miałem połamane i ciekło, a one są drogie więc i cały czas mam te. Jak zjedzą większość tego siana co już mają to dam ten stary mały podajnik na siano.

Kiedyś miały pełno rzeczy w klatce, taki most z patyków, dwa domi, hamak i duża półka, niestety musiałem wszystko wyrzucić według zaleceń weterynarza, bo miały jakiś pasożyt skóry i na tym mogły być jaja tych robali.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 września 2012, 21:14

Paśnik tak czy siak daj im tamten,bo tak jak kin napisała to jest nie higieniczne jak jedzą zaszczane siano.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 9 września 2012, 23:19

Na siano bardzo polecam kulę, nie tylko się tak nie syfi ale i świni mają większą frajdę z jedzenia.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 września 2012, 23:21

vagina_denata pisze:Na siano bardzo polecam kulę, nie tylko się tak nie syfi ale i świni mają większą frajdę z jedzenia.
Oj tak :D Zgadzam się w 100%

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 11 września 2012, 14:56

No tak, tylko, świnka może zakleszczyć sobie głowę w kuli... a czytałam o podobnych przypadkach. Jeśli jesteśmy w domu, możemy szybko śwince pomóc, gorzej, gdy nas nie ma... Swojego czasu myślałam o kuli, do momentu, aż przeczytałam tamte historie. Mam zewnętrzny paśnik Ferplastu i jestem bardzo zadowolona, świnkopanowie rówież.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 września 2012, 16:16

To chyba zależy od kuli, bo moja ma na tyle małe odstępy między kratami, że nie ma szans na to, żeby świnka wsadziła tam głowę, po prostu jej się nie zmieści na szerokość.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca