Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka- kilka pytań

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka- kilka pytań

Postautor: PompoN » 20 czerwca 2012, 18:30

Klatka będzie do końca tego tygodnia, w sob powinna być.
Chcę ją oswoić. Klatkę kładę na swoje łóżko, zdejmuje kratę i zostaje sama kuweta. Świnka stoi nieruchomo, daje się głaskać. Kiedy troszeczkę mocniej ją przycisnę zaczyna się wyciągać i cicho mruczeć (piszczeć, nie wiem jak to nazwać). Po chwili głaskania samodzielnie wychodzi z kuwety i powoli chodzi po łóżku. Nie chcę brać jedzenia z ręki, tylko jeżeli położę jej na łóżku i sama weźmie. Po jakiś 3-5 minutach znowu wchodzi do kuwety i zakopuje się w sianku, jakby miała mnie już dosyć. Tylko raz próbowałem ją wziąść na ręce, ale uciekała i nie udało się ;c
W klatce prawie cały czas siedzi pod pięterkiem (tymczasowy domek), dziś po przyjściu ze szkoły widziałem, że wyszła zjeść, ale kiedy tylko wszedłem do pokoju uciekła pod pięterko.
Aha, mam pytanie, czy podawanie witaminy C poprzez jedzenie pietruszki i innych warzyw bogatych w tą witaminę wystarczy, czy krople są konieczne?
Dawanie kropli byłoby bardzo uciążliwe, ponieważ świnka się jeszcze strasznie boi ;/
Jeżeli macie jakieś swoje sposoby na oswojenie świnki to chętnie przeczytam :)
Aa.. mam dwa miejsca do wybrania na stanie klatki- mój pokój, albo kąt jadalni, gdzie świnka miałaby spokój.
Jeszcze ostatnie pytanie- jak wziąść ją na ręce? Wiem jak ją trzymać, ale nie wiem jak na początku ją podnieść :(

Pytanie do Tali, bo na gg nie odpowiada:
Znasz jakichś weterynarzy zajmujących się gryzoniami w Toruniu?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 20 czerwca 2012, 18:51

PompoN pisze:Chcę ją oswoić. Klatkę kładę na swoje łóżko, zdejmuje kratę i zostaje sama kuweta. Świnka stoi nieruchomo, daje się głaskać. Kiedy troszeczkę mocniej ją przycisnę zaczyna się wyciągać i cicho mruczeć (piszczeć, nie wiem jak to nazwać). Po chwili głaskania samodzielnie wychodzi z kuwety i powoli chodzi po łóżku. Nie chcę brać jedzenia z ręki, tylko jeżeli położę jej na łóżku i sama weźmie. Po jakiś 3-5 minutach znowu wchodzi do kuwety i zakopuje się w sianku, jakby miała mnie już dosyć. Tylko raz próbowałem ją wziąść na ręce, ale uciekała i nie udało się ;c
W klatce prawie cały czas siedzi pod pięterkiem (tymczasowy domek), dziś po przyjściu ze szkoły widziałem, że wyszła zjeść, ale kiedy tylko wszedłem do pokoju uciekła pod pięterko.

Jest ok, ja bym ją po prostu brała na kolanka i głaskała, dawała z ręki, tak na 10 minutek, a po paru dniach puściła. Tak z Daisy robiłam i jest ok, z Gizmulą inaczej próbowałam, no i chyba ją zraziłam, boi się wychodzić z klatki.
A pięterko moim zdaniem lepsze od domku ;)
PompoN pisze:Aha, mam pytanie, czy podawanie witaminy C poprzez jedzenie pietruszki i innych warzyw bogatych w tą witaminę wystarczy, czy krople są konieczne?

Papryka, natka pietruszki (nie dużo) i koperek (nie dużo). Raz na jakiś czas możesz pokropić np. marchew witaminkami.
PompoN pisze:Aa.. mam dwa miejsca do wybrania na stanie klatki- mój pokój, albo kąt jadalni, gdzie świnka miałaby spokój.

Ja bym wybrała pokój, szybciej oswoi się z otoczeniem i z tobą.
PompoN pisze:Jeszcze ostatnie pytanie- jak wziąść ją na ręce? Wiem jak ją trzymać, ale nie wiem jak na początku ją podnieść

Ja głaszczę, aż się rozpłaszczy i jednym pewnym ruchem przekręcam rękę pod brzuszek. Drugą szybciutko wsuwam pod pupę i już.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 20 czerwca 2012, 18:59

Tylko, że nie mam jak jej wziąść na kolana, bo sama nie zawsze chce wyjść, a na ręce też się nie daje wziąść. Kiedy chce jej dać pokarm z ręki i przysuwam rękę ze smakołykiem to ona strasznie się boi i ucieka gdzie indziej.
Czy świnki morskie mają większe łapki tylnie od przednich?
Moja ma i nie zawsze na nich się do końca opiera (chyba, że mi się wydaje) i nie wiem, czy to jakaś choroba, czy jest jeszcze mała :(

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 20 czerwca 2012, 19:08

Według mnie są takie same, ale nie jestem pewna. Może ma je chore, opuchnięte, może ma ostrogi, a może ropę? Obejrzyj je dokładnie, może to od podłoża?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 20 czerwca 2012, 20:04

Wypuściłem ją na kanapę jak zmieniałem jej trociny. Kiedy wkładałem ją do klatki zaczęła strasznie głośno piszczeć, po włożeniu do klatki przestała.
Tutaj macie zdjęcia jej łapek.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

[IMG=http://img713.imageshack.us/img713/2780/imag0149zo.jpg][/IMG]

[IMG=http://img833.imageshack.us/img833/1656/imag0145gs.jpg][/IMG]

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 20 czerwca 2012, 20:14

Piszczenie, to pewnie ze strachu, a łapki są według mnie ok, ale nie wiadomo jak pod spodem. Wyglądają w porządku.
A swoją drogą śliczna świnka :)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 20 czerwca 2012, 20:54

Moim zdaniem łapki są ok, to normalne, że wydają się takie wielkie w stosunku do reszty ciała. Nowonarodzone świnki wyglądają jak zbudowane z samych łapek i głowy :) z czasem proporcje się wyrównają. Pisałeś, że świnka chodzi, więc nie powinna mieć z nimi problemów medycznych, jak rozrusza się trochę bardziej zaobserwuj czy nie kuli jednej stopy pod siebie i czy opiera się na nich przy chodzeniu.

Najłatwiej oswoić świnki dobrym jedzeniem :)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 20 czerwca 2012, 21:43

Znowu wypuściłem świnkę, tym razem na większe łóżko. Siedziała w kuwecie, a ja ją głaskałem, próbowałem też pod włos i wtedy ona zaczęła ruszać pyszczkiem, trochę przekręcać się na bok, lecz po chwili wracała do normalnej pozycji, mam rozumieć, że chyba to lubi, nie? xD
Miałem ją na kolanach. Siedziała jak zaklęta, dawała się głaskać itp. Później znowu puściłem ją na łóżko zaczęła po nim latać i wtedy nie chciała już dać się złapać ;x

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 20 czerwca 2012, 21:51

Przy chodzeniu się na nich opiera, czasami kiedy siedzi, to nie do końca dotyka nimi podłoża i właśnie stąd moje zaniepokojenie, ale to chyba przez pazurki. Nie kuli ich pod siebie, wręcz przeciwnie, kiedy siedzi kieruje je na zewnątrz, przy chodzeniu chyba trzyma je normalnie. Z ręki nadal nie za bardzo bierze, ale będę próbował dalej. Zasmakowało jej jabłko i marchew, ale wystarczy jej na razie mokrego pokarmu.
Obecnie nie będę jej dawał witaminy C przez strzykawkę, bo za diabła nie dam rady. Tak jak wspomniała Kinia- nadrobię to natką pietruszki i koprem. W piątek będę u weterynarza, więc jeżeli doradzi inaczej to się jakoś dostosuję... zobaczymy :)

Kinia, wiem, że ładna, w końcu ja ją wybierałem... :D

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 21 czerwca 2012, 6:26

Jeśli śwince jest dobrze, to rozkłada się jak naleśnik i cichutko popiskuje. Tylne pazurki faktycznie długawe, wybierz się do weta :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca