Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile wydajesz miesięcznie na świnki ?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Ile wydajesz miesięcznie na świnki ?

Postautor: Sensibles » 4 grudnia 2012, 12:22

Ja w sumie nigdy tego jakoś specjalnie nie liczyłam. Trzeba, to kupuję, i tyle. Ale ogólnie sporo mi na zwierzaki idzie, bo oprócz świnki mam cztery papużki (a na dniach zostaną mi już tylko dwie), spore akwarium i 7 kotów ;D

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Tropicana
Użytkownik
Świnki morskie: Harpun
Kontaktowanie:

Postautor: Tropicana » 4 grudnia 2012, 13:33

Jak wyżej, nie liczę tego. Co dwa miesiące chodzę po troty, mam za darmo. To samo z sianem. Jedyne, co kupuję to witamina C i karma. Nie robię jakichś specjalnych zapasów - nie ma, kupuję.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 4 grudnia 2012, 16:11

Hmm, nigdy nie liczyłam :distrustful: Siano mam za darmo. Żwirek (10 litrów) kupuję ok. co półtora miesiąca, z hakiem co dwa, więc jest to koszt 15 zł. Karma...100 zł co 4 miesiące..chyba...tak mi się wydaje. Mniej więcej, o :) Warzywa i owoce w większości kupuje mama, czasem idę do pobliskiego sklepu i kupię coś, jak jest bieda z żarciem :look: Co do zabawek i innych pierdółek-większość jest zrobiona przez mojego tatę.
Ja również oprócz świń mam dwa koty (które właściwie tylko przychodzą do domu zjeść i tyle) no i dwa psy, które też tylko jedzą xD

Awatar użytkownika
ziutka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ziutka » 6 grudnia 2012, 19:39

Ja ok. 400zł. ale 300zł. z tego wydaję na weta, ponieważ ma chore łapki i musze z nim chodzić co tydzień na kontrole, ale warto. Jest strasznie kochany, jak wszystkie zwierzaki. :D

Awatar użytkownika
Tropicana
Użytkownik
Świnki morskie: Harpun
Kontaktowanie:

Postautor: Tropicana » 6 grudnia 2012, 19:56

Co tydzień ? o.O

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 6 grudnia 2012, 20:35

Ziutka, ty przypadkiem nie liczysz na stare? O.O

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 grudnia 2012, 3:35

Wet bierze 100 zł za wizytę kontrolną? Niezłe zdzierstwo, liczy sobie jak prywatny kardiolog.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
ziutka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ziutka » 7 grudnia 2012, 11:44

no dokładnie...czasami bierze 70zł. ale to tylko wtedy jak nie ma zastrzyku na kości.

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 7 grudnia 2012, 22:42

Ja to wyjdę raczej skromnie ^^ Nie będę liczyć klatki, bo to wydatek jednorazowy, tak samo jak miseczek, legowiska itp. zrobiłam sama, bo świnki i tak to w końcu niszczą, a wykorzystuję do tego stare płaszcze, cebion kupiłam jednorazowo na okres ciąży i po porodzie. Trocin kupuję może z dwie paczki po 60l za 8,50zł, karmę kupuję teraz na wagę 15zł/kg i tyle mniej więcej mi wystarcza na miesiąc, teraz planuję mieszać ją z cavią complete ale dopiero mam w planach jej zamówienie, warzywa to może z 20zł, suszki starczają mi gdzieś na jakieś 2 miesiące i wydaję na nie nie więcej niż 20zł, więc mogę to podzielić na 2, kolbę daję im dwa razy w miesiącu więc to koszt 5 zł, sianko z 10zł, w sumie. To 77 zł, ale gdyby nie uogólnianie to wychodzi jeszcze taniej, bo zawsze coś zostaje na drugi miesiąc.

Teraz koszty są nieco większe, bo urodziły mi się 3 maluchy, ale jedno z małych będę musiała gdzieś oddać ( urodził się niestety tylko jeden chłopczyk i nie mam co z nim zrobić), drugie daję do chłopaka, który już ma jedną świnkę, więc znów będę mieć tylko dwie. Tak więc w moim wypadku utrzymanie świnek nie jest takie kosztowne :)

W sumie w tym miesiącu będę robić zakupy to sama dla siebie to dokładniej obliczę, dobrze jest wiedzieć w razie gdybym miała mieć problemy z kasą:)

Awatar użytkownika
miłoszek
Użytkownik
Świnki morskie: Miłosz
Kontaktowanie:

Postautor: miłoszek » 10 marca 2013, 17:59

matko 500zł? lekka przesada...... ja zwykle 30 zł :)

Świnka morska - ciekawe zjawisko :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca