Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mordor, czyli głupie pytania użytkownika KochneŚwiniaki

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Świnki morskie: Róża i Pianka
Kontaktowanie:

Re: Witamina C !!!!

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 1 stycznia 2016, 13:13

Moje świnki mają 9 miesięcy

Awatar użytkownika

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 15:00

Mpja lubi pomidorki az je koch dzis dalem serel kalarepke marchew I liczi.oki lupie szpinak ale narazie nie moge czeakam na dostawe. NienormalnieNormalna dawaj swojej swince 5 kropli witaminy c na przysmak np natka pietruszko one je uwielbiaja ale nie na ogorka !! I dawaj jej mnostwo warzyw/zieleniny z wit c I bedzie zfrowa bo twpje swinki moga miec brak wit c ale narazir tegp nie widac bo dawala do poidla a sie utlenia I znika wiex to nic nie daje. Poprostu dawaj duzo warzyw I zirleniny I 5 kropelek wit c ale nie do poidla najlepiej kup cebion on nie ma kpnserwantow co juvit. Powodzenia

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 1 stycznia 2016, 15:03

ja mam krople witaminy c z firmy francodexs. Okej KochneŚwinaki jutro jadę na duże zakupy xD Ale jak mam te krople dawać to jak jest natka pietruszki to na jedną taką pietruszkę? ( nie chodzi mi o listek )

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 15:32

Na jeden listek jedna kropla I tak az bedzie 5 kropli I radze dawaj wiwczorkiem te wiytaminki :) o jednakowej porze ;) a jak jest duy listek bo sie zdazaja to 2 krople na jeden listek ale pamietaj jak juz na listku bedzie kropelka to trzymaj ten listek w rekach az swinka go wezmie bo w innym wypadku kropla moglaby sie zsunac z listka. Powodzenia :D
Ps; ja uzywam kropli juvit tez sa dobre ale cebion lepszy bo nie ma skladu konserwujacego :*

EDIT:
Ale moga to tez byc krople z innej firny ale patrz sie aby mialy podobny sklad co cebion lub juvit I musza byx dla niemowlat

Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji Edytuj. Nie jest to pierwszy raz, gdy zwracam Ci uwagę. W końcu poleci bananik tak na kilka dni...
GalaxySparkle

-NienormalnieNormalna-
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: -NienormalnieNormalna- » 1 stycznia 2016, 18:12

Okej dzięki wielkie :)

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 20:08

Nie ma za co zycze twojej swince duzo zdrowia :D

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 20:09

Hej mam do was pytanie czy skorka kiwi ma witaminy a jezeli tak to czy ma wiecej niz owoc ?

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 1 stycznia 2016, 20:21

befana30 pisze:moje pomidorki pozeraja powarkujac i wyrywajac sobie nawzajem z buziek ;) nie obieram ze skorki tylko myje- owszem, zagrozenie ze sie przyklei do zoladka itp jest ale to samo dotyczy ludzi- ile razy utknela wam skorka z pomidora w przelyku..? bo mi sie zdarzylo- popilam, przegryzlam chlebem i przeszlo, a swinki przegryza siankiem- moje po kazdym swiezym pokarmie wlasnie tak robia.
Jesli twoj prosiek nie zna szpinaku to dalabym chociaz na sprobowanie- trudno w tej sytuacji okreslic ile zje, moje np szpinak lubia lecz poskubia pare listkow a juz chetniej i w ogromnych ilosciach zjedza botwinke. Nie ma zadnych przeciwskazan, wiec jesli je chetnie podawaj codziennie przykladowa "garsc" laczac z czyms innym- ja stosuje diete przemienna starajac sie co 2 dni zmieniac jadlospic, bo wiem ze potem im sie "nudzi" i potrafia zostawic.

Dzięki, a skąd o tej porze roku bierzesz botwinkę? bo ja w sklepie buraki to wiem że są ale ich liści to nigdzie nie widziałam :/ to samo dotyczy rzodkiewki zazwyczaj liście są zdechłe i już nieświeże, mogłoby już przyjść lato i sezonowe owoce i warzywa :D

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 1 stycznia 2016, 21:59

@madzia0902 Ja mieszkam za granica wiec z zielenina nie mam problemu :D
ale w warzywniakach na straganie czesto maja wloszczyzne, koperek i botwinke wlasnie- czasami mozna zapytac o te zielone "odpady" ze tak to ujme, bo nieraz biorac warzywa czy owoce trafiaja sie np marchewki z natka itd a w sklepach wyrzucaja- ja ostatnio zrobilam maly eksperyment wlasnie z marchewka; odcielam gorna czesc gdzie zazwyczaj wyrasta nac i zasadzilam pozostawiajac gore odkryta, pomalu ale zaczelo juz pierwsze peki puszczac w doniczce :D
Poza tym w lidlu czesto sprzedaja ziolka w doniczkach- super sie przyjmuje bazylia w domowych warunkach, a swinki uwielbiaja oprocz tego w supermarketach znajdziesz napewno jakas zielenine czy rzodkiewka z liscmi, bo sprowadzaja jak sie to mowi "z braku laku i kit dobry", wiec ujdzie choc sama kupna w takich marketach staram sie unikac.
Zostaja jeszcze rozne rodzaje salaty- moje ostatnio sie przerzucily na rzymska i nawet czesto jedza ze smakiem, odradzam salate lodowa ze wzgledu na chlonienie wszystkich chemikaliow jakimi jest pryskana podczas wzrostu w obcych krajach, a w sezonie zimowym sprowadzana do PL :)
Aha..! i hit kazdego swiniaka- swieza trawka :D jesli nie ma przymrozkow i uda ci sie znalesc ladna trawe na dworze to rowniez bedzie dobra tylko trzeba oplukac i osuszyc.

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

KochneŚwiniaki
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KochneŚwiniaki » 1 stycznia 2016, 22:34

Heh ja salaty wogle nie podaje bo sie boje. A skorka od kiwi ma witaminy I czy ma ich wiecej niz owoc kiwi?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”