Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Postautor: Sensibles » 10 sierpnia 2011, 23:11

Gucio01 pisze:Widać, że na forum dużo ludzi nie wierzy w boga, niebo itd. :cry:

Każdego osobna sprawa, nie ma co ingerować. Wiesz, każdy wierzy w co chce, nie możesz nikomu zmienić wiary i toku myślenia, ale wiesz...nie tylko na forum. Ogólnie jest sporo ateistów, moi znajomi to w większości ateiści. Normalka. Tak już jest.

damianek333 pisze:Nie wieżę w tęczowy most, tak samo jak w niebo piekło i boga.
W czym niby zwierzęta są gorsze że według katolickiej wiary nie mają duszy i nie mogą iść do nieba :?:

damianek333 pisze:
Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne... Nie wiem. A co do katolicyzmu to wypowiada się on, że zwierzęta nie mają duszy a ponieważ nie mają duszy to nie wykazują te uczuć typowo ludzkich np zazdrość, radość. Przynajmniej tak twierdziła moja katechetka w gimnazjum i ksiądz w liceum, a czy ich słowa pokrywają się w 100% z nauką kościoła to nie jestem w stanie powiedzieć :).

Mój nauczyciel religii stwierdził gdy weszliśmy w taki temat że zwierzęta to "tylko" zwierzęta, nie mają uczuć i nie potrafią kochać. Skoro taka jest ta wiara to ja w to nie wierze chodze do kościoła tylko na rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego oraz święta w grudniu bo niestety musze :roll:

Damian...ile Ty masz lat? 10? 11? Słuchaj...wiem, że to może troszkę dziwnie zabrzmieć, ale radziłabym Ci jeszcze trochę odpuścić z własnymi decyzjami co do chodzenia do kościoła. Według mnie masz trochę za mało lat żeby mówić tak...ostro (?) na te tematy. Weź lepiej się oddaj jeszcze pod "władzę" rodziców i chodź do kościoła co tydzień, normalnie, to Ci jeszcze może dużo dać...Powiem Ci że ja sama tak nie chciałam kiedyś chodzić do kościoła, jakoś nie bardzo wierzyłam w to że jest Bóg i piekło i niebo, ale to że chodziłam do tego kościoła co tydzień i słuchałam tych kazań i Ewangelii to dużo mi dało i żałuję, że przez ten pewien czas unikałam kościoła. Posłuchaj rady starszej koleżanki i chodź do kościoła, to co teraz robisz, że nie chodzisz, to...ten błąd może Cię później sporo kosztować. Nie musisz mnie słuchać, ale ja tylko Ci dobrze radzę. A swoje, ostateczne decyzje będziesz podejmował jako trochę starszy niż teraz. :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 10 sierpnia 2011, 23:32

Nie zgadzam się. Każdy ma prawo do podejmowania własnych, osobistych decyzji w tak ważnej i prywatnej kwestii jak wiara, bez względu na to ile ma lat. Wiara dziecka nie należy do rodziców, ani tym bardziej do katechetów i kleru. Czy też starszych koleżanek.

A swoją drogą postawa "w sumie to nie wierzę, ale się przelecę do kosciółka, bo a nuż mnie piorun znienacka trzaśnie alboco" jest zachowawcza w nieco, hmmm, mało eleganckim stylu i nikogo bym do niej nie namawiała. Każdy może mieć poglądy jakie chce, ale niech się z nimi nie ukrywa i niech je bierze na klatę, a nie myśli jedno a robi drugie, hipokryzja jest obrzydliwa.

Nefele pisze:
vagina_denata pisze:
Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne...

Drapieżcy też ;)? Anakondy np. nie nazwałabym bezbronną :p

Hehe no bezbronne to może nie jest ale nie zabija dla przyjemności, ale po to żeby przeżyć ;). Tego o ludziach powiedzieć nie można ;P.

Na szczęście nie o wszystkich :p

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 10 sierpnia 2011, 23:36

damianek333 ja cb nie rozumiem. Nie wierzysz w Boga itd. a chodzisz do kościoła. Moja koleżanka, nie wierzy nie chodzi. A rodzice wierzą?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 10 sierpnia 2011, 23:42

vagina_denata pisze:
Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne...

U zwierzat to natura,naturalna selekcja,zabijaja by zyc a nie by nasycic chore zadze,gdyby kilkunastu gosci z nationale geografic postanowilo nakrecic film o malych anakondach,pewnie byly by bezbonne...chba
A co do wiary,to jestem jak wielu ludzi, nie do konca wierze,bo logika bierze gore,ale nie zaprzeczam istnieniu Boga,chce i potrzebuje wierzyc ,ze jest ktos kto ma wzglad na moje zycie,ale chyba jestem zbyt przyziemna by codziennie o tym pamietac,raczej szukam Boga gdy czuje,ze cos mnie przerasta,ntaomiast koscioly jak dla mnie moga zostac wyburzone,by poczuc Boga moge z nim rozmawiac wszedzie im mniej swiadkow tym lepiej i do szczerej modlitwy nie potrzeba slow
Ostatnio zmieniony 10 sierpnia 2011, 23:47 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 10 sierpnia 2011, 23:46

Gucio01 pisze:damianek333 ja cb nie rozumiem. Nie wierzysz w Boga itd. a chodzisz do kościoła. Moja koleżanka, nie wierzy nie chodzi. A rodzice wierzą?

Przecież napisał, że chodzi na zakończenie i początek roku szkolnego i na pasterkę (czy roraty? roraty są chyba na Wielkanoc?), czyli w sytuacjach w których nie bardzo może nie iść - bo idzie cała szkoła czy cała rodzina. Gdyby np. ktoś z Twoich bliskich brał ślub w obrządku prawosławnych to tez byś poszła do cerkwi, mimo, że jesteś innego wyznania.

Ruby, co Ty, młode anakondy to wredne małe bydlaki, są jajożyworodne i w momencie porodu-wyklucia są już w pełni samodzielne, matka nie opiekuje się nimi nawet sekundy.
A poza tym, większość ludzi tez nie morduje dla przyjemności tylko z potrzeby (wszystkożerność), świry ze strzelbami to na szczęście jednak mniejszość.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 10 sierpnia 2011, 23:48

vagina_denata pisze:

Wszystkie zwierzęta są bezbronne, my np. zabijamy świnie, aby mieć mięso (wędlinę) tak samo jak i np. Anakondy zabijają, aby przeżyć :D

ruby_anger- aby być jeszcze bliżej Pana Boga trzeba chodzić do kościoła pogłębiać wiarę, przyjmować komunie. Sama modlitwa nie wystarczy.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 sierpnia 2011, 0:13

vagina_denata pisze:A poza tym, większość ludzi tez nie morduje dla przyjemności tylko z potrzeby (wszystkożerność)

Mialam na mysli ludzi typu Kuba Rozpruwacz,moze on i jadl tych ludzi,ja tam nie wiem,ale raczej nie po to by przezyc... :mrgreen:
Gucio01 pisze:ruby_anger- aby być jeszcze bliżej Pana Boga trzeba chodzić do kościoła pogłębiać wiarę, przyjmować komunie. Sama modlitwa nie wystarczy.

Kwestia wiary,ja uwazam,ze nie potrzebuje swiadkow,by mogli mowic:ona chodzi do kosciola,jesli potrzebuje Boga rozmawiam z Nim nawet podczas sprzatania,a ksieza mnie denerwuja,nienawidze obludy i falszu,a kazdy klecha taki dla mnie jest, a te babcie co siedza w pierwszych lawkach w kazda niedziele ,dra sie jak opetane, a niedaj boze usiadz na ich miejscu to by cie zjadly,nie kosciola nie cierpie i zdania nie zmienie,Ty jak chcesz to dreptaj ja nie bede

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 sierpnia 2011, 0:34

ruby_anger pisze:
vagina_denata pisze:A poza tym, większość ludzi tez nie morduje dla przyjemności tylko z potrzeby (wszystkożerność)

Mialam na mysli ludzi typu Kuba Rozpruwacz,moze on i jadl tych ludzi,ja tam nie wiem,ale raczej nie po to by przezyc... :mrgreen:

Nie, nie zjadał, tak haratał dla rozrywki. Kanibalizm to już w ogóle jest rzadki wybryk. I zauważ, że po 1 mordercy wciąż są w mniejszości, a tacy psychopatyczni to już w ogóle ewenement, zazwyczaj jak ktoś kogoś zarzyna to ma powód i potrzebę - pieniądze, namiętności, władza, szantaż, polityka...

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 11 sierpnia 2011, 0:51

Ale żeście się mnie uczepili :roll:
Nie mam zamiaru chodzić na siłę, nie chce i dla mnie to temat skończony.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 11 sierpnia 2011, 8:25

Ja wierzę w TM i bardzo mnie wkurzyło, kiedy chciałam się na religii pomodlić za zwierzęta, a katechetka powiedziała: 'Nie modlimy się za zwierzęta, bo one nie mają duszy.' Szczyt wszystkiego :evil:

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”