Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Konto usunięte

Re: Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Postautor: Konto usunięte » 11 sierpnia 2011, 10:30

Lucy_gryzoń pisze:'Nie modlimy się za zwierzęta, bo one nie mają duszy.'

Ja bym zaczela od razu dyskusje,Twoje prawo do wyznawania wiary jakiej chcesz,jesli czujesz ze tm istnieje to tak jest.ktos kiedys powiedzial ,ze prawdziwa wiara to:Bogowie istnieja dopuki w nich wierzymy a wiara i religia sa tym w co wierzymy czyli jesli wierzysz ze swinka ma dusze-ma ja :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 11 sierpnia 2011, 12:53

Lucy_gryzoń pisze:Ja wierzę w TM i bardzo mnie wkurzyło, kiedy chciałam się na religii pomodlić za zwierzęta, a katechetka powiedziała: 'Nie modlimy się za zwierzęta, bo one nie mają duszy.' Szczyt wszystkiego :evil:

Przykro mi, ale wg. Twojej religii nie mają.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 11 sierpnia 2011, 13:18

Ja myślę, że zwierzęta nie mają duszy, ale bardzo bym się cieszyła, gdyby ją miały i po śmierci odchodziły do nieba, czy coś takiego. :)

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 11 sierpnia 2011, 14:12

vagina_denata pisze: roraty są chyba na Wielkanoc

Roraty są na Boże Narodzenie, w grudniu. 4 tygodnie przed Wigilią i Bożym Narodzeniem się zaczynają i przez te 4 tygodnie trwają. Jakoś tak.

ruby_anger pisze:Kwestia wiary,ja uwazam,ze nie potrzebuje swiadkow,by mogli mowic:ona chodzi do kosciola,jesli potrzebuje Boga rozmawiam z Nim nawet podczas sprzatania,a ksieza mnie denerwuja,nienawidze obludy i falszu,a kazdy klecha taki dla mnie jest, a te babcie co siedza w pierwszych lawkach w kazda niedziele ,dra sie jak opetane, a niedaj boze usiadz na ich miejscu to by cie zjadly,nie kosciola nie cierpie i zdania nie zmienie,Ty jak chcesz to dreptaj ja nie bede

Z tą rozmową z Bogiem to masz rację, ale jest w Piśmie Świętym napisane:
"Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." J 6:54
No więc jest jasno napisane, że jak chcesz do nieba trafić to do kościoła chodzić trzeba i komunię przyjmować, nie ma bata żeby było inaczej.
Co do księży - mylisz się, nie wszyscy tacy są. Ja na przykład mam super proboszcza u mnie w parafii - aż nie ma co opisywać. No po prostu jest zaje i nie jest dwulicowy, fałszywy itd. To, że Ty znasz tylko takich księży to nie znaczy, że wszyscy tacy są.
A jeśli chodzi o babcie w kościele - tak, tutaj Ci przyznam rację, znam takich parę - usiądziesz na ich miejscu to torebką w łeb dostaniesz. Oj tak, ale to w każdym kościele tak jest.
Tak samo u nas mamy zespół, który gra na mszach, młodzieżowy. No i tam jest oczywiście gitara, klawisze, ale też perkusja, gitara elektryczna, gitara basowa...i to nadaje takie bardziej mhroczne klimaty :D I te starsze kobiety wyszły z kościoła, wyobraźcie sobie! Zespół zaczął grać ostrzejszy kawałek i wyszły z kościoła...msza młodzieżowa, w sumie nawet nie wiem czemu na nią przyszły, i sobie poszły...myślałam że padnę ze śmiechu :D

damianek333 pisze:Ale żeście się mnie uczepili :roll:
Nie mam zamiaru chodzić na siłę, nie chce i dla mnie to temat skończony.

Spokojnie, tylko dyskutujemy, wyrażamy swoją opinię.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Karl Ruger
Użytkownik
Świnki morskie: Luna & Blanka
Kontaktowanie:

Postautor: Karl Ruger » 11 sierpnia 2011, 15:33

vagina_denata pisze:Przykro mi, ale wg. Twojej religii nie mają.

Tak wiem, ale nieźle mnie wkurzyła, ona powiedziała, że w ogóle się nie modlić mamy za zwierzęta. Przynajmniej takie jest moje zdanie ;)

Obrazek

Living is easy with eyes closed.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 sierpnia 2011, 22:08

Misiu12 pisze:Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym." J 6:54
No więc jest jasno napisane, że jak chcesz do nieba trafić to do kościoła chodzić trzeba i komunię przyjmować, nie ma bata żeby było inaczej.

Oj Misiu jest, jem oplatek na wigilie a wino pijam czasami w knajpie z kolezankami,a jaka uduchowiona wtedy wracam do domu! :lol: heheh musisz mi pozyczyc ta biblie gdzie pisze,ze nie ma bata,chetnie poczytam... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 11 sierpnia 2011, 22:18

Haha, a chętnie Ci pożyczę xD

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 11 sierpnia 2011, 22:31

Co do mojej wypowiedzi chodziło mi raczej o to, że zwierzęta nie są zawistne w taki sposób jak ludzie, nie zazdroszczą, nie niszczą innych dlatego że mają ładniejsze gniazdo etc ;). Owszem są wśród zwierząt małe ancymonki, które np kradną czy podrzucają dzieci ;). Ale jakby patrzeć na to ze strony wiary katolickiej to my mamy wolną wolę i robimy rzeczy świadomie a u nich to instynkt. Więc skoro one nie są świadome tego co robią to jak mogą nie iść nigdzie? To tak jak z nowo narodzonym nie ochrzczonym dzieckiem, jeśli umrze, nawet jeśli rodzice byli wierzący ale nie zdążyli ochrzcić to nie trafi do nieba tylko do czyśćca... Dla mnie wiara katolicka mocno kuleje, nie uznaję jej i nie pojmuję...

Co do dyskusji Misia i Damiana z poprzedniej strony (mam problemy z kompem dlatego nie mogę przeklejać ani cytować...) To Misiu najpierw piszesz, że wiara to każdego prywatna sprawa po czym radzisz Damianowi i mówisz aby zawierzył na słowo starszej koleżance. To tak trochę się gryzie ;).

A tak na dokładkę co do hipokryzji księży to mój ex (w takim sensie że ja nie uczęszczam do kościoła - chodzę dwa razy do roku z babcią bo mnie prosi ale to inna sprawa) proboszcz jest hazardzistą i ciągle przegrywa kasę przeznaczoną na remont dachu już 6 rok zbiera i uzbierać nie może :D

Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 11 sierpnia 2011, 23:40

Nefele pisze:nie zazdroszczą,

Powinnas byla widziec mojego psa Amika kilkanascie lat temu,codziennie znikaly mi cukierki z miseczki,jeden zawiazalam na nitce,zeby siostre przylapac jak go bedzie brala, no i znalazlam cukierka,a Amikowi z pyska sznurek wystawal,a jak udawalam ,ze miske oddaje mamie to az piszczal z zazdrosci!

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 12 sierpnia 2011, 0:05

ruby_anger pisze:
Nefele pisze:nie zazdroszczą,

Powinnas byla widziec mojego psa Amika kilkanascie lat temu,codziennie znikaly mi cukierki z miseczki,jeden zawiazalam na nitce,zeby siostre przylapac jak go bedzie brala, no i znalazlam cukierka,a Amikowi z pyska sznurek wystawal,a jak udawalam ,ze miske oddaje mamie to az piszczal z zazdrosci!

Sunia mojej mamy była o mnie zazdrosna. Spała na fotelu obok telefonu i jak tam siadałam, żeby porozmawiać przez stacjonarny, to mnie cholernica mała spychała łapami. Zawsze jak wracałam do domu zaczynała szczekać.
Zwierzęta też potrafią być wredne, już nie idealizujmy ich.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”