Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Re: Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Postautor: Nefele » 12 sierpnia 2011, 10:11

Ech kurcze bo ja się wysłowić nie umiem. Np mój pies nie może przebywać ze świnką gdyż jest o nią zazdrosny i boje się że mógłby jej nawet zrobić krzywdę. Jest zazdrosny a psy sąsiada ale to nie jest taka ludzka zazdrość... O wiem zawiść tego słowa chyba szukałam! Ja już nie wiem, sama się pogubiłam... ^^' Generalnie moja wypowiedz sprowadzała się do tego, że uważam iż zwierzęta są lepsze od ludzi, może niektórzy się nie zgodzą, może niektórzy wyśmieją ale jak Twój pies jest Twoim przyjacielem to jest nim na zawsze i nie obchodzi go kto jest Twoim chłopakiem, jaką masz bluzkę albo czy masz paskudny dzień. Po prostu jest koło Ciebie. Dlatego dla mnie fakt mówienia, że zwierzęta nie mają duszy i uczuć jest dość spłycający... Poza tym kościół katolicki się wciąż rozwija, kiedyś nie zezwalał na przetaczanie krwi bo uważał to za nieczyste więc może i w tym temacie coś się zmieni. Musimy pamiętać, że to co nazywamy biblią jest tylko tak naprawdę wyrywkiem ewangelii i nauk złożonym przez liczne sobory. :)

Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam mój tok myślenia, aczkolwiek ja jestem trochę chaotyczna więc mam z tym problemy :).

Obrazek

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 12 sierpnia 2011, 11:31

Ja to już sama nie wiem co myśleć o duszy zwierząt .Jeśli jesteśmy osobami wierzącymi i kochającymi zwierzęta ,no to jasne ,że będziemy się za nie modlić.A jak już wyżej pisałam ... wierzę,nie wierzę ale po stracie zwierzaka lub osoby ,która była bardzo chora i odejdzie pocieszenie ,że jest teraz w niebie szczęśliwa to bardzo pomaga .Po stracie mojego kochanego psiaka Kadusia(*) który miał 8 lat i tak się biedaczek męczył(rak ,przerzuty ) w tych ostatnich 2 dniach to tak mi go było szkoda ...kiedy odszedł było mi go szkoda ,bardzo to przeżywałam ale jak nasuwała mi się myśl ,że jest za TM to było mi weselej . :roll:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 12 sierpnia 2011, 13:38

vagina_denata pisze:Sunia mojej mamy była o mnie zazdrosna. Spała na fotelu obok telefonu i jak tam siadałam, żeby porozmawiać przez stacjonarny, to mnie cholernica mała spychała łapami. Zawsze jak wracałam do domu zaczynała szczekać.
Zwierzęta też potrafią być wredne, już nie idealizujmy ich.

Oj potrafia,moja kolezanka lata temu miala wilczura Wacka,skubany byl taki wredny ,ze szok,przy niej oczka mial jak trusia,a jak wyszla z pokoju to wlazil na fotel na ktorym siedzialam i sie przeciagal a ja spadalam na ppodloge,a raz jak sie zaparlam to mnie cholernik uszczypnal przednimi zebami w bok,zlapal za sama skorke ,ze az mi krwiaka zrobil,albo podchodzil zeby go drapac za uszami,stal i merdal oogonem a jak przestalam to warczal,ana pozegnanie jak komus podawalam reke to wskakiwal na 2 lapy i przerywal uscick dloni przednimi lapami.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 12 sierpnia 2011, 15:14

Moje koty też są o siebie zazdrosne, i to jak! xD Głaszczę jednego to drugi już z zębami i pazurami do tamtego i się przymila do mnie .. xD Dobra, ale to nie temat o tym, kogo pies zazdrości komu śwince morskiej :D

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
Damian_1
Użytkownik
Świnki morskie: Bamako
Kontaktowanie:

Postautor: Damian_1 » 12 sierpnia 2011, 19:23

Misiu12 pisze:
Gucio01 pisze:Widać, że na forum dużo ludzi nie wierzy w boga, niebo itd. :cry:

Każdego osobna sprawa, nie ma co ingerować. Wiesz, każdy wierzy w co chce, nie możesz nikomu zmienić wiary i toku myślenia, ale wiesz...nie tylko na forum. Ogólnie jest sporo ateistów, moi znajomi to w większości ateiści. Normalka. Tak już jest.

damianek333 pisze:Nie wieżę w tęczowy most, tak samo jak w niebo piekło i boga.
W czym niby zwierzęta są gorsze że według katolickiej wiary nie mają duszy i nie mogą iść do nieba :?:

damianek333 pisze:
Nefele pisze:Ja nie wierzę w życie po życiu dla ludzi a co dopiero dla zwierzaków. Choć z drugiej strony, gdyby miało dla kogoś istnieć to prędzej istniałoby dla zwierząt bo są niewinne i bezbronne... Nie wiem. A co do katolicyzmu to wypowiada się on, że zwierzęta nie mają duszy a ponieważ nie mają duszy to nie wykazują te uczuć typowo ludzkich np zazdrość, radość. Przynajmniej tak twierdziła moja katechetka w gimnazjum i ksiądz w liceum, a czy ich słowa pokrywają się w 100% z nauką kościoła to nie jestem w stanie powiedzieć :).

Mój nauczyciel religii stwierdził gdy weszliśmy w taki temat że zwierzęta to "tylko" zwierzęta, nie mają uczuć i nie potrafią kochać. Skoro taka jest ta wiara to ja w to nie wierze chodze do kościoła tylko na rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego oraz święta w grudniu bo niestety musze :roll:

Damian...ile Ty masz lat? 10? 11? Słuchaj...wiem, że to może troszkę dziwnie zabrzmieć, ale radziłabym Ci jeszcze trochę odpuścić z własnymi decyzjami co do chodzenia do kościoła. Według mnie masz trochę za mało lat żeby mówić tak...ostro (?) na te tematy. Weź lepiej się oddaj jeszcze pod "władzę" rodziców i chodź do kościoła co tydzień, normalnie, to Ci jeszcze może dużo dać...Powiem Ci że ja sama tak nie chciałam kiedyś chodzić do kościoła, jakoś nie bardzo wierzyłam w to że jest Bóg i piekło i niebo, ale to że chodziłam do tego kościoła co tydzień i słuchałam tych kazań i Ewangelii to dużo mi dało i żałuję, że przez ten pewien czas unikałam kościoła. Posłuchaj rady starszej koleżanki i chodź do kościoła, to co teraz robisz, że nie chodzisz, to...ten błąd może Cię później sporo kosztować. Nie musisz mnie słuchać, ale ja tylko Ci dobrze radzę. A swoje, ostateczne decyzje będziesz podejmował jako trochę starszy niż teraz. :)

Jak już coś to mam 14 lat.

Patito
Użytkownik
Świnki morskie: Śpioch i Skype
Kontaktowanie:

Postautor: Patito » 30 sierpnia 2013, 19:27

Skoro po drugiej stronie ma być Raj to jak najbardziej zwierzęta również w nim mieszkają, po drugie wiele osób przeżywających śmierć kliniczną opisuje tunel, łąki, kwiaty, ptaki, zwierzęta i swoich bliskich, po trzecie nie wyobrażam sobie prawdziwego nieba bez zwierząt i kwiatów, musiałoby być tam strasznie nudno i szaro. Dlaczego niby tylko człowiek miałby mieć duszę, a reszta stworzeń stworzonych również przez naszego Boga już nie, nie chcę nieba bez zwierząt !!! Taka jest moja opinia i wierzę, że za jakiś czas w tęczowej krainie czy jakkolwiek ją nazwiemy spotkam mojego ukochanego świniaczka "Śpiocha" :( bardzo za nim tęsknię i jego towarzyszka "Skype" również, została biedula sama .... :sad:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 30 sierpnia 2013, 21:11

Temat sprzed 2 lat, nie odświeżaj takich staroci.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Róziaczek
Użytkownik
Świnki morskie: Rózia <3 † 17.04.14 ;(
Kontaktowanie:

Co o tym wszystkim myśleć?

Postautor: Róziaczek » 12 lutego 2014, 22:21

Hejo miłośnicy świniaczków i innych zwierzątek. Kilka dni temu pod kołami samochodu straciłam swoją suczkę i to taką która zawsze była ostrożna i trzymała się z daleka od drogi, poczuła lisa i instynkt kazał jej iść na śmierć. Teraz zastanawiam się co się z nią dzieje, czy biega sobie po tęczowej krainie, czy już po prostu nie istnieje? :( Czytałam dużo na ten temat i ludzie mają różne opinie. Ja uważam, że zwierzęta za wszystkie krzywdy na tym świecie zasługują na lepsze życie po śmierci. A wy co o tym sądzicie?
Jak ktoś ma ochotę przeczytać o tym troszkę więcej i dowiedzieć się czemu ja uważam, że zwierzaki będą żyły wiecznie to proszę: viewtopic.php?f=77&t=7272

Prawdziwy charakter człowieka można poznać po tym, jak traktuje zwierzęta :)

Awatar użytkownika
Sandra_i_Mumi
Użytkownik
Świnki morskie: Mumi
Kontaktowanie:

Postautor: Sandra_i_Mumi » 19 maja 2014, 2:03

Osobiście wierzę w reinkarnację, jakoś obrałam sobie to za "cel"... zawsze łatwiej jest w coś wierzyć. To od nas zależy kiedy i czy chcemy się odrodzić... W moim życiu przewijało się wiele zwierząt...uważam, że to co większość nazywa "instynktem" to właśnie dusza. Obecna w każdej istocie.. Zrozumie to jednak każda osoba, która jest blisko ze zwierzakiem...a nie jakieś siakieś instytuty naukowe ;)

ewawk
Użytkownik
Świnki morskie: Peppa [*]19.10.2014
Kontaktowanie:

Postautor: ewawk » 19 października 2014, 13:24

A ja wierzę że Peppa odeszła do lepszej krainy i jest jej dobrze

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”