Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Męczenie świnek

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Męczenie świnek

Postautor: vagina_denata » 29 sierpnia 2011, 22:03

Fido, please, upload photos of your pigs! And their cages :D
14 guinea pigs in one home, omg, it's the way i want to live... :mrgreen:

Gdyby ktoś nie zrozumiał o co chodzi, to takie krótkie streszczenie:
Fido jest autorem tego filmu i wyjaśnia, co następuje:
- pływający świniak lubi pływać;
- śwince nie działa się krzywda i nie była w niebezpieczeństwie;
- dzień był gorący, więc nie zmarzła;
- normalnie nie zdarza się, że świnka pływa bez możliwości wyskoczenia na ląd, jak się znudzi;
- film został nakręcony na potrzeby pracy do szkoły o strategiach przetrwania ssaków i miał pokazać jak dobrze ssaki pływają;
- Fido ma jeszcze 13 innych świnek i wszystkie żyją po dziś dzień w zdrowiu i szczęściu.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 29 sierpnia 2011, 22:33

A my go prosim by dodal zdjecia wszystkich swinek w naszej galerii

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 31 sierpnia 2011, 21:45

Ja dziś nastknęłam się na dwa niepokojące filmiki. Pierwszy to:
http://www.youtube.com/watch?v=VlspALKj ... re=related
Dziewczyna opowiada o tym jak odkładała świnkę do klatki, a ta jej wyskoczyła z rąk i wylądowała na twardej podłodze raniąc sobie przy tym tylne łapy, którymi później powłóczyła. Zamiast zawieźć ją do weterynarza dała jej pietruszki... Na filmiku widać, że ze świnką nie jest ok - utyka i ma trudności z chodzeniem.

W sumie zaciekawił mnie temat i znalazłam nawet film, w którym inni właściciele pokazują swoją świnkę już z gipsem ma łapce (mówią że miała prześwietlenie, dostaje leki przeciwbólowe i będzie nosiła gips 6 tygodni ok). (Dla zainteresowanych: http://www.youtube.com/watch?v=kTIO7QnkX0U )

Dla mnie jedną z najgorszych rzeczy, którą można zrobić zwierzęciu jest nie leczyć go gdy jest chore.

A tak na dokładkę głupiutka dziewczynka robiąca salto świnką:
http://www.youtube.com/watch?v=CsWXRAQg ... re=related
Generalnie tu mnie zaniepokoiły komentarze w stylu "ja też tak robię moje świnki to uwielbiają!"

Na szczęście w obu przypadkach nie brakuje ludzi, którzy próbują przetłumaczyć że tak nie można... Ale co to da?

Obrazek

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 31 sierpnia 2011, 22:13

:shock: :shock: :o :o
jak można podrzucać świnkę? Ten gips :shock: nie dziwię się, ze po takich piruetach są gipsy.

Awatar użytkownika
Nefele
Użytkownik
Świnki morskie: Zulson
Kontaktowanie:

Postautor: Nefele » 31 sierpnia 2011, 22:15

Akurat ten gips z tym podrzutem nie ma nic wspólnego - zupełnie inni użytkownicy. No ale po takim podrzucie może się wydarzyć bardzo wiele złego. Świnki mają przecież delikatny kręgosłup i mimo że świnka lądowała na miękkim podłoży to na pewno poczuła to dość mocno.

Obrazek

Fido

Postautor: Fido » 1 września 2011, 2:18

vagina_denata pisze:Fido, please, upload photos of your pigs! And their cages :D
14 guinea pigs in one home, omg, it's the way i want to live... :mrgreen:

i will be sure to come back and post some pictures for you all, i am in the process of bathing all my piggies and taking all new pictures of them, So when finished, i will be sure to return and post them.

thank you all for taking the time to read my post (and to translate for others) it is very much appreciated! :)
i know that it is probably a bit strange that i posted here at all, but i just wanted to explain that i do respect and take good care of my pets, even though the video i posted is not an ideal representation of their care

Tłumaczenie:

Na pewno tu wrócę i dodam jakieś zdjęcia dla Was, właśnie kąpie wszystkie moje świnki i zrobię im nowe zdjęcia,wiec kiedy skończę na pewno tu wrócę i dodam.
Dziękuje Wam za przeczytanie mojego posta (i przetłumaczenie dla innych) to było bardzo uprzejme! Wiem, ze dziwi Was, ze pisze tutaj, ale chciałem tylko wyjaśnić, ze szanuje i dobrze opiekuje się swoimi zwierzętami, choć to wideo nie jest najlepszym dowodem.
Ostatnio zmieniony 1 września 2011, 12:23 przez vagina_denata, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: porawilam literówki w wolnym tlumaczeniu ruby

Awatar użytkownika
Shina
Użytkownik
Świnki morskie: Tomek.
Kontaktowanie:

Postautor: Shina » 11 grudnia 2011, 15:37

Męczenie świnek... :evil: Wrrr!To jest straszne i...niestety dość częste u niekompetentnych ludzi. :evil: :?

"Ludzie dzielą się na tych co lubią koty oraz tych, którzy je dopiero polubią."

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca