Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

jaki wiek swinki?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
picus33
Użytkownik
Kontaktowanie:

jaki wiek swinki?

Postautor: picus33 » 20 listopada 2010, 23:29

2 listopada kupilem swinke,niby miala 6-8 tyg,czyli obecnie prawie 3 miesiace......widzac inne swinki u znajomych cos mi sie wydaje z emoja jest starsza......ile powinna wazyc taka swinka 2,5 miesiaca?...czy mozliwe zeby miala pol roku ?ze sklepu zoologicznego....no i czy pol roku to juz osiaga optymalna wage.....

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Abraxas
Hodowca
Świnki morskie: Hodowla Rasowych Świnek Morskich Abraxas
Kontaktowanie:

Re: jaki wiek swinki?

Postautor: Abraxas » 21 listopada 2010, 19:23

2,5 miesięczna świnka powinna ważyć w okolicach 610-700gramm mogę to powiedzieć po obserwacji moich szkrabów ale świnka rasowa zazwyczaj jest trochę większa od świnek ze sklepów zoologicznych

Niestety ze sklepu zoologicznego nigdy nie będziesz miał pewności ile świnka dokładnie ma miesięcy.

Obrazek

picus33
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: picus33 » 21 listopada 2010, 19:41

wazy 370 gram,niby by wychodzilo z ema ponad 2,5 mies...patrzac na wagi podawane na necie 3 mies powinna wazyc z 500-600 gram......patrzac na swinke jest naprawde duza porownujac do swinek sasiada i kolegi dopiero kupionych...czyli moja starsza o 3 tyg.....

Anonymous

Postautor: Anonymous » 27 listopada 2010, 18:10

Ja mam świnke też ok 3miesiące....przynajmniej tak mi powiedzieli w sklepie.Ale ja poszłam do weterynarza i wiecie co....... okazało się że ma świnka ma ok pół roku. :zalamany: teraz oddaje świnkę.Poszłam do sklepu w którym kupiłam ową świnke i im powiedziałam że....... :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: :wsciekly: OBRAZILI SIĘ NA MNIE I MNIE WYPROSILI ZE SKLEPU....CHAMY!!! na drzwiach do sklepu napisałam wielkimi literami DUPA xP

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Postautor: Guffi » 27 listopada 2010, 21:49

Przypuszczam, że jest to zmyślona historia, cóż... nikt normalny nie odda świnki ze względu na wiek. Szkoda, że nie wzięli tej świnki, bo pewnie w zoologicznym miałaby lepiej, niż u kogoś takiego.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 12:59

Ja również tak przypuszczam, nikt normalny by czegoś podobnego nie zrobił.
Nieodpowiedzialny człowieku, ogarnij się i nie kupuj zwierząt.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 grudnia 2010, 13:03

Też wydaje mi się, że to zmyślona historia. Nikt normalny by nie oddał świnki z powrotem z powodu różnicy miesiąca, bez przesady. No a jeśli tak było, to...brak słów...;/

W każdym razie wiek świnki można w dużej mierze ocenić po pazurkach. Jeśli pazurki są delikatne, a łapki idealnie różowiutkie , jak "pupcia niemowlaczka" , to świnka ma poniżej roku. Jeśli jednak pazurki są bardziej "mocne", mocniej zbudowane, grubsze-najprawdopodobniej świnka ma ponad rok. Oczywiście po pazurkach nie można stwierdzić, czy świnka jest w 7 czy 8 miesiącu życia, ale przynajmniej taki podział powinien coś dać :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: wiek swinki z zoologicznego....

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 13:05

Niestety, kupując świnkę lub jakiekolwiek inne zwierzę musimy liczyć się z tym,że możemy zostać oszukani, świnka może być chora,być starsza lub młodsza (inaczej : być w innym wieku niż powiedział sprzedawca). Mi na twoim miejscu by nie przeszkadzało to, czy świnka jest dłuższa czy krótsza, bo nawet gdybyś ją kupił jako maleńką to kiedyś by musiała urosnąć, prawda ?
Ja chcesz, idź do zoologicznego w którym ją kupiłeś i pogadaj ze sprzedawcą, jaki to on mądry.

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 4 grudnia 2010, 13:07

U ludzi też to widać. Kobieta jest...że tak powiem "pulchniejsza", a dziewczynka "płaska". No i dzieci są zazwyczaj niższe od dorosłych, chociaż znajome mi są przypadki w których jest inaczej...

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 5 grudnia 2010, 16:44

To dość głupie oddawać świnkę gdy ma kilka miesiecy wiecej lub mniej :cisza: :dobani:
I to tyle. Chyba, że to byłaby różnica lat, ale nie miesiecy ,a szczególnie 2.

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca