Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Postautor: Sensibles » 7 sierpnia 2011, 22:50

Wierzycie w to, że jest tęczowy most i tam trafiają zwierzęta? Jakie macie poglądy na ten temat? Jeżeli nie ma wg Was TM, to czy zwierzęta gdziekolwiek trafiają? Niebo? Powiedzcie, jak to u Was wygląda, w co wierzycie. Czy według Was zwierzęta mają duszę?

U mnie to wygląda mniej więcej tak - nie wierzę w coś takiego jak Tęczowy Most. Według mnie czegoś takiego po prostu nie ma, wymysł ludzi kochających zwierzęta, którzy chcą ukoić ból (który i tak jest nieporównywalny ze stratą bliskiej osoby, a nie zwierzęcia, ale to już mniejsza o to) po stracie zwierzaka. Łatwiej jest im myśleć, że teraz ich zwierzę jest szczęśliwe za TM, że ma to "życie po życiu". Natomiast ja wierzę, że zwierzęta mają duszę i że normalnie trafiają do nieba - może zacznijmy od tego, że jestem katoliczką i wierzę w niebo i piekło itd.
Pewnie mnie teraz zjedziecie za to, ale cóż, będziemy dyskutować.

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Tęczowy Most i tematy TM'podobne

Postautor: vagina_denata » 7 sierpnia 2011, 23:22

Nie wierzę w żadne życie po śmierci, bez względu tego czy dotyczy zwierząt czy ludzi. Nie wierzę też w boga/bogów, cuda, duszę i rozmaite byty astralne.

Wg. doktryny katolickiej zwierzęta nie mają duszy, prawda? Mogę się mylić, bo to nie moja działka, ale chyba to obecność nieśmiertelnej duszy ma odróżniać ludzi od zwierząt.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 8 sierpnia 2011, 7:23

Misiu12 pisze:Pewnie mnie teraz zjedziecie za to, ale cóż, będziemy dyskutować.

Za co, że wierzysz w Boga i, że jesteś katoliczką i wierzysz w życie poza grobowe? Ja też jestem katoliczką, wierze w Boga, Jezusa, niebo piekło itd.
I wierze w też w to, że zwierzęta mają duszę. Ludzie mówią, że nie mają. Ale dla mnie to BZDETY FLORESY. Jak mają żyć bez duszy? No dobra nie ważne 8-)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 sierpnia 2011, 12:08

Misiu skoncz zakladac glupie tematy w tym dziale,z tego co sie orientuje,tu zegna sie swinki ,ktore odeszly,jak interesuje Cie tego typu deskusje,zakladaj je na ogolnym,sorki,ale juz mnie to troche wkurza,piszesz ,ze by nie zasmiecac galerii itp,a sama zakladasz dyskusje tak gdzie jej nie powinno byc

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 8 sierpnia 2011, 14:27

vagina_denata pisze:Wg. doktryny katolickiej zwierzęta nie mają duszy, prawda? Mogę się mylić, bo to nie moja działka, ale chyba to obecność nieśmiertelnej duszy ma odróżniać ludzi od zwierząt.

Powiem Ci szczerze że ja sama nie wiem. Ostatnio zapytałam mamy o to, czy zwierzęta mają duszę czy też nie, ale ona mi tak zawile odpowiedziała że prawie nic nie zrozumiałam. Jedyne co mi się udało z tych jej wywodów wyciągnąć i zapamiętać to to, że kościół katolicki nie stwierdza jednoznacznie czy zwierzęta mają duszę czy nie - przynajmniej tak zrozumiałam, ale nie wiem, czy dokładnie o to jej chodziło. Trzeba by było jakiegoś księdza zapytać, jak mi się nadarzy okazja to spytam.

Gucio01 pisze:

Za co, że wierzysz w Boga i, że jesteś katoliczką i wierzysz w życie poza grobowe? Ja też jestem katoliczką, wierze w Boga, Jezusa, niebo piekło itd.
I wierze w też w to, że zwierzęta mają duszę. Ludzie mówią, że nie mają. Ale dla mnie to BZDETY FLORESY. Jak mają żyć bez duszy? No dobra nie ważne 8-)

No okey, ale nie odpowiedziałaś na główne pytanie - wierzysz w to, że zwierzęta idą za Tęczowy Most czy nie? Bo to, że wierzysz, że mają duszę nie jest równoznaczne z wiarą w to, że zwierzęta idą do nieba. To jak Ty się do tego ustosunkowujesz?

ruby_anger pisze:Misiu skoncz zakladac glupie tematy w tym dziale,z tego co sie orientuje,tu zegna sie swinki ,ktore odeszly,jak interesuje Cie tego typu deskusje,zakladaj je na ogolnym,sorki,ale juz mnie to troche wkurza,piszesz ,ze by nie zasmiecac galerii itp,a sama zakladasz dyskusje tak gdzie jej nie powinno byc

Nie głupie, tylko normalne tematy. Dotyczą właśnie Tęczowej Krainy/Tęczowego mostu, a więc jest to na temat. Wiem, kiedy łamię regulamin, a kiedy nie, w tym temacie mnie akurat informować nie musisz, orientuję się.
Jezu, co Ci się stało? Naskakujesz na mnie ciągle, weź się ogarnij, bo mnie to też zaczyna irytować.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 8 sierpnia 2011, 14:35

Sama z doświadczenia wiem ,że jak mój zwierzak odejdzie to sobie pomyślę,że teraz szczęśliwie biega za TM nic go nie boli itp. to mi się humor poprawia.Może i nie ma TM ale tak czy siak to poprawia nastrój po śmierci zwierzaka. :roll:

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 8 sierpnia 2011, 14:40

Misiu12 pisze:
Gucio01 pisze:

No okey, ale nie odpowiedziałaś na główne pytanie - wierzysz w to, że zwierzęta idą za Tęczowy Most czy nie? Bo to, że wierzysz, że mają duszę nie jest równoznaczne z wiarą w to, że zwierzęta idą do nieba. To jak Ty się do tego ustosunkowujesz?

Tęczowy most mogę sobie wyobrażać inaczej więc...ale myślę, że w niebie zwierzątka żyją razem z ludźmi

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 sierpnia 2011, 0:21

Misiu12 pisze:Jezu, co Ci się stało? Naskakujesz na mnie ciągle, weź się ogarnij, bo mnie to też zaczyna irytować.

Nic mi sie nie stalo.wszystko ok,tylko to naprawde bardziej pasuje do jakiejs dyskusji,a nie tu gdzie pisze:tu zegnamy swinki ,ktore juz odeszly ...bla bla bla...chetnie podyskutuje o o duszy,a naskoczylam pierwszy raz z tego co sie orientuje,poniewaz bardzo Cie lubie,ogarniac sie nie musze bo jestem ogarnieta i mnie tez czasem cos irytuje,wiec o tym pisze ,tak?

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 9 sierpnia 2011, 12:58

Przeniesione. Już jest dobrze?

A teraz napisz coś na temat, co o tym sądzisz - Tęczowy Most i te inne.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 9 sierpnia 2011, 13:47

Ja szczerze powiedziawszy nie wierzę w Tęczowy Most, ale za każdym razem, gdy komuś odejdzie zwierzak, to go pocieszam i mówię, że np. Twój piesek jest teraz z Tęczowym Mostem, ma przyjaciół itd. Sama też tak siebie uspokajałam, gdy odeszła Nadia [*].
Jestem katoliczką, chodzę do kościoła, wierzę w Boga, Jezusa, piekło i niebo, i wierzę, że zwierzęta mają duszę i idą do nieba razem z ludźmi. Nigdy się nie zastanawiałam, czy jeśli np. pies zagryzie dziecko na śmierć, to idzie do piekła. Myślę o tym bardziej ogólnikowo.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”