Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka- kilka pytań

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nowa świnka- kilka pytań

Postautor: PompoN » 18 czerwca 2012, 22:29

Siemka,

Tak jak wspomniałem wyżej- dzisiaj zakupiłem nowego pupilka :D Obecnie trzymam go w dużej klatce dla chomika, ponieważ nie zdążyłem kupić jeszcze klatki dla świnki morskiej. Planuję kupić klatkę 80x40 z ocynkowanymi prętami. Świnka jest bardzo wystraszona, kiedy przyszedłem do domu prawie się nie ruszała (w sklepie było wszystko ok, nawet miałem ją na rękach), ale czytałem, że to normalne. Podglądam ją co chwilę i widzę, że powoli zaczyna ruszać łebkiem i zmieniać pozycję. W klatce ma poidło, wapienko, miseczkę oraz domek (pięterko, pod którym świnka może się schować). Nową klatkę kupuję w tym tygodniu, może nawet w piątek już będę ją miał.
Świnka ma ok. 5 miesięcy, jest samiczką pochodzi z hodowli domowej, ale na wszelki wypadek udam się z nią w najbliższym czasie do wetka na odrobaczenie itd. Wygląda na zdrową, nic nie je, ale to na pewno ze strachu.
Jestem trochę zielony, ponieważ wcześniej miałem tylko chomiki.
Mam kilka pytań, poradami z Waszej strony też nie pogardzę ^^
- jedzenie- mam karmę dla świnek, sianko, wapno i zapewne niezbędne będą owoce i warzywa- jakie i w jakich porcjach
- klatka- tak jak wyżej wspomniałem, będzie to klatka o wymiarach 80x40 myślę, że wystarczająca, ponieważ mam zamiar często ją wypuszczać
- ogólnie kilka zdań o pielęgnacji xD
To chyba wszystkie pytania, jeżeli sobie coś przypomnę to napiszę. Wszystkie dodatkowe informacje o moim zwierzaku, chętnie przeczytam. Dzięki za odpowiedź, sorki, że się nie przywitałem itd., ale na forum planuje zostać na dłużej, więc myślę, że to nadrobię :D

Aa... prawie zapomniałem- jak to jest z tą witaminą C? Wiem, że świnki jej potrzebują, ale jak ja podawać i w jakich ilościach do wieku świnki? Zważę ją, ale to za kilka dni, chcę poczekać aż się oswoi ;D

http://allegro.pl/klatka-skladana-dla-k ... 12494.html
Klatka, którą zamierzam kupić.
Ostatnio zmieniony 19 czerwca 2012, 8:00 przez PompoN, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka- kilka pytań

Postautor: kin28 » 18 czerwca 2012, 22:52

Po pierwsze - wapienko do kosza. Zamiast wapienka kup gałązki lub gryzaczki z Herbal Pets. Dwa, to owszem, klatka 80 wystarczy, ale świnki są stadne, nawet jak będziesz z nią 24 na dobę, to i tak potrzebuje drugiej świnki tej samej płci! Jak ty to określiłeś 'hodowla domowa', nic innego jak pseudo, rozmnażanie zwierząt dla zysku, chore, ciężarne świnki. A więc na przyszłość to zarejestrowana hodowla, lub adopcja. W swoim czasie się oswoi. Karmę nie Vitapol, Animals, Megan, Dako i na wagę - te odpadają. Natomiast polecane to Versele Laga Cavia Nature oraz Versele Laga Cavia Complete. A co do pielęgnacji - pazurki, jak będą długie. Za 1 razem lepiej do weta, pokaże Ci jak to robić. Jeśli świnka krótkowłosa, to wystarczy raz na jakiś czas przeczesać. O ząbki też trza dbać. 24 na dobę sianko, jakieś patyczki, Herbal Pats gryzaczki, raz na jakiś czas kolby, ale o rozsądnym smaku, najlepiej lucerna lub płatki kwiatów.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 19 czerwca 2012, 8:08

Karmę mam Laga Cavia Crispy. Hodowla jest dobra, może źle to nazwałem. Świnkę kupowałem w sklepie, a sklep ma "zaufaną" domową hodowlę. Wapienko wyrzucę, a gałązki lub te gryzaczki zapewne znajdę w sklepie zoologicznym? O drugiej śwince teraz nie ma mowy, rodzice się nie zgodzą, chyba, że potem. Z pazurkami na pewno pójdę do wetka, bo sam bym się bał xD Świnka jest krótkowłosa.
Aha, jak to jest z tym kąpaniem?
Czytałem, że świnki od czasu do czasu trzeba wykąpać, czy to prawda?

Awatar użytkownika
Talia
Hodowca
Świnki morskie: Grappa, Anastazja, Princeska, Duchessa, Falbala
Kontaktowanie:

Postautor: Talia » 19 czerwca 2012, 8:21

Cavia Crispy nie jest najlepszą karmą.
Jak już napisała kin28, świnki w przeciwieństwie do chomików są zwierzakami stadnymi, najlepiej udaj się do weterynarz w celu sprawdzenia płci i zakup drugie zwierzątko koniecznie tej samej płci.
Żadna dobra hodowla nie sprzedaje świnek do sklepu zoologicznego. Sklep nie jest miejscem na prawidłową socjalizacje świnki, zwierzaki nie mają tam spokoju, całą noc zostają same. Jeśli ktoś sprzedaje do zoologicznego świnki, jest pseudohodową, dobre hodowle przede wszystkim muszą być zarejestrowane.
Gałązki zerwij z drzewa, koniecznie takiego które rośnie z dala od ulicy, gryzaki znajdziesz w dobrym sklepie.
Kapie się świnki w razie potrzeby, jeśli wszystko jest ok nie trzeba.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 19 czerwca 2012, 16:50

Teraz nie ma szans na kolejną świnkę.
Dzisiaj wypuściłem ją do podłogę i powoli zacząłem oswajać, kiedy ją głaskałem zaczęła jej wypadać sierść, czy to normalne?
Kolejne pytanie- kilka razy zamarła w bezruchu, czy to też normalne?

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 19 czerwca 2012, 19:23

Wypadanie sierści jest normalne. A co do stania w bezruchu też. Ja bym na razie jej nie wypuszczała. Bierz ją na mięciutki kocyk, głaskaj, a dopiero za jakiś czas puść :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 19 czerwca 2012, 20:46

Zrobię tak jak mówisz, bo siedzi w klatce, zakopana w sianku, aż żal mi się robi xD

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 19 czerwca 2012, 21:04

Sianko nie na 'ziemi' ;) Jeśli świnka wyleguje się w sianku, a potem je zjada, to jest prawdopodobieństwo, że je obsikane, co może doprowadzić do chorób. Kup jej paśnik :)
Obrazek

PompoN
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PompoN » 19 czerwca 2012, 21:30

Kupię w najbliższym czasie.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 19 czerwca 2012, 22:55

Paśnik na 100% będzie dołączony do klatki, więc jeżeli kupisz ją niedługo, to nie ma sensu kupować paśnika.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca