Witam.Jestem nowa na tym forum.Mam pewien problem z moją świnką,a mianowicie z jej pazurkami.Kubuś ma już 4 lata i dziś kiedy chciałam mu przyciąć pazurki zauważyłam że dwa palce są powykrzywiane na boki,co utrudnia w ich obcięciu.Nie mam pojęcia czy to jakaś krzywica..Czy miał ktoś podobny przypadek?
To wada genetyczna, niektóre świnki tak mają. U innych wychodzi to zaraz po urodzeniu, u innych później. Nic z tym nie można zrobić, jedynie regularnie przycinać pazurki i pilnować - długie pazurki będą utrudniały śwince chodzenie. Jeśli świnka będzie miała krótkie pazurki to wszystko będzie ok.
Czasami pazurki się wykrzywiają, jak nie są zbyt długo przycinane i same się kręcą, bo są zbyt długie. Jeśli już raz się pazurki zakręciły, to do odejścia świnki będą się zakręcać.
Moja mała ma prościutkie, ale do pewnego czasu gdyż jest jeszcze młoda. Po pewnym czasie też jej się tak zrobi ponieważ paznokcie świnki rosną w dół i kiedy świnka chodzi pazurki jej się wykrzywiają i możliwe że razem z nimi paluszki, dlatego też nie masz czym się przejmować. To wcale nie musi być jakaś szczególna wada. ; )