Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka i pies?

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
nikaaa3

Świnka i pies?

Postautor: nikaaa3 » 16 sierpnia 2012, 13:59

Chcę kupić sobie świnkę morską, ale mam 1,5 rocznego psa. Wprawdzie świnka ma być na górze, a pies tam nie ma wstępu, ale to beagle (pies myśliwski)! Kiedyś miał spotkanie z jedną świnką i zaczął na nią warczeć. Gdyby nie był na smyczy jak nic by zdemolował jej klatkę i ją. Jak zareaguje pies? I czy to nie będzie stresować świnki?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świnka i pies?

Postautor: Konto usunięte » 17 sierpnia 2012, 23:48

Jeśli to pies myśliwski, to może potraktować świnkę, jako zakąskę. Były i takie przypadki

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 18 sierpnia 2012, 8:15

Ale pies jest młody, więc jeśli chciałoby ci się z nim popracować, to mogłoby być dobrze. Albo to psa nie ruszy, albo rozwścieczy do czerwoności, więc poćwicz może z jakimś pluszakiem. Albo nie kupuj świnki. Zestresujesz i psa, i świnie.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2012, 9:45 przez Konto usunięte, łącznie zmieniany 1 raz.

Kiki i Rika
Użytkownik
Świnki morskie: Kiki
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki i Rika » 18 sierpnia 2012, 9:41

Podobno świnka morska nie może być z ptakami, królikami itp ale może być z psem. Ale jeśli to pies myśliwski i kiedyś miał do czynienia ze świnką i warczał na nią jak by chciał ją zagryźć to lepiej zabespiecz dobrze miejsce w którym będzie świnka! :yes:

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 18 sierpnia 2012, 9:53

Dla świnki bezpieczniejszy jest królik niż pies. Z królikiem może nawet spotykać się na wspólnym wybiegu. Królik świnki nie upoluje, pies - owszem. Jeśli pies nie ma wstępu do pokoju, w którym znajduje się świnka, jeśli świnka będzie odpowiednio pilnowana - czemu nie? Można pogodzić posiadanie psa i świnki, ale to ogromna odpowiedzialność, trzeba pilnować, by nie doszło do nieszczęścia.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 18 sierpnia 2012, 14:02

Z psem myśliwskim może być ciężko, bo one mają silny instynkt łowczy, więc najprawdopodobniej zareaguje chęcią upolowania futrzaka. Jedyne wyjście, to, żeby po prostu nie miał do niej dostępu. Jeżeli pies jest bezwzględnie posłuszny (nie będzie wchodził tam, gdzie ma zakaz, zawołany odejdzie od klatki w razie czego) to można pogodzić te dwa zwierzątka.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

CavioFanka;D
Użytkownik
Świnki morskie: Niedługo dwie samiczki - imiona jeszcze nie ustalone ;p
Kontaktowanie:

Postautor: CavioFanka;D » 19 sierpnia 2012, 15:29

Do beagla? Średnio. W koncu to psy myśliwskie. Kontakt wyłącznie przez pręty klatki, bo inaczej beagle na nią zapoluje.
Nie polecam, ale przecież nie wyrzucisz psa z domu!!!! Musisz poczytać o różnych ćwiczeniach dla psa i świnki, w końcu się do siebie przyzwyczają. Ja również mam psa i ten sam problem :/ Czytałam w pewnej książce o świnkach o tym i myślę, że zadziała :)

Pozdraiwam i życzę powodzenia :D

Dicere "Pecunia non advert beatitudinem", ibi est facile, sed quod facere cum eorum excurrere?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 19 sierpnia 2012, 15:32

Nie beagla, a beagle :P

CavioFanka;D
Użytkownik
Świnki morskie: Niedługo dwie samiczki - imiona jeszcze nie ustalone ;p
Kontaktowanie:

Postautor: CavioFanka;D » 19 sierpnia 2012, 18:37

Wiem wiem ale chciałam szybko odmienić :P

Dicere "Pecunia non advert beatitudinem", ibi est facile, sed quod facere cum eorum excurrere?

Awatar użytkownika
cavialover1998
Użytkownik
Świnki morskie: Mac [*]
Kontaktowanie:

Postautor: cavialover1998 » 20 sierpnia 2012, 13:29

Moja babcia ma teriera, a to też psy myśliwskie. Wcześniej miałam szczurzycę i psiak bardzo sie do niej przywiązał. Jak zdechła As bardzo to przeżył :( . Trzeba uczyć psa żeby nie atakował świnkę od najmłodszych lat... Jeśli pies będzie ciągle warczał na świnkę koniecznie postaw klatkę w innym pokoju do którego psiak niema wstępu.

My boyfriend? My Guinea Pig!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca