Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ogólne pytania.

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
karlik13
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ogólne pytania.

Postautor: karlik13 » 5 kwietnia 2013, 20:17

Witam mam kilka pytań dotyczących mojej 4-tej świnki morskiej(miałem 2x rozetkę chłopca i dziewczynkę peruwiankę teraz mam gładkowłosą ).
Oto są moje pytania dotyczące świnki morskiej gładkowłosej która według sklepu zoologicznego ma ok.4msc:
1:Często skacze nawet do wysokości 15cm czy to może oznaczać chęć do zabawy , czy może "nie tolerować" obecność innych osób?(ponieważ przychodzą do mnie nauczyciele)
2.Po jakim czasie można świnkę wypuścić na mieszkanie?
3.Babcia mówi że to może być krzyżówka świnki z chomikiem lub szczur z uciętym ogonem gdyż często w dzień śpi jak da się jej drewniany domek to na niego wyskakuje i jest bardzo szybka więc lata po całej klatce czy może to być prawda?
4.Chciałbym świnkę zabrać ze sobą na wakacje do kuzynki gdyż ona ma swój własny dom i mógłbym ją wypuścić na ogród na smyczy aby zaczerpnęła świeżego powietrza ale jedzie się tam prawie 4h PKS-em więc jaki transporter byłby potrzebny czy ewentualnie jakieś szczepienia i czy świnka wytrzymałaby tak długą podróż?
5.Jak nie mogę wypuścić ją na razie na mieszkanie to jakie można jej zrobić zabawy gdyż ona jest bardzo żywa i chyba męczy się w klatce w/g mnie?
Jeżeli będę miał jeszcze jakieś pytanie lub coś zauważę to dołączę do tego postu aby nie pisać nowego.
Pozdrawiam karlik13.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Ogólne pytania.

Postautor: vagina_denata » 6 kwietnia 2013, 0:17

1) To się nazywa popcorning, jest oznaką zabawy i dobrego humoru. Urocza sprawa, dziwne, że nie zauważyłeś tego przy poprzednich świnkach.
2) Jak będzie czuła się swobodnie i będzie w miarę oswojona, sam to musisz ocenić.
3) Hahahahaha, o losie, nie xD
4) Nie wolno wyprowadzać świnek na smyczy. Można je wypuszczać pod górą od klatki ustawioną bezpośrednio na trawie. Świnki przenosi się w normalnych, nieprzejrzystych transporterach dla gryzoni (tych większych), trzeba im zabrać poidło z wodą i jedzenie. Świnek się nie szczepi. Powiem szczerze, że nie zdecydowałabym się na tak długą podróż autobusem, zwłaszcza latem, bo świnki są podatne na udary cieplne - co jak w pksie wysiądzie klimatyzacja? Poza tym to ogromny stres dla zwierzątka.
5) Możesz się z nią pobawić np. na łóżku, albo ogrodzić jakąś część pokoju i tam ją wypuszczać. Jaką klatkę ma świnka? Jak za małą to faktycznie może się męczyć.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

karlik13
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karlik13 » 6 kwietnia 2013, 9:29

Klatkę ma 60cmxok.40cm( dłxszer. ). Co do skakania to nie zauważyłem tego w poprzednich świnkach bo one tak nie skakały.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 6 kwietnia 2013, 15:53

Ta klatka jest za mała, powinna mieć minimum 80 cm długości, a najlepiej jeszcze więcej. Śwince jest za ciasno.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Wróć do „Ogólnie”