Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wielkość świnki morskiej.

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
baixoo
Użytkownik
Świnki morskie: Abi i Franklin
Kontaktowanie:

Wielkość świnki morskiej.

Postautor: baixoo » 23 sierpnia 2015, 22:04

Hej, przeszukałam cały dział "Ogólnie" ponieważ jeśli byłby temat rozwiązujący mój problem to założyłam, że właśnie tutaj. 16 stron i nic.
Nie jestem pewna czy sprawa z którą sie zgłaszam jest faktycznie problemem. Raczej ciekawość, której nie mogę powstrzymać.
Obejrzałam dużo zdjęć i filmików na yt o śwnikach jeszcze zanim mojego pierwszego dostałam. Pamiętam jak spojrzałam na Abiego w aucie, kiedy odebraliśmy go i powiedziałam do chłopaka: "Patrz jaki malutki, a będzie wielkości stopy". Później gdzieś wyczytałam (w 2 źródłach), że świniaki rosną do 6 miesiąca. Abi ma 8 miesięcy już i chociaż mam numer stopy 36 to wielkościowo jeszcze mu do niej daleko. :lol: Oczywiście żartuję, nie porównuję go do stopy. Jednak oglądając ostatnio zdjęcia waszych świniaków, filmiki doszłam do wniosku, że te moje świnki są takie malutkie, przynajmniej Abi. Wrzucam zdjęcia z kartką formatu A4 do porównania. Byłabym wdzięczna za podobne zdjęcia od was.
Co myślicie na ten temat? Mi się wydaje, że wszystkie świnki morskie są wieksze od moich a nigdy nie widziałam świnek 'na żywo' poza maluchami w sklepach, więc ciężko mi porównać.

Abi - 8 miesięcy (ur. koło 15.12.14) 10 dni temu ważył 564g
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Franklin - 3 miesiące (ur. koniec maja - info ze sklepu zoologicznego) 10 dni temu ważył 474g
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Świnki morskie: HaLUcyNAcja
Nala
Kontaktowanie:

Re: Wielkość świnki morskiej.

Postautor: Grey Fox » 23 sierpnia 2015, 22:17

Wydają mi się być, ładnymi, dorodnymi acz zgrabnymi prosiami!
Ślicznych ich masz!
Zapomniałam Ci podziękować w sprawie tego podręcznego poradnika jaki mi wysłałaś, dzisiaj przyjechały moje dwie małe, więc z pewnością skorzystam. :)
Pozdrawiam! <3

Awatar użytkownika
baixoo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: baixoo » 23 sierpnia 2015, 22:23

Nie ma za co, mam nadzieję, że się przyda. :D Koniecznie wyślij mi zdjęcia świniaczków jak to będzie możliwe! :) Najlepiej z kartką A4 :lol:

Moreni
Użytkownik
Świnki morskie: Momo
Skuld
Ahsoka
Serenada
Kontaktowanie:

Postautor: Moreni » 23 sierpnia 2015, 22:26

Ja natknęłam się na informację, że świnki rosną do roku (to znaczy, że dopiero później można się przejmować ich ewentualną nadwagą), choć w pierwszych 4-6 miesiącach najintensywniej (takie informacje mam z forum SPŚM, więc uważam za wiarygodne). No i ostateczna wielkość zależy także od rasy (teddy, rexy i cuy są zwykle większe od innych świnek; nie wiem, jak jest ze skinny). Abi jest rzeczywiście malutki - moje trzymiesięczne dziewczyny ważą więcej od niego. Ale skoro regularnie przybiera na wadze, to chyba nie ma się czym martwić - może po prostu taka jego uroda, że drobny? Albo jeszcze nadrobi. Choć warto obserwować, czy je normalnie.

Awatar użytkownika
baixoo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: baixoo » 23 sierpnia 2015, 22:29

Abi własnie je bardzo dużo! O wiele więcej niż Franklin. Niby skinny tak mają, jednak czasami zastanwaiam się, czy nie powinnam bardziej kontrolować tego łakomstwa.
Kobieta z hodowli mówiła, że Abi jest największy z całego rodzeństwa, mhm. :yes:

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Nala
Kontaktowanie:

Postautor: Grey Fox » 23 sierpnia 2015, 22:39

Jasne, jak tylko przestaną udawać zestrachane, posągowe prosie to Ci wyślę zdjęcia. :D
Teraz doczytałam wagę Abiego, to rzeczywiście dość mało.
Moje miesięczniaki ważą już po 270g.

Awatar użytkownika
baixoo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: baixoo » 23 sierpnia 2015, 23:16

Może wydaje się taki mały bo nie ma futerka, aczkolwiek przecież futro nie może robić takiej róznicy. :/

Przychu
Użytkownik
Świnki morskie: Tosiek
Kontaktowanie:

Postautor: Przychu » 24 sierpnia 2015, 9:56

Haha ta świnka skinny jest taka fajna :D Mój Tosiek to chyba jakiś mutant skoro ma ponad 1,5 roku a nadal rośnie xD

Awatar użytkownika
baixoo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: baixoo » 24 sierpnia 2015, 12:48

Dzięki, prawdziwy z niego model. :lol: Przez poszczerbione uszka raczej na wystawy sie nie nadaje. :/
Obrazek
To w pyszczki to vl cavia complete, nie kupka :D

To co myślicie, że już nie urośnie? :confused:

Awatar użytkownika
Grey Fox
Użytkownik
Nala
Kontaktowanie:

Postautor: Grey Fox » 24 sierpnia 2015, 13:03

Trzeba poczytać wymagania co do konkretnej wystawy, ale z tego co czytałam to pewne "uchybienia" na uszach są jakotako przepuszczane. :)
Abi ma szansę. :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca