Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Łączenie 2 samców

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
20roks03
Użytkownik
Kontaktowanie:

Łączenie 2 samców

Postautor: 20roks03 » 28 maja 2016, 21:48

Hej, mam pewien problem. Mieszka ze mną jedna świnka, samiec, 2 - 3 miesięczny. Chciałabym dokupić mu towarzysza, bo wiem, że świnki potrzebują towarzystwa, a samotne są nieszczęśliwe. Kiedyś miałam już jedną świnkę i dokupiłam jej drugą, były to również samce, ale nie tolerowali siebie, byli razem ok. miesiąca, a przez cały czas były walki. Boję się, że tym razem będzie to samo. Przeszła mi przez głowę myśl aby poddać świnkę kastracji i dokupić samiczkę, ale wiem że zabieg jest dużym stresem dla prosiaczka. Bardzo proszę o pomoc, co mam zrobić :(

Awatar użytkownika

Dona
Użytkownik
Świnki morskie: Karmela, Poziomka
Kontaktowanie:

Re: Łączenie 2 samców

Postautor: Dona » 29 maja 2016, 8:47

Zabieg jest nie tylko stresem, ale jest również niebezpieczny że względu na narkozę. Rozważ adopcję z SPŚM. W przypadku gdy chłopaki się niedogadają prosiaczka można zwrócić do domu tymczasowego. No i masz pewność że będzie zdrowy.

Mela <3
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Mela <3 » 29 maja 2016, 12:58

Nie bój się to wszystko zależy od charakteru tu podaje przykład świnek mojej koleżanki pierwszy
dogadał się z trzecim a drugi nie i tak jak napisała Dona porozglądaj się na SPŚM :)

20roks03
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: 20roks03 » 29 maja 2016, 15:40

dziękuję za pomoc :) teraz jestem zdecydowana, znajdę jakiegoś towarzysza mojemu Wafelkowi. Poszukam na SPŚM :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 2 czerwca 2016, 13:20

Tak na marginesie, kastrację warto wykonać ze względu na zdrowie prosiaczka. Zabezpiecza ona przed chorobami układu rozrodczego. Nie znam statystyk zachorań na wieprzkowe choroby, wiem tylko, że u samiczek to 80% świnek.

Jeżeli chodzi o towarzystwo samiec & samica, to również chciałam moją Pepper połączyć z chłopakiem, ale Pepper nikogo nie lubi. XD Teoretycznie faktycznie jest łatwiej, bo w parze nie ma tej walki o hierarchię, ale praktycznie zależy jaki charakterek Ci się trafi. :)