Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kupno świnek w sklpach zoologicznych

Pytania, opinie i uwagi na temat sklepów zoologicznych.
nika73
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Kupno świnek w sklpach zoologicznych

Postautor: nika73 » 2 października 2007, 12:02

" (...) ktoś kto go chciał zabić zrobił to za lekko, miał 2 krwiaki takie wielkie że uciskały nerwy w kręgosłupie i pies przez pewien czas był sparaliżowany (...) "

Bercik z powyższego cytatu i z tego co napisałaś dalej ( zachowanie psa) dla mnie wynika jasno, ze pies musiał mieć uszkodzenia Centralnego Układu Nerwowego :(
Pies był za młody żeby mieć "wyuczone" patologiczne zachowanie - to musiały być zmiany organicze- uszkodzenie
( np. podczas bicia :cisza: ) mózgu - i to różnych jego obszarów - taka "psia charakteropatia" - zwierząt tak samo to dotyczy :(
Za uszkodzenia organiczne, które były przyczyną "charakteru i zachowań patologicznych" Twojego psa, był odpowiedzialny najprawdopodobniej człowiek ( noo, chyba, ze się przy porodzie "niedotlenił" - ale to i tak uszkodzenie organiczne ) a nie
to, ze pies był wzięty "z ulicy" ( choć rzeczywiście- życie na ulicy zwiększa ryzyko uszkodzeń :/ )
To co opisałaś to skrajny- choć nie odosobniony- niestety- przypadek :zalamany:

Fruzia i Mimi szukają dobrych domków :(
Obrazek

Awatar użytkownika

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 7 października 2007, 4:45

Kupiłem najpierw 2 świnie w sklepie. Dla dzieci. Po ponad miesiącu jedną z hodowli, rodowodową, do której dokupiłem do towarzystwa kolejną, też z rodowodem :)
Świnki z hodowli mają całkiem inne charaktery. Są oswojone, od razu na kolana. Świnki ze sklepu, nie miały tyle opieki, są całkiem inne. Bojaźliwe. Dopiero teraz, po 4 miesiącach zaczynają zachowywać się mniej tchórzliwie. Po tym wszystkim, uważam, że naprawdę warto kupić u hodowcy. Jeśli spadnie popyt na zwierzaki w sklepach, to przestaną je tam sprzedawać! Pominę to, że takich jak z hodowli, to nie ma w sklepach! Chodzi o to, że do sklepów trafiają świnie z prawdziwych rozmnażarnii. Nie patrzą co z czym krzyżują, często chów wsobny. Dlatego świnki chorują, żyją krócej. Nikt tam nie sprawdza jakie geny z jakimi. Nie mają metryk, więc nie wiadomo nic o ich pochodzeniu. Piszecie, że w sklepach kartki z cena peru. Tylko po to by wyrobić przekonanie, że miewają. Jak przyjdzie się setny raz, i nadal właśnie nie mają peru, to w końcu kupi się to co jest. A jest świnka, która nigdy nie była czesana,głaskana, czasami pogryziona, bo toczyła boje o jedzenie. Z objawami niedoborów witamin! Jest już tyle hodowli, ze nie jest problemem kupić ładną i zadbaną oraz nie skrzywioną przez złe warunki świnkę. Moja miała problemy ze zdrowiem, ale jest po leczeniu i wszystko w porządku. A zawsze mówię, że wolę choroby somatyczne, bo można leczyć. Jak psychika jest spaczona, to już trudniej, jeśli w ogóle możliwe coś zmienić. I z tymi cenami od hodowców, to też nie jest tak źle. Widzieliście fotki moich świń :) jedną kosztowała 120 lub 140zł, bo nie pamiętam, druga 100, kupiona na wystawie od znajomej hodowczyni :) i powiem, że dałbym za nie więcej, gdybym musiał :) bo jak sami wiecie, przez miesiąc można na nie wydać więcej niż kosztują, więc zarobku na nich hodowca nie ma wcale. Nawet nie zwraca mu się koszt żwirku :-) bo sprzedaje zwykle świnkę w wielu ok 2mies. A ona dobrej karmy i witamin zjadła za więcej :)

Marek Li

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 22 października 2007, 17:16

Nie każdych stać na świnkę od hodowcy. Najtańsza to 80 zł, co nie mówić że najdroższa 300 zł. bo jest z linii RR (najlepszej wśród ras Coro i Sheltie), to świnki w sklepach zoologicznych kosztują 25 (czasem taniej)-55 zł...

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 22 października 2007, 17:19

Kagra_und_Kubuś pisze:Nie każdych stać na świnkę od hodowcy. Najtańsza to 80 zł, co nie mówić że najdroższa 300 zł. bo jest z linii RR (najlepszej wśród ras Coro i Sheltie), to świnki w sklepach zoologicznych kosztują 25 (czasem taniej)-55 zł...

ale swinka w sklepie bardzo czesto jest chora (grzybica, swierzb) jak sie policzy koszty leczenia to wychodzi to samo....

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
Karolajna
Użytkownik
Świnki morskie: Kasia, Kuba, Nutka, na zawsze w moim sercu ['] (oraz szczur Stefan [*]), obecnie 5 szynszyli: Zuzia, Rózia, Fruzia, Suzie i Lilka
Kontaktowanie:

Postautor: Karolajna » 22 października 2007, 17:23

Ale to trzeba znaleźć ładną zadbaną. To kwestia sklepu...

"Za­rozu­miałością oraz bez­czel­nością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji." ~Mark Twain
Moje kochane świnki na zawsze w moim sercu... Dobranoc aniołki.

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 22 października 2007, 17:31

tylko ze ze sklepu w pl to czesto inbred...

Awatar użytkownika
motylek1007
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: motylek1007 » 22 października 2007, 17:57

Kagra_und_Kubuś pisze:Ale to trzeba znaleźć ładną zadbaną. To kwestia sklepu...

oczywiscie, ale nie oszukujmy sie jak wyglada przecietny sklep....sa i takie gdzie sie dba ale to naprawde wyjatki....

Bibi - spokony i zrównoważony kawaler
Czandor - rozbrykany prowodyl ;)

Obrazek

LunCavia
Hodowca
Kontaktowanie:

Postautor: LunCavia » 31 października 2007, 20:42

Moim zdaniem sklep to mimo wszystko nie miejsce dla zwierząt...
P.S. Dzisiaj byłam znów w zaprzyjaźnionym sklepie po sianko, a tam co widzę. Rasowe świnki z rodowodami :spioch: Po po prostu aż się we mnie zagotowało. Już raz w tym sklepie wcześniej były rasowce na sprzedaż - świnki na tyle charakterystyczne, że skojarzyłam je z hodowlą poinformowałam o tym hodowcę, ale widać nie zależy mu na świnkach, poniewaz ponownie sprzedał świnki do sklepu... No i każdy zadowolony. Począwszy na hodowcy, który pozbył się świń, przez sprzedawcę, który duużo do ich ceny dołożył i kończąc na właścicielu, który nie wiadomo jaki bedzie. W końcu hodowca nie miał okazji go prześwietlić, czy jest miłośnikiem, czy kupuje świnię np. dla szpanu...
Straszne...

Obrazek

Marek Li
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Marek Li » 31 października 2007, 22:01

Jak aws miała 200 świń na sprzedaż :) to coś byś musiała z nimi zrobić :) domyślam się hodowli :)

Marek Li

Awatar użytkownika
SMAKUSIA
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: SMAKUSIA » 2 listopada 2007, 17:10

eee sorry jesli ktos sie decyduje na hodowle, to jest swiadomym tego że bedzie dośc dużo świnek prawda.
Więc hodowla to nie taka prosta sprawa ! W życiu bym świnki nie oddała do zoologicznego !

A tak po za tym ja mam 2 świnki z zoologicznego i każda była zdrowa. Na szczęscie.

Obrazek

Dagonet, Burek i Bożydar SERDECZNIE POZDRAWIAJA !

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca