Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

jakie szczotki?

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
hanexxx
Użytkownik
Kontaktowanie:

jakie szczotki?

Postautor: hanexxx » 11 maja 2014, 11:29

Od kilku dni jestem posiadaczką długowłosego samczyka, niebawem będziemy się kąpać ponieważ cały tył ma w moczu... jakie szczotki polecacie mi kupić? jedna powinna być miękka do szczotkowania a druga do rozczesywania, tak?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
bartek69963
Użytkownik
Świnki morskie: Dracone (skinny) 17.11.2013,
Amelka (coronet) 12.12.2013
Kontaktowanie:

Re: jakie szczotki?

Postautor: bartek69963 » 13 maja 2014, 11:12

Spróbuj umyć tył świnki w szamponie. Potem wystarczy zwykły grzebień, albo szczotka dla gryzoni.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 13 maja 2014, 23:58

Niewiele wiem o pielęgnacji długowłosych (dopiero się dokształcam, bo w przyszłości marzy mi się taki piękniś :)), ale gdzieś czytałam, że przy tyłeczku się skraca włoski, żeby właśnie sobie nie brudziły.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 30 czerwca 2014, 23:06

Szukajac odp. na swoje pytanie trafilam znow do tego tematu. Znalazlam dwie rozne szczotki i nwm, ktora bedzie lepsza dla peruwianki, byc moze satynowej.
Taka: http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... ery/293834
Czy moze taka: http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... mery/30589

Szczotke z naturalnego wlosia sama kilka lat temu kupilam do swoich dlugich wlosow i rozczesuje. Ale czy tak samo bedzie to odpowiednia szczotka dla swinki? Natomiast tej drugiej sie boje, czy nie bedzie niedelikatna dla zwierzatka. Tym bardziej, ze wyniki wyszukiwania znajduja sie w kategorii dla kotow...
Dodam jeszcze, ze zalezy mi na czyms z oferty tego sklepu, bo zawsze tam sie zaopatruje i zbieram pkt. ;)

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Postautor: Nejvii » 1 lipca 2014, 11:51

Polecam klasyczny metalowy grzebień, sama stosowałam przy moim sheltie i niczego więcej nie potrzeba. :)

Awatar użytkownika
malheureux
Użytkownik
Świnki morskie: Binusia i Petit :)
Kontaktowanie:

Postautor: malheureux » 3 lipca 2014, 10:08

Ja mam dwie świnki długowłose. Jedna to mieszaniec angorki a druga to mieszaniec sheltie i ta pierwsza jest zawsze czyściutka, a druga niestety nie. Podcinam jej włosy na tyłeczku, b o w przeciwnym razie co 3 dni kąpiel byłaby obowiązkowa ;)

Obrazek
Obrazek

mania007
Użytkownik
Świnki morskie: Sobótka
Kontaktowanie:

Postautor: mania007 » 11 sierpnia 2014, 11:37

Ja mam dlugowlosa (wyglad pasuje do sheltie, ale nie byla kupiona w hodowli) i rozczesuje jej wlosy szczotka z drucianymi zebami i wydaje mi sie, ze to ja troche boli. Oczywiscie takim swinkom trzeba obcinac wlosy nie tylko z tylu, ale tez kolo lapek, zeby mogla swobodnie sie poruszac.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 14 sierpnia 2014, 0:41

Kupiłam dla mojego peruwianka drewnianą szczotkę z włosiem http://www.zooplus.pl/shop/koty/kuwety_ ... ery/293834 i rozczesuje włoski, usuwa te wypadnięte, a świnek grzecznie leży podczas czesania i na nic się nie skarży. :) Czeszę co parę dni, świnek jest spokojny i nie muszę tego robić częściej.

aldo3434
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: aldo3434 » 8 września 2014, 11:24

Ja używam takiej miękkiej z włosia dla małych zwierzątek :) Ona przeznaczona jest chyba dla kotów, ale nic nie szkodzi, bo jest bardzooooo miękka :)

szaloNa21
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: szaloNa21 » 29 stycznia 2015, 7:54

Wielkie dzieki za informacje ja też poszukuję szczotki. Teraz już nieco wiem czym się kierować przy wyborze.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”