Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kąpiel

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Re: Jak wykąpać świnkę morską ?

Postautor: swinkowski » 27 grudnia 2010, 14:03

Nalewasz do miski mało wody. Tak do brzucha swinki. Kładziesz i polewasz delikatnie woda, aby się nie dostała do oczu i uszu! Potem nałóż szampon i myj delikatnie nie dotykając oczu i uszu! Potem płuczesz i suszysz delikatnie suszarka.

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Becia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Becia » 27 grudnia 2010, 14:07

Moja koleżanka, jak kiedyś miała świnkę to kąpała ją w zwykłym szamponie. Ja osobiście uważam, że to głupi pomysł. A co trzeba zrobić, jak śwince się naleje woda do uszka? :)

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 27 grudnia 2010, 15:09

Po pierwsze, jeśli świnka jest krótkowłosa nie należy jej kąpać, chyba, że jest bardzo brudna lub zalecił to weterynarz. Załóżmy jednak, że kąpiemy długowłosą świnkę :
Najpierw trzeba nalać wody do wanny, dużej miski lub wanienki dla małego dziecka. Woda nie powinna być za gorąca, ani też za zimna, czyli, jak to mówią-letnia. Potem należy bardzo delikatnie włożyć świnkę do wody i troszeczkę ochlapać, żeby się pomoczyła. Potem wziąć do ręki szare mydło, lub nalać na dłoń płyn do kąpieli dla psa. Następnie delikatnie umyć świnkę, nie wyłączając łapek, i koniecznie umyć zadek, gdzie często włoski są sklejone i brudne od siusiania. Gdy świnka będzie lśniła pianką można ją wypłukać. Koniecznie trzeba BARDZO uważać na uszy i oczy, ogółem głowę, której moczyć nigdy nie należy. Gdy świnka będzie wypłukana, trzeba ją ostrożnie i szybko zawinąć w jakiś ręcznik, wytrzeć, a potem zrobić po swojemu, czyli albo wysuszyć suszarką, albo zawinąć w kocyk i czekać, aż wyschnie. Ja stosuję drugą opcję, ponieważ Nadia boi się hałasu suszarki, ale to już każdego osobista sprawa i kwestia przyzwyczajeń świnki. Gdy świnka wyschnie, można ją uczesać, wtedy włoski są śliczne i błyszczące. Po całym zamieszaniu włożyć świnkę do klatki i dać smakołyka :)

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 27 grudnia 2010, 15:47

Zgadzam się z Sandi, ale ja zawsze myję prosiaki zwyczajnie wodą i ewentualnie jakimś szamponem [ malutko oczywiście] ...

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 27 grudnia 2010, 16:04

Eh...świnek NIE WOLNO myć szamponem dla ludzi, żadną ilością ! Można to zrobić praktycznie wszystkim. Szamponem dla psa, niekiedy dla kota, szarym mydłem. Byle nie szamponem dla ludzi. Każda,nawet minimalna ilość szkodzi zdrowiu świnki ! Potem występują podrażnienia skóry itd...

swinkowski
Użytkownik
Świnki morskie: Filek
Kontaktowanie:

Postautor: swinkowski » 27 grudnia 2010, 16:13

Ja umyłam i nic mu nie było(mojej swince). Nawet się mniej drapie! Wet nawet pochwalił,że ma zdrową skórę. A myłam mu już dawno... 2 miesiące temu. :P

http://sims3zwierzaki.pl/index.php/pl/praca/2206 - kliknij "jestem za" przez 4 dni codziennie!

Martex
Użytkownik
Świnki morskie: Miki i Lukas
Kontaktowanie:

Postautor: Martex » 27 grudnia 2010, 16:21

Ja też tak około tego czasu . Ale zadek trzeba częściej myć, zgadzam się z Sandi :)

Awatar użytkownika
Świnkowa
Użytkownik
Świnki morskie: Tofisia
Kontaktowanie:

Postautor: Świnkowa » 27 grudnia 2010, 22:11

Z tego co wiem ,świnki nie powinno się często myć. Tylko jak jest już na serio brudna! Najlepiej do zlewu nalać tyle wody ,by świnka miała jej do brzuszka ,a potem umyć brudne miejsce. Potem zawinąć w ręcznik ,ale oczywiście jej do klatki tak nie wstawiać :D. Ręcznikiem wytrzeć. Suszarką-nie ma mowy! ;)

Obrazek

Sandi
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 28 grudnia 2010, 14:47

Do mojego zlewu nie ma korka, więc nie miałabym jak zatrzymać wody w zlewie, to jest raz. Dwa, że moja świnka jest długowłosa i kąpanie jej jest raczej obowiązkową czynnością. A po trzecie, to niby czemu nie suszyć świnki suszarką ? Moja Nadia akurat się boi tego hałasu, ale jeśli jakaś świnka jest przyzwyczajona, to czemu nie ? W zimę suszarka to dużo lepsza opcja niż ręcznik, bo jest zimniej i dzięki suszarce zwierzak szybciej schnie.

Awatar użytkownika
miłoszek_h
Użytkownik
Świnki morskie: Samiec-Miłoszek-rasa:cynamonowa aguti
Kontaktowanie:

Postautor: miłoszek_h » 29 grudnia 2010, 18:07

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Na pewno użyje ich przy kąpaniu świnki :D
Ostatnio zmieniony 9 stycznia 2011, 0:29 przez Sensibles, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nie pisz całych postów wielkimi literami.

Mój skarbek:
Miłoszek - I love U :**

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”