Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

W trosce o ząbki

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
becia98

Re: W trosce o ząbki

Postautor: becia98 » 1 lutego 2012, 11:29

moja świnka nie ma jednego siekacza czy jej odrośnie?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

Postautor: babyyzzzz » 1 lutego 2012, 20:27

wiecie co ja nie wiem co już robić z tymi moimi świnkami :( one nie jedzą karmy;-(, kupiłam im ostatnio versele laga( complete), ale nie ruszyły jej wcale :cry: a mówiono tutaj ze taka super i w ogóle ... ), ja nie wiem jak to będzie z tymi ich zębami skoro one to co twarde po prostu nie ruszają ... jak ich zachęcić do jedzenia takich rzeczy... ?

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 1 lutego 2012, 20:32

Do karmy może się jeszcze przyzwyczają, a co do ścierania: moim zdaniem gałązki najlepsze, ale mój ich nie tknie, więc daje mu kolby :? No i drewniany domek....jego przysmak....
Ja mojego do karmy przyzwyczaiłam tak, że lekko ją pokruszyłam i "pomiziałam" go tą karmą po ustach, a jemu posmakowało i zaczął jeść, teraz właśnie sobie skubię, ale ja mam Vitakraft i on skubie tylko serduszka, a innych kształtów prawie nie tyka...

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

Postautor: babyyzzzz » 1 lutego 2012, 20:42

moje są jeszcze bardziej wybredne...

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 1 lutego 2012, 22:10

becia98 pisze:moja świnka nie ma jednego siekacza czy jej odrośnie?

Powinien, ale futrzak może mieć problemy z jedzeniem. Co się stało, że świnka straciła ząb?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
pope8
Użytkownik
Świnki morskie: Frania, śp Ferdziu, Punia, Kajtek
Kontaktowanie:

Postautor: pope8 » 6 lutego 2012, 15:09

Domek w klatce mojej Frańki jest według niej najlepszy na ząbki i do irytowania mnie :roll:

Pozdrawiam

borabora
Użytkownik
Świnki morskie: Effy
Kontaktowanie:

Postautor: borabora » 7 lutego 2012, 23:04

babyyzzzz pisze:Drodzy forumowicze! Dużo naczytałam się na temat świnkowych problemów z trzonowcami i ogólnie zębami. Moje świnki mam 1,5 tyg, a sprzedawca powiedział, że mają ok. 4 miesiące. Nie wiem więc w jakim stanie są ich zęby. Problemem jest to, że moje prosiaczki nie chcą jeść za bardzo twardych rzeczy.. nie wiem czemu.. mam tu na myśli ziarno i itp. Jedzą siano( dużo :D ), marchew, pietruszkę, jabłko, ale właśnie nie uważam żeby to było na tyle twarde jedzonko, by ich ząbki się ścierały. Nie wiem jak zachęcić je do bardziej twardego jedzenia( na karmę też za bardzo nie mają chęci). W klatce mają wapno do ścierania, ale nie mają ochoty go używać... Nie chciałabym żeby moje świniaczki miały problem z zębami. Mam prośbę. Napiszcie mi co najlepiej podawać świnkom do jedzenia aby siekacze jak i trzonowce miały się dobrze.

Wypróbuj karmy Versele Lasa. Są droższe niż te z ziarnami, ale mają o wiele lepszy skład. I przygotuj się na to, że świnia może nie chcieć jeść jakiejś karmy i będziesz musiała kupić kilka różnych pod rząd, aż trafisz na taką, którą zje. Najchętniej jedzą Cavię Nature. Cavia Pro ma najlepszy skład, ale moja świnia woli zdechnąć z głodu, niż ją zjeść. Do Cavii Complete przekonała się dopiero, jak zacząłem jej ją mieszać z Nature, ale samej wciąż nie rusza - musi być zmieszana z inną.
Żeby miała zdrowe zęby dawaj jej warzywa i owoce, które mają dużo wit c. Moja np. bardzo chętnie wcina natkę pietruszki i czerwoną paprykę. Tylko niech ci nie przyjdzie do głowy dać jej cytrynę, bo nie mogą jej jeść.
Tak jak już ktoś to napisał wcześniej, drewniany domek to chyba najlepszy przyrząd do tępienia zębów dla świń ;) moja już prawie wygryzła drugie drzwi... A tak na serio, świnki tępią zęby jedząc suchą karmę, siano też je tępi. Wapienko jest chętniej przez świnie obsikiwane, niż gryzione.
Dużo ludzi daje świniom suchy chleb, bo one bardzo chętnie go jedzą, ale ja bym się trochę obawiał, że po 1 się tym zaklei, a po 2, że dostanie jakiegoś rozstroju żołądka.

jumi22
Użytkownik
Świnki morskie: Fifi i Sisi
Kontaktowanie:

Postautor: jumi22 » 6 maja 2012, 9:57

W sklepach są zabawki z drewna dla bardzo małych gryzoni.
Widziałam np. taki mały tunel cały z brzozy.
Myślicie, że np. takim tunelem mogłabym zastąpić gałązki ?
U mnie w sklepie są takie warzywne lub owocowe rurki - http://animalia.pl/produkt,19147,659,vi ... -200g.html do jedzenia. Starły by sobie na tym ząbki ?
W najgorszym wypadku będę musiała podawać kolby :?

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 6 maja 2012, 10:11

Ja z Cavią Complete miałam też cyrk,bo na początku Coffe nie chciała jeść.Ale ten granulat kruszyłam na kilka części i takie malutkie "wpychałam" jej do pyszczka,po chwili sama zaczęła jeść.Teraz oby dwie jedzą,może bez rewelacji,ale rano miska zawsze puściutka.Nawet jak jedzą,to mają takiego zaciesza,więc moim Complete posmakowała,z czego oczywiście jestem bardzo zadowolona.
babyyzzzz-moje też są wybredne(zwłaszcza Coffe),ale trzeba znaleźć sposób,żaby zainteresować karmą.A ty tak gwałtownie zmieniałaś?Bo to trzeba stopniowo,czyli na początku więcej tej starej karmy,później tyle samo,potem więcej nowej i końcowo tylko nową(moim ta aklimatyzacja z Complete zajęła jakiś tydzień,Mochce nawet trochę mniej).A jak Complete nie będą jeść to zostaw tą karmę na dwa trzy dni i po takim czasie powinny zacząć ją jeść.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 6 maja 2012, 21:36

jumi22 pisze:W sklepach są zabawki z drewna dla bardzo małych gryzoni.
Widziałam np. taki mały tunel cały z brzozy.
Myślicie, że np. takim tunelem mogłabym zastąpić gałązki ?
<span>U mnie w sklepie są takie warzywne lub owocowe rurki - <a class="smarterwiki-linkify" href="http://animalia.pl/produkt,19147,659,vitapol-vita-herbal-rurki-warzywne-dla-gryzoni-200g.html">http://animalia.pl/produkt,19147,659,vitapol-vita-herbal-rurki-warzywne-dla-gryzoni-200g.html</a> do jedzenia. Starły by sobie na tym ząbki ?</span>
W najgorszym wypadku będę musiała podawać kolby :?

Te rurki zawierają mleko, nie nadają się dla świnek. Natomiast mogę polecić to: http://animalia.pl/produkt,17841,658,he ... -140g.html
Jest jeszcze wersja warzywna (czy owocowa, nie pamiętam).
Poza tym świnki ścierają siekacze na twardej karmie, więc naprawdę nie ma powodów do paniki ;)

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”