Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kąpiel

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Re: kąpiel

Postautor: Sensibles » 4 stycznia 2011, 19:52

Chciałabym się zapytać o kąpiel mojej Xsary. Jest gładkowłosa, ale to chyba nie ma teraz większego znaczenia..

No więc przed chwilą, jak głaskałam Xsarę, to zauważyłam, że ma brudną pupcię. Nie w tym sensie, że ma poprzyczepiane bobki czy coś takiego - po prostu ma ślady brudu - ja otrzepuję z niej coś dziwnego, ma posklejane włoski na pupci.

Czy mam ją umyć ?

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 stycznia 2011, 20:50

Możesz jej umyć samą pupę, albo spróbować przetrzeć to mokrą szmatką lub gąbką. Xsara na 100% jest dziewczynką? Samczykom świnek z gruczołu łojowego wydziela się taka ciemna, lepka wydzielina.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 4 stycznia 2011, 21:18

W zoologicznym, jak się pytałam, to powiedzieli mi, że to samiczka...

Zresztą Xsara na początku nie wydzielała nieprzyjemnego zapachu, co jest charakterystyczne u samców - a może ja po prostu myślałam, że to jest normalny zapach świnki...? Sama nie wiem...jak Xsara się troszkę bardziej oswoi to sprawdzę jeszcze raz płeć, zresztą jadę niedługo do weterynarza na obcinanie pazurków to się go podpytam i poproszę, żeby sprawdził :)

Awatar użytkownika
NiCiA
Użytkownik
Świnki morskie: Philipek i Kajtuś
Kontaktowanie:

Postautor: NiCiA » 4 stycznia 2011, 21:28

Cóż ja bym jej tylko pupkę umyła.To niepotrzebny stres przecież :)

Ja mam samczyka i w ogóle nie ma innego zapachu.Nigdy takiego czegoś nie czułam.Ani żadnej lepkiej wydzieliny.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 stycznia 2011, 23:40

Obwąchałam Lucka i też nie czuję żadnego nieprzyjemnego zapachu. Pachnie karmą, moimi perfumami i moim kremem do rąk :P
Jeżeli chodzi o gruczoł, to nie u wszystkich świnkowych panów działa tak samo - niektórzy mają zupełnie czyste futerko, inni lekko ubrudzone a jeszcze inni pozlepiane strąki wymagające czyszczenia.

Sandi
Użytkownik
Świnki morskie: nie posiadam świnki.
Kontaktowanie:

Postautor: Sandi » 5 stycznia 2011, 13:39

Może Xsara po prostu czymś się ubrudziła, chociażby kawałkiem marchewki ? Ja bym jej umyła tylko pupcię.

Ola [*] - będziemy pamiętać.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 5 stycznia 2011, 20:31

Xsara marchewkę jadła ostatnio 3miesiące temu, dla ścisłości.

A co do kąpieli - postaram się ją wykąpać. Tylko że Xsaruś jeszcze się mnie boi, nie da się ot tak wziąć na ręce, trzeba ją gonić po całej klatce, a jak już ją trzymam to ucieka...a więc gdzie najbezpieczniej przeprowadzić kąpiel i jak to zrobić? Proszę o dość dokładny opis, ja nigdy świnki nie kąpałam i nie chcę zrobić jej krzywdy.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 5 stycznia 2011, 21:32

Kąpiel jest dla większości świnek bardzo stresująca, więc bądź przygotowana na kwiki i próby ucieczki. Ja bym jej umyła tylko pupę...
Ale jeżeli kąpiel jest konieczna to:
1) weź miskę. Wanna czy umywalka jest bardzo śliska, w misce śwince będzie przyjemniej.
2) przygotuj sobie ręcznik (albo najlepiej dwa). Rozłóż go tak, żeby od razu można było Xsarę zawinąć.
3) nalej do miski wody. Woda powinna być lekko ciepła, ale lekko, mniej więcej taka, w jakiej kąpie się niemowlęta. Nalewamy mało, na jakieś 2-3 centymetry głębokości.
4) weź świnkę.
5) włóż świnkę do miski i NIE PUSZCZAJ JEJ.
6) jedną ręką trzymaj świnkę, drugą zmocz i pogłaszcz ją, tak, żeby ją zmoczyć.
7) nabierz wody na dłoń. Delikatnie i powoli polewaj prosiaczka. Nie wolno zmoczyć uszu świnki. Ogólnie nie polewamy jej głowy.
8) umyj jej pupę. Na początku samą wodą, jeżeli brud nie zjedzie (powinien) można zastosować delikatny środek myjący. Nie mam pojęcia jaki, zawsze kąpałam Frycka w samej wodzie i ładnie się czyścił.
9) Jeżeli użyłaś czegoś do mycia świnki teraz należy to spłukać. Ja bym lekko podniosła świnkę na jednej ręce* i polała ją czystą wodą. Albo poprosiła kogoś do pomocy.

* w sensie, że dłonią podtrzymujemy pupę, a przednie łapki stoją na naszym przedramieniu. Ale to nie jest stabilna pozycja.

10) wyjmujemy świnkę, stawiamy na ręczniki, zawijamy w becik.
11) tulimy świnkę kilka chwil.
12) stawiamy ją na płaskiej powierzchni (np pralce) delikatnie wycieramy, zdejmujemy z morkego ręcznika i owijamy w suchy.
13) można dodatkowo owinąć jeszcze w kocyk.
14) przytulamy świnkę aż wyschnie.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 5 stycznia 2011, 21:46

Bardzo dziękuję za szczegółowy opis. Jutro wykąpię świnkę, ponieważ ona już się drapie nie tylko w tym miejscu - po prostu trzy czwarte dnia spędza na drapaniu całego ciała! Najpierw ją wykąpię, pojadę do weterynarza, zobaczymy jakie rezultaty.

Karo :)
Użytkownik
Świnki morskie: Marlenka i Dywan :)
Kontaktowanie:

Postautor: Karo :) » 6 stycznia 2011, 11:00

Ja Dywanowi i Marlenie robię takie jakby SPA :D
Najpierw czeszę obie świnki , strzyżę Dywanisia , ale tak troszeczkę ...
Później obcinam pazurki obu , a na koniec kąpie w odpowiednio ciepłej wodzie , nie zamaczając głowy .
Bardzo uważam . Kąpie je wodą z kilkoma kropelkami szamponu dla dzieci JOHNSON`S BABY .
Po kąpieli dokładnie je płuczę wycieram delikatnie ręczniczkiem i owijam w suchy ręcznik i np. idę z nimi pod kocyk , lub siedzą mi na kolankach :) Jak już wyschną lub będą delikatnie wilgotne przeczesuję je jeszcze raz . :) Póżniej wpuszczam je do klatki :D Są wtedy pachnące , czyste i zadbane :)

Najlepsze świnki : Marlenka i Dywaniś .!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”