Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Sierść

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Sierść

Postautor: kin28 » 30 maja 2012, 19:04

A kto Ci tak powiedział? Ogółem to rozetka powinna mieć taki układ futra:
Obrazek
Te wszystkie rozetki ze sklepów to nie są rozetki, tylko kundelki z rozetkami. Rozetka powinna mieć krótką sierść.
Angorka:
Obrazek
Jest rozetką z długim futrem.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe[*] i Mocha
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 30 maja 2012, 19:23

Taak,ale to są rasowe.A niedouczeni,uważają,że każda świnka,która jest rozczochrana jest rozetką.Ale to wynika tylko z tego,że mało ludzi kupuje świnki u hodowcy i mylą kundelki ze świnkami rasowymi.O tym,że świnka jest rozetką,skinny,sheltie,angorką itp. można dopiero mówić,gdy taka świnka ma rodowód!

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 30 maja 2012, 19:27

Właśnie o to chodzi. Ja też tak myślałam, ale już wiem, że się myliłam. Ogółem sierść rozetki powinna być krótka, ale to takiej rasowej. Takiej 'rozetki' to niech se będzie jaka chce, bo to i tak, i tak kundelek.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 30 maja 2012, 19:37

To powiedz to tym wszystkim ludziom,którzy są święcie przekonani o tym,że ich świnki to :rozetki,skinny,shelti,peruwianki,texele,coronety itp.,a wzięli je z zoologa :mrgreen: .To społeczeństwo nigdy tego nie skapuje.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 30 maja 2012, 19:39

Niestety -.- Będą żyć w błędzie całe życie :lol:

master121
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: master121 » 30 maja 2012, 20:54

Hejka.Mam pytanie.Kupiłem świnke morską w sklepie zoologicznym.Od początku wypada jej sierść i nie przestaje nie wiem czy ona jest chora czy co... .Proszę o odpowiedź :(

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 30 maja 2012, 21:03

Nie,nie jest chora.Świnki lnieją i jest to rzecz normalna,którą nie należy się martwić.No chyba,że sierść jest matowa i wypada tak,że widać śwince ciałko.Dla upewnienia,zwłaszcza,że jest z zoologa,radzę obejrzeć ją całą pod kątem jakiegoś grzyba czy innej zmiany na skórze.A,i radzę kupić szczoteczkę w zoologiku dla zwierząt z miękkim włosiem,aby wyczesywać martwą sierść,żeby nie zostawiała jej tyle na ubraniu,hamaku,kanapie,dywanie itp.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 31 maja 2012, 18:28

Kin na tym zdjęciu, które dodałaś to nie jest angora, a peruwianka. Pewnie szukałaś w google, a tam wychodzą różneee rzeczy. Opis angory według standardu polskiego:
Specyfikacja Rasy. Świnka długowłosa z minimum 8 rozetami- 4 rozety tworzą pas wokół ciała, dalsze 2 są na zadzie i następne dwie na biodrach. Bokobrody i grzywka musi być gęsta, i długa.

Okrywa włosa. Angora tym iż ma 8 rozet, sprawia wrażenie panującego na śwince chaosu, im włos jest dłuższy tym sprawia wrażenie bardziej ułożonego. Włos na całym ciele miękki, swobodnie płynący ze wszystkich części ciała. Czysty, nieprzetłuszczony, bez kołtunów, nie stanowiący opór dla grzebienia.

Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 31 maja 2012, 18:43

Akurat zdjęcie jest ze strony hodowli ELIDO :) Jest tam opis i zdjęcie każdej rasy.
Ale masz rację. To peruwianka.
Źle spojrzałam :oops: To jest angorka:
Obrazek
Zwracam honor i sorry za błąd ;)

Awatar użytkownika
KaroKa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: KaroKa » 31 maja 2012, 20:31

A ja Mochę dzisiaj straaasznie ostrzygłam :D .Teraz wygląda bardziej jak gładkowłosa z falami po boku :D .

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”