Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

W trosce o ząbki

Forum na temat codziennej opieki i pielęgnacji świnek morskich.
Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

W trosce o ząbki

Postautor: babyyzzzz » 26 stycznia 2012, 18:44

Drodzy forumowicze! Dużo naczytałam się na temat świnkowych problemów z trzonowcami i ogólnie zębami. Moje świnki mam 1,5 tyg, a sprzedawca powiedział, że mają ok. 4 miesiące. Nie wiem więc w jakim stanie są ich zęby. Problemem jest to, że moje prosiaczki nie chcą jeść za bardzo twardych rzeczy.. nie wiem czemu.. mam tu na myśli ziarno i itp. Jedzą siano( dużo :D ), marchew, pietruszkę, jabłko, ale właśnie nie uważam żeby to było na tyle twarde jedzonko, by ich ząbki się ścierały. Nie wiem jak zachęcić je do bardziej twardego jedzenia( na karmę też za bardzo nie mają chęci). W klatce mają wapno do ścierania, ale nie mają ochoty go używać... Nie chciałabym żeby moje świniaczki miały problem z zębami. Mam prośbę. Napiszcie mi co najlepiej podawać świnkom do jedzenia aby siekacze jak i trzonowce miały się dobrze.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: W trosce o ząbki

Postautor: nugatka » 26 stycznia 2012, 18:58

Świnki nie powinny jeść ziarna. Na siekacze polecam gałązki drzew owocowych (omijając drzewa na których rosną owoce z jedną pestką - tego im nie wolno), fajne są też gryzaki firmy Herbal Pets. Świnki zęby trzonowe ścierają na sianku.

Awatar użytkownika
babyyzzzz
Użytkownik
Świnki morskie: Zuzia, Anabelka
Kontaktowanie:

Postautor: babyyzzzz » 26 stycznia 2012, 19:18

aha.. w takim razie po co są w karmie? i to jeszcze tyle ich jest... , wiec to dobrze że jedzą dużo sianka? troszkę się boję, że one takich gałązek nie wezmą do pyszczka.. ale chyba się udam do sklepu po coś dla nich :)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 26 stycznia 2012, 19:20

W niektórych karmach nie ma ziaren wcale. Sianko powinno być dostępne 24h na dobę. To dobrze, że jedzą dużo sianka. Moje świnki lubią też obgryzać drewniany domek - na nim też ścierają sobie siekacze.

LoLa...
Użytkownik
Świnki morskie: Coffe
Kontaktowanie:

Postautor: LoLa... » 26 stycznia 2012, 20:39

nugatka pisze:omijając drzewa na których rosną owoce z jedną pestką - tego im nie wolno

Nigdy się z tym nie spotkałam, ale zadam pytanie trochę nie do tematu żeby nie otwierać nowego. Ja nie wiedziałam że świnkom nie można dawać gałązek z jednopestkowców. Ja kiedyś mu dałam z wiśni.... Zjadł normalnie. Czy coś mu się mogło stać (to już dawno było)???

Dreams are like rainbow-
Only idiots try to chase them...

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 26 stycznia 2012, 22:33

Skoro nic mu nie jest, to w porządku, ale z jednopestkowców nie wolno, bo zawierają jakieś tam trujące dla świnek związki.

Awatar użytkownika
kama2565
Użytkownik
Świnki morskie: Maja, Luna.
............
Za TM Pego, Pegi, Kazuya, Lily, Milka, Stówka, Czarna.
Kontaktowanie:

Postautor: kama2565 » 27 stycznia 2012, 12:13

Mój kuzyn dawał śwince wysuszoną piętkę chleba. Bardzo chętnie to jadła i ząbki były w świetnym stanie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 27 stycznia 2012, 12:40

Suszony chleb/bułka mogą rozregulować śwince żołądek.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 27 stycznia 2012, 12:44

I cala reszte ukladu pokarmowego. Poza tym na suszonych chlebie moze byc niewidoczna na pierwszy rzut oka plesn.
Ogolnie pieczywo to nie jedzenie dla swinek.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

świnkamorska77
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: świnkamorska77 » 27 stycznia 2012, 17:08

nugatka pisze:winki nie powinny jeść ziarna. Na siekacze polecam gałązki drzew owocowych (omijając drzewa na których rosną owoce z jedną pestką - tego im nie wolno), fajne są też gryzaki firmy Herbal Pets. Świnki zęby trzonowe ścierają na sianku.

zgadzam sie a lchciałbym dodać że w sklepach zoologicznych można kupić gryzaki przez które żeby świnek sie sćierają . gryzaki nalezy położyć na podłożu a prosiak będzie sobie gryzł i wyrobi sobie ładne ząbki

śwnka ,świnka świnka morska

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Pielęgnacja”