Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak złapać świnkę żeby wymienić jej klatkę ?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Mmaciorek
Użytkownik
Świnki morskie: Muffi <3
Kontaktowanie:

Jak złapać świnkę żeby wymienić jej klatkę ?

Postautor: Mmaciorek » 23 października 2012, 16:38

Siemka, jestem nowy a tym forum :),

Mam problem otóż kiedy chciałbym złapać świnkę (żeby posprzątać) to ona ucieka jakbyśmy się bawili w berka :/, jest u mnie dopiero 3 dni więc się boi :unsure: .

Pozdrawiam. :)

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Jak złapać świnkę żeby wymienić jej klatkę ?

Postautor: Konto usunięte » 23 października 2012, 16:42

Postaraj się ją w rogu klatki stanowczo złapać ale nie mocno aby jej krzywdy nie zrobić :D

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 23 października 2012, 16:42

Nie na siłę. Ona nie daje się wyjąć z klatki, tak? Najwyższa pora zacząć ją oswajać.
Ja bym zrobiła tak - chociaż nie wiem czy to dobra metoda - po kawałeczku zmniejszała jej przestrzeń, przysuwając rękę czy coś, żeby nie mogła przeskoczyć, a na końcu, jak będzie już w rogu, albo coś - to wyjęła. Ale nie wiem czy to dobra metoda. Ogólnie to jest 3 dzień, ma prawo się bać, daj jej czas. Powoli ją oswajaj, wyjmują codziennie na chwilkę.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik
Świnki morskie: mały,gładkowłosy milutki Pikuś

Postautor: elvirka96.n » 24 października 2012, 7:47

Spróbuj zagonić ją w róg albo tak jak ja robiłam żeby wyjąć moją:Jeżeli masz taką klatkę co można zdjąć górną część,a pewnie masz to zdejmij ją,wyłóż domek i wtedy świnka nie będzie miała się gdzie schować,ja tak robiłam i wtedy moja świnka(chodziaż była przestraszona) to sama wyszła z dołu klatki.Albo podsuń jej jakiś smakołyk,dawaj jej po trochu żeby wyszła za nim z klatki,ale rób to bardzo powoli żeby się nie bała i lepiej przygotuj sobie parę smakołyków bo za jednym to może nie wyjść.

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

iqqlka
Użytkownik
Świnki morskie: Perełka i Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: iqqlka » 24 października 2012, 10:03

Witam, moja świnka Perełka, która ma 6 lat ma jutro operację, ponieważ okazało się , że ma torbiele na jajnikach i również jutro będzie miała piłowane ząbki. Strasznie się o nią boję, ponieważ mówi się , że to ogromne ryzyko dla taki

takiego małego gryzonia. Czy ktoś z Was może udzielić mi kilku wskazówek jak później opiekować się zwierzaczskiem, czy może leżeć na trocinach albo sianku? będę wdzięczna za wszelkie informacje dotyuczące takiego zabiegu.

iqqlka
Użytkownik
Świnki morskie: Perełka i Tosia
Kontaktowanie:

zabieg od narkozą! proszę o informację!

Postautor: iqqlka » 24 października 2012, 10:04

Witam, moja świnka Perełka, która ma 6 lat ma jutro operację, ponieważ okazało się , że ma torbiele na jajnikach i również jutro będzie miała piłowane ząbki. Strasznie się o nią boję, ponieważ mówi się , że to ogromne ryzyko dla taki

takiego małego gryzonia. Czy ktoś z Was może udzielić mi kilku wskazówek jak później opiekować się zwierzaczkiem, czy może leżeć na trocinach albo sianku? będę wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące takiego zabiegu.

Awatar użytkownika
MerleFinka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: MerleFinka » 24 października 2012, 14:34

Jak boisz sie sam i nie masz tej pewnosci w zdecydowanym lapaniu swinki ,ona to czuje i tez ucieka , nawet z roga.
Poloz jakas podkladke , badz deske do krojenia , na niej postaw domek badz karton z otworem a swinka sama do niego wejdzie. Na czas sprzatania klatki przenies ja w bezpiecznie miejsce badz nakryj gora z klatki. Oczywiscie to dobre na poczatek , bo nie ma satysfakcji z hodowania takiego dzikusa , ktorego my sami nie potrafimy wziac na rece .
Ps. Co ci nie zwieje na pokoj , bo nie zlapiesz i moze ci pogryzc kable.

Moje hobby. Moja pasja . Od zawsze , na zawsze .

Awatar użytkownika
elvirka96.n
Użytkownik
Świnki morskie: mały,gładkowłosy milutki Pikuś

Postautor: elvirka96.n » 24 października 2012, 17:44

iqqlka pisze:Witam, moja świnka Perełka, która ma 6 lat ma jutro operację, ponieważ okazało się , że ma torbiele na jajnikach i również jutro będzie miała piłowane ząbki. Strasznie się o nią boję, ponieważ mówi się , że to ogromne ryzyko dla taki

takiego małego gryzonia. Czy ktoś z Was może udzielić mi kilku wskazówek jak później opiekować się zwierzaczkiem, czy może leżeć na trocinach albo sianku? będę wdzięczna za wszelkie informacje dotyczące takiego zabiegu.

A co to są te torbiele na jajnikach?Ale daj temat na choroby i problemy świnek to tam pewnie więcej osób Ci odpowie

Nie każdy kto ma zwierzę,lubi zwierzęta.Niektórzy mają je tylko dla zabawy.PAMIĘTAJ!!!ZWIERZĘTA TO NIE ZABAWKI I NIE MOŻNA SIĘ NIMI BAWIĆ.ONE TEŻ MAJĄ UCZUCIA I CHCĄ BYĆ KOCHANE.NIE RÓB IM KRZYWDY!!!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”