Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka+świnka= tolerancja?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Świnka+świnka= tolerancja?

Postautor: Asia909 » 9 stycznia 2013, 17:34

Witajcie!
Mam w planie dokupić Tosi koleżankę. Muszę tylko jeden spełnić warunek (niektórzy wiedzą jaki ;p). A wiec tak: czy jak kupię drugą świnkę to Tosia ją będzie tolerować? Bo boję się sytuacji, że Tosia będzie na nią gwałtownie reagować (drapać, szczelać zębami itp.) i nie będę miała co zrobić z ta drugą. :( Tośka teraz jak ją wypuszczam z klatki to strasznie kwiczy tak jakby kogoś wołała i wpada w panikę więc jak na razie nie opuszcza klatki. Proszę doradźcie mi. Poprzednia świnka była typowym, samotnikiem. Do szczęścia było jej potrzebne żarcie i siano.
Dziękuję za odpowiedzi.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Świnka+świnka= tolerancja?

Postautor: Konto usunięte » 9 stycznia 2013, 17:38

chyba strzelać

Skąd wiesz, że była samotnikiem? Próbowałaś ją łączyć z innymi świnkami? Jeśli odpowiednio świnki połączysz, to nie będzie komplikacji. To w końcu zwierzątka stadne. Podgryzanie i przeganianie pewnie tak czy tak będzie się zdarzać, świnie często tak robią :) Ale nie ma powodów do obaw, bo to nic groźnego.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 9 stycznia 2013, 17:40

Większość świnek na początku będzie się podgryzać i w góle, bo ustalają hierarchię. Ale potem powinno się wszystko unormować. Jak się dobrze połączy to nie powinno być problemów :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Neska <33333
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 9 stycznia 2013, 17:44

dimii
agresywnie reagował na inne świnki morskie. W zoologicznym był w innej, osobnej klatce bo gryzł się z innymi i strasznie się ,,rządził'. Ok spróbuje. A u was jak to było z świnkami?

Nie kupuj! Adoptuj!
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 9 stycznia 2013, 17:46

Ja Tośke łączyłam dwa razy, za każdym razem było spokojnie, jednak z Coffie poszło łatwiej i szybciej :) Już po godzinie były razem w klatce. Każda świnka jest inna, więc nie przejmuj się przeszłością.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 9 stycznia 2013, 17:46

U mnie nigdy nie było problemów z łączeniem, ani przy Mańku, ani przy Daisy. Puściłam świnie po pokoju, porozkładałam przysmaki, biegały sobie, a potem włożyłam je do czyściutkiej klatki. Bez problemów, od razu się położyły razem, Gizmulka matkowała Dysi.

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Neska <33333
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 9 stycznia 2013, 17:48

Ok, super. Teraz do książek i rodziców trzeba błagać. :P Trzymajcie kciuki.

Nie kupuj! Adoptuj!

KLaudia1239
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Zuzia
Kontaktowanie:

Postautor: KLaudia1239 » 29 stycznia 2013, 8:20

Mam 4 mies. samiczkę Pusię i postanowiłam jej dokupić koleżankę. Tydzień temu dołączyła 1,5 mies.Zuzia.Zapoznanie zrobiłam poza klatką. Wszystko było ok. Później wsadziłam je do umytej klatki aby nie czuły zapachu. Jednak to za bardzo nie pomogło. Ta starsza ciągle gania tą młodszą. W pierwszym dniu to ją nawet podgryzała. Teraz robi to rzadziej ale nadal przegania ją z kąta w kąt. Tamta mała chce się zaprzyjaźnić , podchodzi do niej, ale nic z tego.Jest przeganiana.Zuzia wtedy popiskuje, biedna :( . Jak je wypuszczam z klatki to młodsza zawsze za starszą sie chce chować. Co nie zawsze jest tolerowane.Minęło już dokładnie 8 dni od ich zapoznania. Czy to znaczy że się już nie zaprzyjaźnią? Jak długo może trwać to ich zapoznawanie.Może zrobiłam błąd dokupując towarzyszkę. Pomóżcie!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”