Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Gdy świnka będzie już u mnie w domu, ile dni mam ją oswajać?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Hanix
Użytkownik
Świnki morskie: Piguś :33
Kontaktowanie:

Gdy świnka będzie już u mnie w domu, ile dni mam ją oswajać?

Postautor: Hanix » 19 maja 2013, 19:15

Słyszałam że jak się kupi świnkę, to ona musi posiedzieć sama w klatce parę dni :/ I po trochu ją oswajać; brać na ręce, głaskać ITD. Ile dni ma to rwać aby oswoić świnkę tak aby można ją było brać na ręce?

Świnka morska dla jedzenia jest zawsze gotowa poświęcić własne życie.

Hania i Piguś pozdrawiają!:)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Re: Gdy świnka będzie już u mnie w domu, ile dni mam ją oswa

Postautor: Fafka123 » 19 maja 2013, 19:39

Było trochę takich tematów ;) Ale odpowiem Ci - na początku nie możesz zostawić jej od tak. Każdego dnia, delikatnie zaczynaj próbować oswajac świnkę ze sobą. Pierwsze dni możesz spędzić z nia tak: kiedy prosiak przyjedzie do Twojego domu włóż go do klatki i daj godzinę, pół godziny na ochłonięcie. Potem możesz do niej podejść, spróbować dać jakieś warzywko. Nie bądź zaniepokojona kiedy świnka nie będzie zwracac na Ciebie uwagi czy zupełnie się poruszać. Będzie wystraszona i na razie to normalne. Przychodź do niej, mów, dawaj palce do powąchania, wsuwaj do klatki rękę z warzywkiem. Tak, aby przyzwyczaiła się do Twojego zapachu i głosu. Następnego dnia powtarzaj ten proces a dodatkowo możesz spróbować kontaktu poprzez dotyk czyli delikatnie pogładzić jej grzbiet czy tez czubek głowy. Powtarzaj to przez kolejny dzień, powoli wydłużając głaskanie. Wreszcie w czwarty dzien po przybyciu możesz wyjąć ją na kolanka (możesz to zrobić już trzeciego czy drugiego dnia jeśli świnka będzie na tyle towarzyska). Delikatnie do niej mówić, głaskać ale nie natarczywie oraz podsunąć pod nos jakieś warzywko tak, żeby dotyk kojarzył się jej z przyjemnością. Jeśli będzie nieco przestraszona, zacznie drgać albo w ogóle przestanie się ruszać jest to objaw jedynie strachu, który w kolejnych dniach ustąpi. Wyjmuj taką świnkę 2-3 razy dziennie a jeśli polubi pieszczoty możesz robić to więcej razy. Powtarzaj taki proces cały tydzień aż w końcu, kiedy będziesz mogła go już bez obaw złapać możesz wypuszczać go na jego pierwsze wybiegi :) Na początku zapewne będzie stał nieruchomo jednak powoli, powoli zacznie obchodzić teren a z każdym wybiegiem będzie tylko śmielszy. Życzę powodzenia w oswajaniu ;)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 19 maja 2013, 20:38

Ile ma trwać, to zależy od charakteru świnki, tak myślę. Każda świnka reaguje inaczej na zmianę otoczenia, oderwanie od innych osobników itp.

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Lena95
Użytkownik
Świnki morskie: Niko*
Kontaktowanie:

Postautor: Lena95 » 21 maja 2013, 10:43

O fajny sposob ,akurat na tydzien ,my tak sprobujemy :) :)

Awatar użytkownika
Hanix
Użytkownik
Świnki morskie: Piguś :33
Kontaktowanie:

Postautor: Hanix » 21 maja 2013, 12:57

Tak ja też spróbuje ;*

Świnka morska dla jedzenia jest zawsze gotowa poświęcić własne życie.

Hania i Piguś pozdrawiają!:)