Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka + towarzystwo

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Elmyra
Użytkownik
Kontaktowanie:

samica zaakceptuje samca?

Postautor: Elmyra » 3 maja 2007, 9:15

Nie wiedziałam gdzie dać ten temat, więc daje go tu bo chyba tylko tu pasuje :)

Do rzeczy: Mam parkę, samca i samiczkę, jednak nie mieszkają razem. Ze względu na świerzb z którego leczony jest Norman, a właściwie już jego końcówkę, spotkali się na wybiegu tylko dwa razy gdyż nie chciałam ich męczyć rozłąką bo widziałam, że Norman "zakochał" się w Nesce :(
Norman będzie miał oczywiście zabieg kastracji i musi jeszcze podrosnąć bo ma dopiero 2 m-ce. Mieszkanie oddzielnie jeszcze trochę potrwa. Kiedy będzie po zabiegu to Norman wiekowo będzie już chyba dorosłym samcem.
Wiem, że druga samiczka, koleżanka dla pierwszej musi mieć nie więcej niż 2 góra 3 m-ce. "Łączyłam" już dwie samiczki i wszystko było super, zaakceptowały się i już pierwszego dnia zamieszkały razem.
A jak to jest z samicą i samcem?
Czy samica zaakceptuje starszego, powiedzmy 6-7 miesięcznego samca u siebie w klatce?
Jak postępować przy ich poznawaniu?
Jakich błędów starać się nie popełnić?

Z góry ogromnie dziękuję za jakąkolwiek informację :)

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 3 maja 2007, 9:20

kastrat to skarb przy samiczkach :) tyle powiem :D bo kazda samiczke ulozy i przyprowadzi do porzadku, mam 2 kastratow

Awatar użytkownika
Elmyra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elmyra » 3 maja 2007, 9:23

Oj to to wiem :D I zastanawiam się już nad kupnem drugiej samiczki ale to dopiero jak Neska z Normanem na dobre się zaakceptują :)

Więc Twoim zdaniem skinny nie ma obaw ze Neska będzie 'atakowała' dorosłego już Normanka? Czy jak mam rozumieć Twoja wypowiedź? :]

Obrazek

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 3 maja 2007, 9:31

wiesz samica na pewno da jakies pstryczki natretowi co ja gwalcic bedzie chcial ale szybko go ustawi a moze on ja :D

Awatar użytkownika
Elmyra
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Elmyra » 3 maja 2007, 22:45

Temat przeniesiony czy mi sie wydaje? :|

Wszystko się okaże kiedy będe mogła ich w końcu połączyć :D Cieszy mnie, że nie wołają siebie będąc w oddzielnych klatkach bo tego moje miękkie serducho by chyba mnie wytrzymało a tak, klatka stoi na klatce a oni się zbytnio tym faktem nie przejmują. Może nawet czują swoje zapaszki a Neska jest puszczana na wybieg zaraz po Normanie który znaczy teren i Neska to potem czuje więc, jak dojdzie co do czego, to będą sie już chyba trochę znać :hyhy:
Za dwa tygodnie ide z Normanem na świerzbową kontrole do weta i wtedy się dowiem kiedy zabieg kastracji można będzie u Normanka wykonać :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Lidziiia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Lidziiia » 8 maja 2007, 19:02

maMAmaRTYNKA_:* pisze:Nie, nie zaprzyjaźnią się. Chomiki są za bardzo żywe.
I tu się z Tobą nie zgodzę :P ! Mój chomiczek jest taki spokojny i grzeczny, że szok. Nigdy mnie ani nikogo innego nie ugryzł. Każdy chomiczek jest inny, choć przeważnie są one bardziej ruchliwe i agresywne od świnek. Ale NIE ZAWSZE.

alicja pisze:Witam
W najbliższym czsie będe miała świnkę morze nawet za 2 dni.
Dodadkowo moja kumpela ma chomika od ponad tygodnia!
Chciałabym wiedzić czy była by morzliwość by moja świnka zaprzyjażniła się z dyziem(chomikiem)?.
Bardzo dużo zależy od temperamentu chomika. Przynajmniej ja tak myslę :D

"Brak wody może być najważniejszą kwestią, z którą ludzkość będzie miała do czynienia w najbliższej przyszłości..."
Jan Paweł II

Tygrysek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Samiczka i 3 kastratów

Postautor: Tygrysek » 12 maja 2007, 2:01

Mam na oku piękne, długowłose przekochane świnkowe cudo. Od zeszłorocznej śmierci mojego ukochanego długowłosego świnka jakoś nie mogłam znaleźć nic co by mi się aż tak podobało... Ale jest kilka problemów. Po pierwsze świnka jest dorosła (obecny właściciel nie zna jej dokładnego wieku),a po drugie no cóż, prawdopodobnie jest dziewczynką :( A ja mam 3 kastrowanych chłopów, o dość wybujałych charakterkach... Nie połącze ich z samicą, bo obawiam się że od nowa zaczną się walki... Będzie mieszkać sama, możliwe że na razie a możliwe że zawsze. Ale chyba lepiej mieszkać w pojedynkę w kochającym domku niż w takim w którym jest się niepotrzebnym, prawda?Ale moje pytanie dotyczy czegoś innego... czy kastrowane samce mogą rozpocząć walki, jedynie przez świadomość że w tym samym pomieszczeniu znajduje się samica?

Oto wspomniana świnkowa miss:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e40 ... 0349f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c6 ... f9b59.html

Nie wiem dlaczego, ale nie chciały mi się wgrać fotki... dlatego daję linki.

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 12 maja 2007, 2:19

ale sliczna!!!
wiesz co ja mam w regale i grupy chlopakow i pary i samiczki. az taki wplyw nie maja samiczki na samcow. a jesli to samiczka to dokup mala samiczke do niej :)

Tygrysek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tygrysek » 12 maja 2007, 3:45

Ja bardzo chętnie ale rodzina to by mnie już chyba wydziedziczyła ;) Tą jedną ledwo przeforsowałam... ale może i drugą się uda :hyhy: 5 to zawsze była moja ulubiona liczba :rotfl: Dzięki Skinny, uspokoiłaś mnie trochę :)

PS. Tak mówiąc szczerze to ona mi "z ryjka" wygląda na chłopaka...

Awatar użytkownika
dirdib
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: dirdib » 12 maja 2007, 4:17

no wlasnie niektore swinki sie z ryjka poznaje :hyhy: znaczy sie patrzy jak np. moja rob i juz na dziewczynke wyglada :D

nie powinno byc problemow jesli klatka nie bedzie stala w tym samym pokoju oko w oko, przynajmniej ja mam takie zdanie. moze ktos inny ma inne :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca