Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nocne hałasy - Klatka/ Akwarium

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
simone1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Nocne hałasy - Klatka/ Akwarium

Postautor: simone1 » 13 kwietnia 2013, 21:02

Witajcie,

Otóż mam dość powszechny problem ze swoimi prosiaczkami. Od Bożego Narodzenia są z nami 2 samczyki. Są do mnie dość przywiązane, więc może to samotność tłumaczy ich zachowanie.

Świniaczki w nocy strasznie hałasują, obgryzają pręty od klatki, najpierw boki, a gdy to na mnie nie działa biorą się za drzwiczki co daje więcej hałasu. Najgorsze że nie robią tego o stałej porze, tylko wtedy gdy gasze telewizor i kładę się spać, w pokoju robi się cicho o po kilku sekundach upominają mnie o swej obecności.

Moje pytanie polega na tym co mam robić? Wcześniej wynosiłam je do drugigo pokou,ale jest to uciążliwe, kupiłam więc spore akwarium i gdy zaczynają hałasować przekładam je do akwarium. Czy w ten sposób nie robie im krzywdy, czy to jest wporządku wobec nich?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Re: Nocne hałasy - Klatka/ Akwarium

Postautor: Fafka123 » 13 kwietnia 2013, 21:33

Nie znam sprawdzonego sposobu na nocne hałasy bo i problem mnie nie dotyczy ale myślę że świnki nie będą czuły się źle kiedy na noc będziesz przenosić je do akwarium ;) Byle nie siedziały tam w ciągu dnia bo akwaria nie są rozwiązaniem na dłuższą metę. Dużo, dużo siana i powinno być trooochę ciszej ;)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 14 kwietnia 2013, 2:36

Świnki morskie nie mogą mieszkać w akwariach ani klatkach typu duna ze względu na zbyt mały przewiew powietrza.

Tuż przed zgaszeniem światła daj im coś do jedzenia (takie coś, czym nie można chrupać i mlaskać), to je zapcha na pewien czas. Być może jak się najedzą będą już cicho - na moją chlewnię to działa.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

simone1
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: simone1 » 14 kwietnia 2013, 18:16

No niestety jedzonko na nich nie dziala, zawsze mają siano, karmę, jak hałasowały dawalam im warzywa ale to nie dzialalo niesttey

Awatar użytkownika
raeylan
Użytkownik
Świnki morskie: Arya Luna Ginevra oraz Sansa Hermiona Nimfadora ♥ || Roczny york Emi oraz Sara - pekińczyk w wieku 7-lat, dwa kochane psiaczki ♥ || Effie - króliczek, baran francuski
Kontaktowanie:

Postautor: raeylan » 14 kwietnia 2013, 18:22

Hm... to klops. Zajmij ich jakoś. Daj im jakieś tunele do klatki albo coś innego, co im zajmie czas ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
miłoszek
Użytkownik
Świnki morskie: Miłosz
Kontaktowanie:

Postautor: miłoszek » 21 kwietnia 2013, 17:32

Świnki często gryzą pręty klatki. Myślę, że akwarium na noc nie jest złym pomysłem :)
Spróbuj również dać im jakieś kolby, dużo siana itp., może akurat? ;)

Świnka morska - ciekawe zjawisko :D

Cukiereczka
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia
Kontaktowanie:

Postautor: Cukiereczka » 20 sierpnia 2013, 19:37

Moja Tosia zawsze rano drze się niezmiernie :wall: i cichnie dopiero po dostaniu marchewki lub innego smakołyka , niestety czasami nie chce się jej czekać do rana i drze się w nocy , co jest mega uciążliwe :nocomment:

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 20 sierpnia 2013, 19:47

Kładź sobie niedaleko klatki niegnijące przez noc warzywa (nie może o być np. ogórek ani pomidor) może to być z pewnością marchew. Kiedy zaczną kwiczeć i hałasować daj im warzywo i na pewien czas powinien być spokój :) Ja stosowałam tą technikę kiedy jeszcze moich chłopaków niesamowicie interesował paśnik, sprawdziła się.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 20 sierpnia 2013, 20:57

Moje świnie się ostatnio straszliwie rozbestwiły i zaczynam ich ignorować. Nie karmię ich dopóki nie planuję wstać, po prostu nie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

wiluś miluś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: wiluś miluś » 21 sierpnia 2013, 20:19

Tak jak pisze
Vagina_denata
ja też nie rozpieszczam mw ten sposób swojego prosiaka tylko rano usłyszy że wstajesz już kwik klatka i tak na zmianę ,a nie daj boże usłyszy drzwi od lodówki koniec świata dlatego spokojnie pokazuje jakbym nie słyszał i po całej sprawie jak się już uspokoi dostaje smakołyka chyba że jest 2 w nocy to niestety musi poczekać do rana..

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca