Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

POMOCY-przeczytajcie i pomóżcie-dziwne zachowanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
olcia_gda
Użytkownik
Kontaktowanie:

POMOCY-przeczytajcie i pomóżcie-dziwne zachowanie

Postautor: olcia_gda » 23 września 2013, 21:24

Witam wszystkich :)
22 sierpnia do naszej rodzinki za namową córci (po wizycie w zoo;) dołączył FELEK. Oboj z mężem mieliśmy w przeszłości świnki dlatego decyzja była jednogłośna. Felek został kupiony w zoologicznym, u nas na osiedlu, od baaaardzo zaufanego sprzedawcy,który nie kupuje zwierzatek hurtowo tylko od prywatnych hodowców (znanych mu oczywiście) w liczbie 1,2 sztuki-nie masowo.Zaufani do pana mam, poniewaz od dziecka kupowałam u niego m.in chomiki jak byłam małą dziewczynką i wiem że pan kocha zwierzątka i mimo iż sklep, krzywda sie nie dzieje,ponadto zanim zwierzątko trafi na sklep przechodzi kwarantanne. Tak i nasz Felek przechodził ową kwarantannę, i gdy go kupiłam nie był "malutką" świnką, jest podrostkim. Jest to długowłosa rozetka w kolorze grafitowo-biało-czarnym z przewaga grafitu, ma pół pyszczka w kolorze białym :) jdno ucho biał i jedno czarne. Jest uroczy. Jednakże świniak sie nudził w wiekszosc dnia (mamy dzieci w wiku 4,5 roku i 2,5 roku-wic swinki tylko pod kontrola), u nas najczesciej na raczkach był pod wieczór, postanowiliśmy dokupić drugą świnkę.
Króla Juliana (nazwała go córcia;) ) kupiłam od prywatnej pani kilka dzielnic dalej. Również rozetka z długim włosem, brązowo czarny z białą kreseczka na puchatej mordce, ale Julianek jest młodszy,miał 6tyg w chwili kupienia, a kupiony był 2 września.
Pierwsze zapoznanie wypadło ok-zero agresji. Tak jest do dziś.Niepokoi nas tylko zachowanie FELUSIA- jak podchodzi do młodego to tak dziwnie grucha (julian kwiczy po cichu) i tak drży jakby.. I tak non stop. Czasem na niego wskakuje. Dodam że Felek nie lubi dotykania w tylnej części grzbietu jak jest w klatce, bo jak ne rekach to nie zwraca uwagi. Ogólnie razem śpią często (czasami w swoich rogach), razem jedzą, jak jednego brakuje w klatce-drugi za nim kwiczy.
Tak meslałam że Felus chce pokazać swoją dominacje nad Juliankiem. Ale dziwne jest to,że jak ich wypuszczam, to to Julian prowadzi, a Felek za nim podąża.
Nie wiem o co chodzi, czemu Felek tak dziwnie grucha do Juliana a on kwiczy.
Help :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: POMOCY-przeczytajcie i pomóżcie-dziwne zachowanie

Postautor: merida91 » 23 września 2013, 22:45

To nic dziwnego, po prosty pokazuje mu kto jest szefem ;) U mnie też gruchają na siebie, zwłaszcza Orzech, którego gruchanie przypomina odpalanie starego malucha xD

olcia_gda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: olcia_gda » 23 września 2013, 23:20

No tak myślałam że to pokazywanie dominacji. Nie gryzą się ani nic. Ale te gruchanie Felka.. Bo julian, ten młodszy-nie grucha. On tylko piszczy czy kwiczy czy jak to tam :) ale Dziwne że skóro starszy rezydent pokazuje że jest szefem to na "wolności" biega za małym..

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 24 września 2013, 8:48

Nie ma się czym przejmować, to normalne :D Zazdroszczę Ci, że świnki ganiają razem, u mnie taka zabawa skończyłaby się ranami wojennymi :sad:

olcia_gda
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: olcia_gda » 24 września 2013, 9:08

No Oni generalnie się chyba lubią, nie zawsze razem śpią ale jak biegają to zawsze razem.
A dlaczego w klatce "rządzi" starsza świnka a jak biegają to on biega za młodszym, tak jakby Julianek był jego przewodnikiem? Bo słyszałam że świnka jak dominuje to a zewnątrz też zawsze jest jako ta pierwsza. A tu jest odwrotnie.
Możliwe jest że jak młodszy podrośnie to będą się biły o dominację? Maly na teraz ok 9 tygodni. Felek kilka miesięcy, jakieś 6

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 25 września 2013, 12:55

A Julek to na pewno jest samczyk?? bo może nastąpiła pomyłka i Felek do niego grucha w klatce, a poza za nim chodzi, bo może to jest samiczka i Felek nie pokazuje dominacji tylko się zaleca... ??

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca