Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnek boi się obcych

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Świnek boi się obcych

Postautor: Fionka » 30 października 2013, 14:56

Ostatnio przyszli do nas znajomi z córką 9- letnią. Mała chciała pogłaskać świnkę, więc przyniosłam Tofisia. Gdy tylko ukucnęłam koło niej i położyłam małego na moich kolanach to jak zobaczył tą małą i poczuł jej zapach to ja jeszcze tak szybkiej świnki nie widziałam... nawet nie wiem kiedy zeskoczył z moich kolan (całe szczęście byłam nisko nad podłogą) i uciekł pod szafkę w kuchni... jak go wyjęłam stamtąd widziałam, że strasznie się boi bo nawet mi się wyrywał, więc włożyłam go do klatki. Oczywiście obejrzałam go czy nic mu się nie stało. Po jakimś czasie spróbowałam wyjąć go znów, ale zareagował tak samo, jednak ja już byłam przygotowana na ucieczkę, więc zareagowałam zanim wyskoczył...

Czy to jest normalne zachowanie świnki??
Jak wyjęłam Igę czy Tośkę to im nie przeszkadzało to, że był ktoś inny i, że ktoś inny je głaszcze...

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

minek95
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnek boi się obcych

Postautor: minek95 » 30 października 2013, 18:41

Każda świnka jest inna tak jak człowiek. Może coś zapach tamtego kogoś jej nie pasował albo sie darliście czy cos..

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Re: Świnek boi się obcych

Postautor: Fionka » 30 października 2013, 19:06

jak już to nie darliście tylko głośno rozmawialiście :) ale nie była normalna głośność rozmowy, a nawet bym powiedziała, że w pokoju ze świnkami byłam tylko ja i ta mała, która chciała je zobaczyć :) zdziwiło mnie zachowanie Tofika, bo moje inne świnki nie reagowały nigdy tak na kogoś kogo widziały pierwszy raz, nawet jak były malutkie...

Obrazek
Obrazek
Obrazek