Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problemy z nową świnką

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
monika0212
Użytkownik
Świnki morskie: Lusia
Kontaktowanie:

Re: Problemy z nową świnką

Postautor: monika0212 » 12 stycznia 2014, 22:12

albo psa ^^

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 29 stycznia 2014, 22:08

Nie chcę rozpoczynać nowego wątku, więc spytam tutaj. Wiadomo, że nowo nabyta świnka bardzo się boi i ma do tego jak najbardziej prawo :) ale jak długo świnka po przywiezieniu do domu może nie jeść. Nasza nic nie jadła cały dzień. Nawet zielonego, które dostała prawie pod nos. Siedzi w jednym miejscu pod hamaczkiem, obok ma położone sianko i nic nie tknie. Mam nadzieję, że nie zagłodzi się. W którymś momencie widziałam, że kręci pyszczkiem (jakby coś żuła) ale bezgłośnie. Nie wiem kiedy mam zacząć się martwić, że może jest z nią coś nie tak.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 29 stycznia 2014, 22:27

Kiedy przywiozłam do domu niedożywionego Ernesta, miałam podobną sytuację. Dałam mu karmę do miseczki, mnóstwo sianka, ogórka, pietruszkę. Nic nie chciał tchnąć. Dopiero na drugi dzień zaczął skubać sałatę (która nie należy do najzdrowszych smakołyków...), sianka nadal nie chciał. Po kilku dniach zaczął pomalutku próbować wszystkiego. Ale Ernest był bardzo słaby i praktycznie na granicy zagłodzenia. Poczekaj, na pewno zgłodnieje i sama zacznie coś jeść. Nic na siłę :)

smile123
Użytkownik

Postautor: smile123 » 28 lutego 2014, 18:04

A ja mam takie pytanie bo mam zamiar kupic druga swinke ale gdzies przeczytalam zeby sie swinki do siebie przyzwczaily obydwie musza byc w oddzielnych klatkach a ja niemam za duzo miejsca na dwie klatki.
Czy moga byc dwie swinki w jednej klatce na poczatku jesli sie jeszcze za bardzo nie znaja?
Albo tez niedawno wpadlam na pomysl ze jedna moze byc na krotki okres czasu (dopuki sie nie polubia ) w transporterku (transporterek jest dosc duzy ;) ).

smile123
Użytkownik

Postautor: smile123 » 28 lutego 2014, 19:18

smile123 pisze:A ja mam takie pytanie bo mam zamiar kupic druga swinke ale gdzies przeczytalam zeby sie swinki do siebie przyzwczaily obydwie musza byc w oddzielnych klatkach a ja niemam za duzo miejsca na dwie klatki.
Czy moga byc dwie swinki w jednej klatce na poczatku jesli sie jeszcze za bardzo nie znaja?
Albo tez niedawno wpadlam na pomysl ze jedna moze byc na krotki okres czasu (dopuki sie nie polubia ) w transporterku (transporterek jest dosc duzy ;) ).
prosze o szybkie odpowiedzi

Awatar użytkownika
Carmen
Użytkownik
Świnki morskie: Carmen i Vanilla
Kontaktowanie:

Postautor: Carmen » 1 marca 2014, 16:39

smile123 pisze:A ja mam takie pytanie bo mam zamiar kupic druga swinke ale gdzies przeczytalam zeby sie swinki do siebie przyzwczaily obydwie musza byc w oddzielnych klatkach a ja niemam za duzo miejsca na dwie klatki.

To zależy od charakteru świnek(i pewnie kilku innych czynników)...tak właściwie to nigdy nie wiadomo, czy przypadną sobie do gustu :) Co do poznawania się świnek możesz przedzielić klatę na dwie "zagrody", żeby świnki widziały siebie nawzajem, a nie wchodziły sobie w drogę.

smile123
Użytkownik

Postautor: smile123 » 2 marca 2014, 11:24

Tylko z tym przedzieleniem klatki na ''zagrody'' może być mały problem bo wtedy bym musiała kupić wszystkiego po dwie żeczy czyli napszykład drugi domek , paśnik, poidełko. :blush:

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 2 marca 2014, 13:50

Tak czy inaczej, w jakimś tymczasowym miejscu dla nowej świnki też musisz dać jej potrzebne rzeczy.

Możesz pokazać ten transporterek? Najmniejsza klatka dla jednej świnki to 60 cm i nie widziałam transporterka, który by był tak duży, ale pokaż. To, że czegoś nie widziałam, nie oznacza nieistnienia tego. Zastanowimy się, czy jest dość duży i może posłużyć jako tymczasowa klatka. Nwm, czy Twoja świnka ma wybieg 24 h/d, ale i tak przy zapoznawaniu powinny móc spędzać ze sobą dużo czasu.

Awatar użytkownika
ishaa
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia (1999-2000), Śnieżynka (ur. 20.01.2014r)
Kontaktowanie:

Postautor: ishaa » 3 marca 2014, 13:38

A ja mam pytanie jak powinna zachowywać się świnka po wyjęciu z klatki? Mam ją od piątku i strasznie ciężko idzie to oswajanie :confused:
Je normalnie, ma apetyt, ale po pierwsze ciężko ją wziąć na ręce biega w panice i przeraźliwie płacze, tak mi jej szkoda, :( jak już uda się ją przenieść na łóżko leży zdrętwiała i boi się ruszyć. Głaskałam ją tak wczoraj po oczkach itp to niby przymykała je, ale mam wrażenie, że po prostu ze stresu była sparaliżowana :sad: boję się ją brać na ręce jak ją to tyle stresu kosztuje...

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 3 marca 2014, 13:54

Niektóre świnki są odważne i zwiedzają teren, inne lubią siedzieć w miejscu. Każda świnka zachowuje się inaczej :) Jeszcze za mało czasu minęło żeby Twoja świnka się oswoiła z nowym otoczeniem i nową panią, nie przejmuj się tak. Bierz ją cierpliwie na ręce, z czasem się oswoi.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca