Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy 2 małe samce mągą się nie lubić?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
pelasia4444
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy 2 małe samce mągą się nie lubić?

Postautor: pelasia4444 » 4 marca 2014, 21:40

Może głupie pytanie. Może zadane w niewłaściwym miejscu, ale jestem tu nowa i szperałam w poszukiwaniu podobnego tematu-nie znalazłam :confused: , więc bądźcie tolerancyjni :-)

A sprawa wygląda następująco. W sobotę przyjeżdża do mnie mój wymarzony prosiaczek-samczyk. Śledzę różne informacje od miesiąca (aby się dobrze przygotować i stworzyć najlepsze warunki dla niego) jak dotychczas byłam przekonana, że będzie dla niego najlepiej jak dokupię mu towarzysza. Ale dzisiaj jak na złość ciągle wpadam na wątki o tym, że samce mogą się nie zaakceptować, gryźć aż do krwi itp...Wiadomo chcę tego uniknąć. Więc takie moje pytanie. Czy zmniejszę ryzyko jeśli 2 maluchy jednego dnia trafią do mojego domku? A może lepiej za jakiś czas dokupić towarzysza mojemu prosiaczkowi. Czy całkiem zrezygnować z towarzystwa :confused:

Jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Jurgen75
Użytkownik
Świnki morskie: Misiek, Gizmo
Kontaktowanie:

Re: Czy 2 małe samce mągą się nie lubić?

Postautor: Jurgen75 » 4 marca 2014, 22:32

Ja miałem podobny kłopot kiedy do pierwszego prosiaka dołączył po miesiącu drugi. Wojna poszła głównie o domek.
Po likwidacji domku relacje się unormowały, a po miesiącu razem teraz są w zasadzie nierozłączne.

Po przeprowadzce do nowej klatki z domkiem problemów już nie było żadnych - dzielą się nim bez kłopotu. Zapewne dla tego, że oba trafiły na nowy teren razem.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 4 marca 2014, 23:13

Jeżeli nie jesteś w stanie zapewnić świniaczkowi rozrywek na cały dzień i spędzać z nim dużo czasu, konieczne będzie towarzystwo świńskie. W takim razie lepiej wpuść obu panów jednocześnie do klatki, żeby jeden z drugim nie walczył o teren. Zmniejszysz owe ryzyko, jeśli obaj znajdą się na nowym terenie.

pelasia4444
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: pelasia4444 » 11 marca 2014, 11:10

No więc udało mi się zorganizować aby moje prosiaczki były u mnie w tym samym dniu. Do swojego mieszkanka zostały wpuszczone jednocześnie. Jak na razie dogadują się fajnie. Trochę na siebie warczą od czasu do czasu i się poganiają, ale i tak uważam że jest ok. Raczej się polubili :D Niedługo wam ich przedstawię :)