Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z nową świnką :(

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Świnki morskie: Tosia i Roxi :)
Kontaktowanie:

Problem z nową świnką :(

Postautor: riviera » 23 lutego 2014, 10:34

Roxi jest u mnie od czwartku. Zapoznałam ją z Tosią na neutralnym gruncie, klatke i akcesoria dokładnie wyczyściłam i po całym dniu gdy juz było między nimi ok to wsadziłam je razem do klatki. Jedzą razem z jednej miski, śpią przytulone a jednak coś jest nie tak. Wiem, że świnki ustalają hierarchię, jednak martwie się o małą. Tosia coraz częściej ją atakuje, przygniata(wchodzi na nią), a Roxi przeraźliwie piszczy. Tosia podgryza ja w pyszczek, skacze na nią, próbuje ją "przestawić" mordką tak jak robi to z miską. Czasem mam wrażenie, że traktuje ją jak rzecz :( Mała chce się do niej przytulić, kładzie się koło niej a Tosia na nią wchodzi i ją przygniata. między nimi jest tylko 4 miesiące różnicy. Mam wrażenie, że z dnia na dzień jest coraz gorzej :( Ile takie coś może trwać?

Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Re: Problem z nową świnką :(

Postautor: Hahnoto » 23 lutego 2014, 10:39

Jeśli występuje taka sytuacja to na twoim miejscu jeszcze nie wsadzałabym dziewczyn do wspólnej klatki, ale organizowałabym im duży wybieg z atrakcjami, jedzeniem - żeby się tym zajęły.
W klatce i tak i tak muszą ustalić, kto rządzi, więc puki nie ma krwi - jest dobrze. Jednak na razie niech się jeszcze spotykają tylko na wybiegu. Łączenie świnek to nie zawsze kwestia jednego dnia, ale kilku-kilkunastu dni.
Ewentualnie można je razem wykąpać.

Nelcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelcia » 18 marca 2014, 9:58

Ja też mam problem z moją świnką ... Wczoraj ją kupiłam ale do dziś nic nie zjadła ani nie wypiła.Wiem ze to jest dla niej nowe miejsce i rozumiem ze musi się zaaklimatyzować dałam jej marchewkę, siano, sałatę, granulat i nic już nir wiem czym mam ją zachecić. Dodam ze świnka ma 6 tygodni . Boje się o nią

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: riviera » 18 marca 2014, 15:26

Piszę po dłuższym czasie dopiero no ale są postępy! dobrze, że nie rozdzieliłam ich jak się tak kłóciły. Teraz żyć bez siebie nie mogą! Śpią w jednym domku(a mają dwa) :D Jak podrosną to się nie zmieszczą obie:D jedzą razem, nawet jak jedną wyjmuje to druga piszczy i szuka koleżanki :D Teraz jest już idealnie:)

Nelcia, daj śwince czas. Ona się boi pewnie. Będzie dobrze. Na razie postaraj się jej dać spokój, bo to najważniejsze :) i przekupuj smakołykami :D polecam pietruche :)

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 19 marca 2014, 1:08

Nelcia, spokojnie, to normalne. Niech się oswaja z nowym miejscem i Tobą. Wyjdzie coś zjeść, gdy zgłodnieje, najprawdopodobnie wtedy, kiedy Ty będziesz spać. ;P Siadaj obok klatki, mów do świnki i dawaj jej coś do jedzenia z ręki. Ja polecam dać jej pomidorka, żeby też się napiła.

Nelcia
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Nelcia » 21 marca 2014, 20:12

Właśnie już wychodzi jeść w nocy :) czy jeśli nie ucieka to mogę ją brać na ręce czy raczej siedzieć przy klatce narazie żeby sama chciała podchodzić ? Nie chce sobie wychować dzikusa :) jakieś jeszcze smakołyki polecacie ? Za marchewka i pietruchą nie przepada :(.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 21 marca 2014, 22:06

Dawałaś korzeń pietruszki? Jeśli tak, to spróbuj liście. Moja korzenia nie chce, ale liście b.lubi. :) Może Twoja ma taki sam gust w kwestii pietruszki. :]

Awatar użytkownika
riviera
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: riviera » 23 marca 2014, 15:49

U mnie też liście pietruchy najlepiej smakują :)

Awatar użytkownika
Ika
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Ika » 15 kwietnia 2014, 21:15

Powinna się przyzwyczaić. Na razie trzymaj je osobno, ale tak żeby się widziały. Tosia musi ją zaakceptować w terytorium. Napewno się polubią. Ja też miałam taki problem i to właśnie zadziałało. (moja świnka też nazywa się Roxy) :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca