Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Szybkie oswojenie.

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
amourchaton
Użytkownik
Świnki morskie: Franek
Kontaktowanie:

Szybkie oswojenie.

Postautor: amourchaton » 26 kwietnia 2014, 17:56

Witam wszystkich serdecznie.
Mój prosiaczek jest w domu od czterech dni i o dziwo jest naprawdę bardzo oswojony. Oczywiście nie za bardzo lubi wyciągania z klatki, ale wczoraj zasnął mi na kolanach i dziś przy wizycie u weterynarza uspokajał go tylko mój dotyk. Poza tym je już z ręki, tylko trochę ucieka, gdy ktoś przechodzi koło klatki.
Czy to oznacza, że zaczyna się już oswajać? Dodatkowo dodam, że wczoraj kiedy po raz pierwszy wzięłam Franka na ręce wykryłam na jego ciele dziwne zmiany skórne, poza tym zauważyłam, że okropnie się drapie. Dziś rano odwiedziliśmy już lekarza i okazało się to być chorobą pasożytniczą. Możliwe, że jego szybkie nabranie zaufania jest wynikiem tej choroby i po prostu świnka czuje się lepiej, gdy ktoś ją głaska?
Wiem, że w sumie nie jest to powód do obaw, lecz z tego co przeczytałam tego typu zachowanie jest typowe dla świnek, ale po trzech/czterech tygodniach, więc wolałam się dopytać. :P

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Szybkie oswojenie.

Postautor: GalaxySparkle » 26 kwietnia 2014, 22:56

Dopisz jeszcze, w jakim jest wieku i skad go masz (czy mial juz kontakt z ludzmi).

Awatar użytkownika
amourchaton
Użytkownik
Świnki morskie: Franek
Kontaktowanie:

Postautor: amourchaton » 26 kwietnia 2014, 23:55

Ma koło 2 miesięcy i kupiłam go w sklepie zoologicznym, gdzie jak stwierdził weterynarz - zdecydowanie się zaraził tym cholerstwem.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 28 kwietnia 2014, 12:26

Taa, biedne sklepowe swinki. Niestety, na Twoje pytanie nie umiem odpowiedziec. W sklepie swinki nie maja mozliwosci oswajania sie z ludzmi. Moze rzeczywiscie jestes dla swiniaczka pocieszeniem w chorobie. :]