Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

problem z dwiema

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
szukający_szczęścia
Użytkownik
Kontaktowanie:

problem z dwiema

Postautor: szukający_szczęścia » 5 czerwca 2014, 7:57

Witam. Świnki są zwierzętami stadnymi, i to w sumie tyle co dowiedziałem się na ten temat. Rok temu kupiłem gładką świnkę i oczywiście zadbałem o nią ale jakieś pół roku temu pomyślałem że przydał by się jej towarzysz i tu pojawił się problem ponieważ w sklepach i na forach nikt nie potrafił jednoznacznie określić jakiej płci osobnika dokupić. Ktoś w końcu powiedział że to w sumie bez różnicy, ale i tak jest problem ponieważ nie potrafią się zaakceptować czy ma ktoś jakiś pomysł? Jest to problem ponieważ trzymanie je w dwóch klatkach przy małym metrażu mieszkania jest bez uciążliwe.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Nejvii
Hodowca
Świnki morskie: hodowla Nejvii Cavia
Kontaktowanie:

Re: problem z dwiema

Postautor: Nejvii » 6 czerwca 2014, 8:23

Świnki trzyma się wyłącznie w parach (lub więcej) tej samej płci, czyli do samicy dokupujesz samice. Jeżeli nie wiesz jaką płeć posiadasz, na forum jest specjalny dział do tego - pomożemy. Nigdy nie trzyma się samicy z samcem, jako że świnki mnożą się na potęgę, a każde potomstwo jest dużym zagrożeniem dla matki. Pozatym nie należy rozmnażać zwierząt nie rasowych=bez rodowodu.Tak więc płeć nie jest bez różnicy.

Proces łączenia świnek zależy w dużym stopniu od płci, warunków jakie posiadasz i cierpliwości - dużo cierpliwości. Świnki muszą ustalić hierarchię w stadzie, dotrzeć się. Należy je rozdzielać dopiero, gdy ich relacje są tak zacięte, że leje się krew.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: problem z dwiema

Postautor: GalaxySparkle » 6 czerwca 2014, 23:40

Oczywiście, dotyczy to tylko świnek niewykastrowanych, które mogą się rozmnażać. Tego nie robimy, tyle świnek już czeka na kochający dom. :( Natomiast, jeżeli są wykastrowane, to samiec z samicą też będą się dogadywać. Gdybyś chciał łączyć taką parę, b.ważna informacja: Samiec przez max 4 tygodnie po kastracji jest jeszcze zdolny do zapłodnienia, a w dodatku potomstwo z takiego zapłodnienia jest obciążone wadami genetycznymi. Wybiegam daleko z odpowiedzią, bo nie mam nawet pojęcia, jaką świnkę masz, ale taką informację warto przytoczyć w temacie łączenia świnek i braku pewności co do płci.