Fakt. W filmiku świnka była zadbana, biegała po całej podłodze, a kochająca właścicielka organizowała jej różne atrakcje ze smakołykami w postaci warzyw. Niestety, widziałam też filmiki z jedną świnką kręcone przez dzieci, dla których ta świnka to zabawka.

Tak samo przy większej ilości świnek są właściciele, którzy kochają swoje świnki i budują im fajne duże wybiegi, a są właściciele, którzy trzymają je jako swoją 'hodowlę'.

O komunikacji z króliczkami też czytałam. Z jednej strony zabawne jak świnki próbują naśladować długouchych przyjaciół, a z drugiej strony smutne, jakie nieporozumienia zachodzą w odbieraniu przez nie ich komunikatów.
Wracając do tematu, mam pytanie odnośnie do pomocy SPŚM w przypadku niedogadania, o której wspomniałaś wcześniej. Możesz powiedzieć kilka słów więcej o tym, co mogą w takiej sprawie zrobić? Myślę nad drugą świnką i biorę pod uwagę każdą opcję: adopcja z SPŚM, ogłoszenia w portalach internetowych, 'emerytowana' świnka z hodowli (ponieważ nie zależy mi, żeby świnka była jak najmłodsza). Pepper rządzi w całym pokoju, więc temat łączenia będzie dla mnie b.ważny.