Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka zdziczała. POMÓŻCIE

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
mary.jane2110
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka zdziczała. POMÓŻCIE

Postautor: mary.jane2110 » 8 czerwca 2014, 21:38

Nie wiem co się jej stało z dnia na dzień coraz bardziej się mnie boi. W klatce przede mną nie ucieka, tzn przed ręką. Jak mnie widzi to chce wyjść ale jak ją wypuszczę do pokoju to już ma gdzieś za przeproszeniem to, że ją wołam, ucieka przede mną jak tylko mnie widzi, do klatki w ogole nie chce wracać.. Traktuje klatkę jak wychodek i stołówkę w jednym, tak to ciągle siedziałaby za łóżkiem czy gdzieś w takich mało dostępnych dla mnie miejscach. Nie mam już siły co mam zrobić, ciągle chce wyjść, gryzie kratki a do mnie nawet nie chce podchodzić jak jest wypuszczona. Zostawić ją w klatce na troche, żeby się ogarnęła? nie daje rady.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
chupakabra
Użytkownik
Świnki morskie: Kłaczek-Tucik [*]
Kontaktowanie:

Re: Świnka zdziczała. POMÓŻCIE

Postautor: chupakabra » 12 lipca 2014, 14:40

Hej, mój świniak też tak sie często zachowuje. Mam go od 4 miesięcy i zdawałoby się, że się dość dobrze oswoił, a wychodzi na to że to oswajanie potrwa jeszcze jakiś czas. Mój świniak jakiś czas temu upodobał sobie miejscówkę za kanapa pod kaloryferem. Jak tylko go wypuszczałam to tam leciał, no i tak cały dzień mógł siedzieć. Zrobiłam tak, zagrodziłam wszystkie zakamarki a przede wszystkim wejście za kanapę. Zachowanie prosiaka się poprawiło, jest na wierzchu, widzi wszystkich i wszystko i tak się oswaja powoli.Najważniejsze, że nie ucieka przede mną i innymi domownikami, zwiewa dopiero jak chcę go złapać, a na to mam swój sposób. Też mam problem z gryzieniem kratek, na razie tego nie rozwiązałam.

mania007
Użytkownik
Świnki morskie: Sobótka
Kontaktowanie:

Re: Świnka zdziczała. POMÓŻCIE

Postautor: mania007 » 11 sierpnia 2014, 9:15

Obie wypowiedzi dokladnie pokrywaja sie z tym co mam na co dzien :) moj sposob na to zeby swinka pobiegala, a nie siedziala pod szafa (bo lozko juz zaslonilam, wiec znalazla sobie nowe miejsce), to pozwolic jej poruszac sie po calym mieszkaniu, a nie jednym pokoju. Wtedy moj prosiaczek najpierw bada teren, a potem bije rekordy na wszystkich dystansach. Trzeba jej tylko dawac ogorka jak sie zmeczy :)
Edit Jezeli chodzi o gryzienie kratek, to mam dwie opcje : albo smaruje je sokiem z cytryny ( za pierwszym razem swinka go zlizala, ale pozniej tego nie robila) albo przykryc kraty np. scierka kuchenna albo malym recznikiem w miejscu, gdzie sa gryzione. Latwo mozna to przymocowac spinaczami do bielizny. Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2014, 11:32 przez Engi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie pisz posta pod postem własnego autorstwa. użyj opcji edytuj jeśli chcesz coś dodać.