Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka vs chomik zachowanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
pelasia4444
Użytkownik
Kontaktowanie:

świnka vs chomik zachowanie

Postautor: pelasia4444 » 14 września 2014, 21:55

Czy ktoś z Was ma może te 2 zwierzątka? Zastanawiam się jak świnka zachowuje się w obecności chomika. Wiem oczywiście że nie można ich trzymać razem. Ale zastanawiam się czy jak klatki stały by obok siebie to czy obecność chomika denerwowała by świnkę, czy raczej sprawiała że było by mniej nudy. Czy ktoś z Was wypuszczał na wybieg oba zwierzątka razem? Jeśli tak to jak się wobec siebie zachowywały?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: świnka vs chomik zachowanie

Postautor: GalaxySparkle » 14 września 2014, 22:48

Ja dawno temu miałam i świnkę i chomika, ale zbytnio się na codzień nie widzieli, bo przez większość czasu chomik był sąsiadem z góry. U świnka nie było żadnego zainteresowania chomikiem, a co do chomika trudno mi powiedzieć. Natomiast raz zdarzył się wypadek: Chomik był uciekinierem i pewnego razu zwiał, a że stał na świnku, to wpadł do klatki. Wstałam od razu gdy usłyszałam dziwny dźwięk jakby coś spadło, a potem rozległ się dźwięk jeszcze dziwniejszy. W tym momencie byłam już przy klatce i widziałam jak chomik syczy na świnka. Dodam, że był to chomik dżungarski, a więc ten mniejszy i bardziej agresywny. Może ktoś ma doświadczenia z innymi chomikami?