Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dzika, agresywna świnka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
pistachioo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dzika, agresywna świnka

Postautor: pistachioo » 30 maja 2014, 15:51

Mam problem z moją nową świnką. Kupiłam ją z hodowli jakieś 3 tygodnie temu, kiedy miała 4 miesiące. Pierwszy tydzień brałam ją codziennie na całe popołudnie na ręce i zawijałam i i mały kocyk żeby było jej cieplutko ( rasa skinny) i żeby przyzwyczajała się do mnie. swinka wtedy wyddawała się być przestraszona i prawie się nie ruszała i przysypiała w tym kocyku. Po 1,5 tygodnia puściłam ją żeby sobie pobiegałą po pokoju i też była dosyć nieśmiała, ale potem w następne dni do teraz, od razu ucieka, chowa się ( raz schowała się na cały dzień za szafą), jak uda mi się ją złapać i chce ją pogłaskać to też chce uciekać ( czasem posiedzi i da się pogłaskać, ale rzadko). A ostatnio ugryzła mojego siostrzeńca w palec, że krew tryskała na metr ( nie widziałam czy wkładał jej paluchy do buzi, czy ją jakoś denerwował czy co, bo z dziećmi różnie bywa, ale jednak bardzo zdziwiło mnie takie zachowanie prosiaka). Teraz się zaczełam jej już trochę bać, jak ją złapie to wyrywa mi się i też się boję czy mnie w palec nie dźiabnie zaraz. Nie wiem jak mam ją oswoić, proszę bardziej doświadczone osoby o pomoc :(

Awatar użytkownika

myszkaaa96
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dzika, agresywna świnka

Postautor: myszkaaa96 » 13 stycznia 2015, 9:03

Nie jestem aż tak doświadczona, ale proponuje przez najbliższy czas trzymać ją w klatce, żeby nie wychodziła po pokoju i w ten sposób ją przyzwyczaić. Za dużo wolności dostała, a widocznie nie była jeszcze oswojona i puszczając ją po pokoju chciała uciec i się chować, a nie zwiedzać itd. Moim zdaniem to krótkie, nie dokończone oswajanie, ale to moje zdanie . :)
Pozdrawiam .

paulap2012
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dzika, agresywna świnka

Postautor: paulap2012 » 13 stycznia 2015, 12:28

Też mam świnkę skinny od początku była brana na ręce i wypuszczana po pokoju żemy mogła pobiegać na początku trochę się bała ale teraz po prawie 4 miesiącach jest raczej pozytywnie nastawiona na kontakt z człowiekiem ;) Z moich obserwacji widzę że bardzo nie lubi jak mam zimne ręce wtedy nie lubi być głaskana ani dotykana,trzeba być też niezwykle delikatnym przy głaskaniu bo nawet mocniejsze głaskanie może sprawić jej ból. Myślę że na początek musisz ograniczyć kontakt i wykonywać tylko niezbędne zabiegi przy świniaczku staraj się zachęcić prosiaka do siebie częstując przysmakami z ręki żeby kojarzyła Ciebie z czymś miłym :)