Witam dwa tygodnie temu zostałam posiadaczką dwóch świnek morskich ( z ogłoszenia typu oddam ) Pani mówiła , że są to dwie samiczki siostry jednak jak się okazało jest to brat i siostra a Hera dodatkowo była w ciązy i w dzień babci urodziła chyba synusia ...
Dbałam od samego początku jak mogłam czyli dobre sianko witamina c warzywa owoce dobra karma.
Świnki uwielbiają ponad wszystko paprykę na drugim miejscu jest ogórek ... starałam się urozmaicać dietę ich dawna opiekunka powiedziała , że lubią sałatę lodową więc dzisiaj dostały duże listko oraz na nim trochę marchwi i koperek - marchwi nie tkneły dodatkowo rano dostały ogórka i paprykę i wlasnie mam pytanie czy ta sałata im nie zaszkodziła bo po niej .... jadły siano na leżąco - do tej pory mimo, że mam je krótko tak się nie zachowywały ( a na okres rozdzielenia po porodzie żeby samica nie zaszła znowu były apatyczne ale czujne ...) a obecnie cała trójka śpi w domku i jak podejdę to za bardzo się mną nie interesują - czy takie zachowanie jest normalne czy to wina sałaty i tego , że być może dużo zjadły