Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak postępować? - oswajanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Niuniu$0404
Użytkownik
Świnki morskie: Niuniek <3
Kontaktowanie:

Re: Jak postępować? - oswajanie

Postautor: Niuniu$0404 » 18 lutego 2015, 19:00

Mam prosiaczka ponad tydzień, wypuszczam go na wybieg i skacze jak szalony, biega tak ze sie obija o wszystko :-D Gdy rano wstaje to juz kwiczy jak mnie usłyszy :-) tylko że nie chce dać się pogłaskać, płoszy się.. nie wiem dlaczego, gdy usiąde koło niego jak biega na wybiegu to się mnie nie boi , biega dookoła mnie i kwiczy wesoło, czasem powącha , ale gdy tylko wysunę ręke żeby go pogłaskac to sprintem leci do domku albo do kąta :-( próbowałam go brać na kolana to siedział bez ruchu , ale po dłuższym czasie mnie osikał :-D a czasem jak mu podsuwam rękę żeby pogłaskać to wącha , poliże i często podgryza mnie w palce !! nie mocno ale jednak podgryza, czy to oznacza ze nie chce byc głaskany?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
wie-kot
Użytkownik
Świnki morskie: Niko & Nesquik
Kontaktowanie:

Postautor: wie-kot » 18 lutego 2015, 19:14

Mój pierwszy prosiak jest u nas od ok 2 tygodni, przyznam się bez bicia, że nie wytrzymywałam i brałam go na kolana od pierwszego dnia. Po tygodniu pierwszy raz usnął mi na kolanach i od tamtej pory niema problemu... gorzej jest z wybiegiem, bo albo wciska się mi na noge albo zmyka do klatki. Dziś dojechał drugi prosiak i pierwszego nie poznaje. Nie ta świnka. Nie myślałam, że może bywać aż taki "żywy"

:tooth: Nulla vis maior pietate vera est!!!!! :tooth:
K+B=A

annes
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: annes » 18 marca 2015, 20:00

nasza świnka miała zabrany domek, pomogło, już się nie boi panicznie i hasa po nas :) ale to nastąpiło po 3 miesiacach

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.

daniel86
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: daniel86 » 19 marca 2015, 12:25

Moim zdaniem domek przeszkadza w oswajaniu. Oczywiście świnki jako zwierzęta z końca łańcucha pokarmowego muszą mieć swój azyl w którym będą czuły się bezpiecznie. Moje od samego początku mają hamak i tunel. Myślę, że jest to lepsze rozwiązanie, bo mogą się schować, ale tak do końca się nie izolują. Wogóle hamak to jest multifunkcyjna petarda. Kryjówka, pięterko i legowisko w jednym. Polecam wszystkim

annes
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: annes » 19 marca 2015, 21:07

Moja na hamak nie wchodzi za to uwielbia pod nim siedzieć.

Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.