Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnka podciera się po sikaniu

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

świnka podciera się po sikaniu

Postautor: cassis » 5 października 2015, 11:54

Moja świnka (samiczka) po każdym siknięciu podciera się, czyli przejeżdża dupką takim ślizgiem po podłożu. Czy to normalne zachowanie świnek i co może oznaczać? Robaki? znaczenie terenu? czy po prostu czyścioszka? :tooth:

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: świnka podciera się po sikaniu

Postautor: befana30 » 5 października 2015, 12:35

aaa witam, a ktora to sie podciera- ta energiczna kruszynka czy starsza..? :lol:

normalne zachowanie- po trochu "czyscioszka" i "znaczenie", ale biorac pod uwage fakt, ze sa juz dwie, a nie jedna wiec w duzej czesci bedzie to zwiazane z oznaczaniem terenu :D

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 5 października 2015, 15:20

Dama się podciera, no co. :blush: Ja też takie zachowanie zaobserwowałam i też początkowo myślałam, że może coś ma niedobrego. Tym nie ma co się niepokoić, ale badanie bobków i tak co jakiś czas powinno się robić. Częstotliwość jest zależna od menu Twojej świnki. Np. moja dostaje myte warzywa i zieleninę z marketów i ma takie badanie raz w roku, zawsze na Wiosnę (wynik negatywny, bo w tej chemii żadne robale nie maja szans :sly: ), a świnka, która dostaje prosto z ogródka, musi badać bobki co 3 miesiące, chyba że jednak myte przed podaniem, to co pół roku wystarczy.

Awatar użytkownika
Asisianka
Użytkownik
Świnki morskie: Luljan ur. 03.2015
Lady ur. 06.08.2015
Kontaktowanie:

Postautor: Asisianka » 5 października 2015, 15:29

O kurcze..... Galaxy a ile takie badanie kosztuje? Ja moim daje warzywa z naszej działki... o ile są. Teraz już większość się pokończyła więc kupuje.

Ja nie zauważyłam żeby Lulek się podcierał... A posikuje dużo, znaczy teren bardzo smrodliwie.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 5 października 2015, 16:09

Rok temu, w pierwszym w życiu Pepper badaniu, wyszły jakieś paskudztwa i razem z lekami płaciłam 25 zł. W tym roku wynik był ujemny, ale nie mogę znaleźć rachunku. :/ Ceny też mogą być różne w różnych gabinetach. My akurat jeździmy do b.dobrego, który znalazłam na forum SPŚM.

cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cassis » 6 października 2015, 10:33

Podciera się starsza :D Ale robi tak już od dawna, więc to nie jest spowodowane nową towarzyszką. I tylko jak siknie, takie użycie ściółki w charakterze papieru toaletowego :P

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 6 października 2015, 13:09

tak, ale wiesz- wczesniej chodzilo o higiene, a teraz dodatkowo wypucuje mocniej ten tylek, zeby lepiej zapach pozostal :lol:
czyli dziewczyny razem juz? no i jak im sie mieszka razem? :naughty:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 7 października 2015, 8:31

Moja zawsze się podciera jak ma zmieniane trociny w klatce. Jak tylko wejdzie do świeżego od razu sika i trze tyłkiem i zostawia miliard bobków :lol:

cassis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: cassis » 7 października 2015, 16:35

TaMi pisze:Moja zawsze się podciera jak ma zmieniane trociny w klatce. Jak tylko wejdzie do świeżego od razu sika i trze tyłkiem i zostawia miliard bobków :lol:

Razem od wczoraj, wczoraj pierwszy nocleg. dziś zostały same razem na pół dnia. Jeszcze nie byłam w domu, mam nadzieję że z małą wszystko OK :yes:
Już jest mniej podgryzania, natomiast malutka cały czas zaczepia starszą do zabawy, skacze wokół niej, próbuje się przytulać, choć tamta oziębła i czasami kłapnie zębem :D ale malutka wie kto tu rządzi i błyskawicznie wtedy odskakuje :tooth: ona mi się kojarzy z taką małą pchłą - tak wysoko i szybko skacze, zwinna i zwrotna że ciężko wzrokiem nadążyć, a jakie fajnie poślizgi łapie na podłodze jak zwiewa, raz to się nawet wywróciła bo nie złapała przyczepności, prześmieszna jest :rotfl: A duża na razie siedzi niewzruszona na te zaczepki, taka nadęta purchawa, obrażona że ona tak nie umie xP

befana30
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 7 października 2015, 18:02

:lol: :super:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca