Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem ze skakaniem ;)

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Duśka_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problem ze skakaniem ;)

Postautor: Duśka_ » 3 grudnia 2015, 21:06

Witajcie,

Mam pytanie do już powiedzmy bardziej doświadczonych posiadaczy prosiaczków. Moja Pigi ma już ponad rok a prawie 1,5. Problem polega na tym że nie skacze, ani na domek, ani dalej na specjalnie przygotowane półeczki no nic zero aktywności. Nie jest gruba ani zabiedzona. Zwykła od świnka. Boję się jej stawiać miskę z jedzeniem na dachu domku, bo wtedy umrze mi z głodu, triki ze świeżym ogórkiem czy marchewką też nie działają choćby nie wiem jak bardzo chciała je dostać nie wlezie na daszek jedynie oprze przednie łapki na dachu i będzie próbowała sięgnąć z podłogi klatki. Jej rodzeństwo rozsiane po rodzinie - wszystkie skaczą jak ta lala i wysoko i daleko. Weterynarz mówi że ruchowo jest sprawna, łapki ma w porządku i wagę też ma w normie. Może ona jest jakaś upośledzona czy coś? Macie jakieś rady? Pomóżcie, dostała na 1 urodziny 3 poziomową klatkę zajmującą pół pokoju a w ogóle z niej niemal nie korzysta, mam nadzieję że pomożecie :)

Duśka ;)

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Re: Problem ze skakaniem ;)

Postautor: befana30 » 3 grudnia 2015, 22:43

spokojnie- tylko z niej taki leniuszek :D
Moja Pusia do niedawna zachowywala sie tak samo, zaczelam sie nawet zastanawiac czy takie akrobatyczne skoki na wyzsze poziomy nie sa latwiejsze dla samcow, bo Gacek wywija na lewo i prawo+ bardzo wysokie skakanie, a Pusia nigdy sie czyms podobnym nie przejawiala, rowniez jak i twoja wolala sie wyciagnac na cala dlugosc cialka anizeli podskoczyc chocby pare cm, az z jakis miesiac temu sie zdziwilam :D mam klatke z otwarciem gornym, wiec kiedy chce wyjsc musze ja wyciagac sama, pewnego dnia zostawilam otwarte swiecie przekonana, ze nie da rady wyskoczyc- nic blednego, znalazlam Pusie juz na klatce, po czym z wielka swoboda i spokojem zeskoczyla na podloge i truchcikiem na mieszkanie pokwikujac ciekawie :D moje rowniez maja poltora roku- jeszcze troche i w sumie beda mialy 2 latka, dziwie sie ze z tymi swoimi zdolnosciami akrobatycznymi sie wykazala dopiero teraz, no ale.... lepiej pozno niz wcale :) od tamtej pory Pusia sie pakuje wszedzie- czy wyzej czy nizej wlazi gdzie popadnie :lol:

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

Awatar użytkownika
Duśka_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Duśka_ » 4 grudnia 2015, 14:35

To świetnie, może Pigi też ogarnie że mieszka w ogromnym apartamencie a nie w kawalerce :D Po Twoim wpisie stwierdziłam że wstawię jej jedzonko na domek i będę ją monitorować, myślę że gdy poczuje prawdziwy głód to będzie wiedziała jak się do tego zabrać. Więc czekam, dzięki :)

Duśka ;)

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 4 grudnia 2015, 17:09

A Twoja Pigi mieszka sama? wiesz co- Pusia wczesniej tez sama w klatce i co za tym idzie taka leniwa, ale odkad jest z Kluska to zachowuje sie jakby przechodzila drugi raz okres dziecinstwa- skacze, biega ze zrywami smiesznie podrzucajac glowka w locie, jestem pewna na 100% ze w duzej mierze chec do tych swoich skokow wyczynowych nabyla wlasnie dzieki towarzystwo drugiej swinki :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

stwór
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: stwór » 4 grudnia 2015, 17:58

Ja próbowałem swoim swinkowym coraz wyżej podwieszać hamaczki, w których uwielbiają spać. Zyskiwałem tym samym dla nich przestrzeń w klatce, bo wydawało mi się, ze nie lubią się "kulić" pod hamakami. Z tych doświadczeń wynika, że nawet LUL - świnek "przy kości" potrafi się wybić jednym niespodziewanie zgrabnym skokiem na prawie dowolną wysokość. To tylko kwestia motywacji. Tylko, że - moim zdaniem - to są z nich leniuchy i są też bardzo ostrożne i rozważne. Wysokość tapczanu i perspektywa skoku na podłogę - to już nie, chociaż widzę, że je "kusi". Albo jak z nimi pojadę do mamy i mają tam lokal m3 do dyspozycji, to nie - nie łazikują, jeden pokój opanowały i tam sobie łażą, gdzie chcą. Wszystkie kable elektryczne ii telefoniczne są ogarnięte, tak, że nie mogą ich gryźć (co uwielbiały) i sobie łazikują, gdzie chcą, ale z tego pokoju nie wyjdą, żeby nie wiem co. Jakby w progu jakaś zapora ogniowa była, a tam nie ma nic - podłoga rozciąga się dalej na tym samym poziomie. No są baaaaardzo ostrożne i wyważone. Przeciwieństwo chomika, który wejdzie wszędzie, gdzie się da. No i to może lepiej, bo dla nich bezpieczniej.

Awatar użytkownika
Duśka_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Duśka_ » 4 grudnia 2015, 20:25

Tak, Pigi póki co mieszka sama, zastanawiam się nad drugą świnką jednak trochę się obawiam bo obserwując jej rodzeństwo to bardzo waleczne samiczki, samece wydają się pokojowo nastawione do nowych osobników jednak samiczki to istne piekło dla innych samic. Wiadomo że walczą o terytorium i szczególnie ich wtedy trzeba pilnować ale zazwyczaj po czasie to przechodzi, u świnek w rodzinie nie przeszło co wiązało się z zakupem nowej klatki i wstawieniem jej do innego pokoju, ale to może być kwestia indywidualna więc nie skreśliłam jeszcze tego pomysłu z listy. Po dzisiejszym doświadczeniu jednak wiem że moja świnia jest prze leniwa, dlaczego? Tak długo się wyciągała i wyginała aż zrzuciła miskę z dachu i nie miała zamiaru więcej na daszek zaglądać... Następnym razem po prostu dalej odsunę miskę może pomoże.

Duśka ;)

Monika20495
Użytkownik
Świnki morskie: Chrupek zwany Chrupciakiem
Kontaktowanie:

Postautor: Monika20495 » 14 grudnia 2015, 11:10

Mój Chrupek ostrożny był tylko przez pierwszy miesiąc. Potem zaczął fikać. Jeśli usłyszał rano,że ktoś chodzi, to od razu siedział na dachu domku i kwiczał niemiłosiernie. Spać chodził do domku. Ostatnio biłam mu daszek futerkiem i jest to teraz jego ulubione legowisko.

Awatar użytkownika
Melissa
Użytkownik
Świnki morskie: Melisa
Kontaktowanie:

Postautor: Melissa » 23 sierpnia 2016, 12:22

Moja świnka też kiedyś nie potrafiła wskoczyć na domek. Kiedyś zrobiła to przez przypadek a potem tak jej się spodobało, że tylko wskakiwała i zeskakiwała :tooth:

Wydaje mi się, że to nic złego.

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ita79 » 23 sierpnia 2016, 18:30

dla niektórych świnek ma właśnie znaczenie jaka jest faktura powierzchni na którą mają wskoczyć - czy nawet wejść.
Spróbuj tak jak napisała Monika20495 pokryć daszek czymś przytulnym (i dobrze przytwierdzonym by się nie ślizgało przy skokach) wtedy umieść tam jakieś ulubione kąski - może coś nowego, czego jeszcze nie jadła (arbuza polecam - moje świnki uwielbiają a i świetnie uzupełnia płyny w upalne dni) i daj śwince czas.

Co do łączenia świnek- może bezpieczniej połączyć dorosłą samiczkę z kastrowanym samcem. U mnie np obecnie są trzy sztuki- właśnie dorosła samiczka, wykastrowany dorosły samczyk i mała samiczka ( ich córka) . Niestety mała (Lea) nie jest najlepiej traktowana przez matkę- czasami obrywa (choć to niegroźne szturchańce) .. ma oczywiście cały czas możliwość zwiać (ale częściej tylko cichutko się skarży przez minutę po "skarceniu) . Klatki nigdy nie zamykam- w innym wypadku nie wyobrażam sobie ich razem. Natomiast samiec tak samo obrywa jak za bardzo dokuczy dla samicy (dla Czoko) , ale nic sobie z tego nie robi, wycofuje tylko pyszczek do tyłu by nie oberwać ząbkami i jest ok- tutaj układ jest świetny.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca