Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Brak zgody po ponad miesiącu...

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
PaniCe
Użytkownik
Świnki morskie: Aleks i Scooby
Kontaktowanie:

Brak zgody po ponad miesiącu...

Postautor: PaniCe » 17 stycznia 2016, 11:50

Witam kochani, piszę do Was w pewnej sprawie... Mam dwie świnki, Aleksa i Scoobiego. Aleks był u mnie pierwszy, po dwóch tygodniach doszedł Scooby. Łączenie przebiegło pomyślnie. Potem Scooby dostał grzybicy, więc na ponad miesiąc został rozdzielony. Wyzdrowiał, puściłam je razem bojąc się, że coś będzie nie tak, ale było tak jak na początku znajomości. Siedzą tak od czasu ponownego połączenia ich razem w klatce niecały tydzień. No i dzisiaj to już był kosmos... Wypuściłam je żeby sobie pobiegały, pół godziny spokoju i nagle nie wiem co im odbiło, zgrzytanie zębami, świnki napuszone i nastroszone i gryzą się jak nigdy! Aleks stracił trochę sierści, Scooby też, ale obserwuję. I nagle takich wielkich pyszczków w życiu nie widziałam, gryzły się po pyszczkach, nie wytrzymałam i musiałam ich rozdzielić, bo balam się, że to się źle skończy.. Juz pominę fakt, że rozdzielając ich zostałam i przez jednego i drugiego ugryziona, ale rozumiem bo myśleli że siebie gryzą. I nie wiem co dalej, jak jeden trafił do klatki a drugi został na kocu to jeszcze chwilę szczękały zębami ale teraz już siedzą cicho. I teraz powiedzcie mi: koniec świńskiej przyjaźni? I co zrobić w takiej sytuacji? Spróbować połączyć je jeszcze raz? Proszę o pomoc i z góry dziękuję :(

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Brak zgody po ponad miesiącu...

Postautor: Konto usunięte » 17 stycznia 2016, 12:04

Ja bym zaryzykowała z miejscem, którego nie znają. U mnie kością niezgody jest pokój, gdzie moja 1 świnka biegała od małego. Na samym początku przez tydzień czy 2 było ok. Świnki były w miarę zgodne. Potem coś starszej odbiło i zaczęła młodszą gonić i gryźć. Efekt jest taki, że w ogóle nie mieszkają razem, bo starsza by ją w klatce zadziabała. Jak puszczam je w salonie (starsza tam długo już nie była) to jest mniej agresji z jej strony. Szczerze przyznam, że już straciłam nadzieję, że będą mieszkać razem w klatce. No chyba, że druga podrośnie i zacznie się przeciwstawiać rządom starszej. Co gorsza młodsza jest szalona za starszą, jak wyczuje, że biega po podłodze to będzie się tak długo drzeć, aż ją wypuszczę. No i wtedy się zaczyna. Co prawda starsza ostatnio trochę zrezygnowała z ciągłej gonitwy, ale jak młoda się do niej zbliży to zawsze zarobi w tyłek czy głowę. Mi się wydaje, że Twoje świnki walczą o terytorium. Od nowa ustalają hierarchię między sobą. Możliwe, że druga świnka (ta uległa) teraz już nie chce ustąpić. Tak sobie tylko gdybam. Przydałaby się osoba, która już taki problem miała, może dopisze coś bardziej sensownego niż ja ;)

PaniCe
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PaniCe » 17 stycznia 2016, 12:08

Tu się zgodzę, młody zaczął się przeciwstawiać Aleksowi. Tylko dziwi mnie fakt, że biegały dziś spokojnie razem przez pół godziny i nagle wielka kłótnia. Chyba rzeczywiście spróbuję tak zrobić tylko jeszcze nie teraz, bo juz mam przed oczami kolejna walkę :( Ale bardzo dziękuję za odpowiedź :)

PaniCe
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: PaniCe » 15 lutego 2016, 16:45

Po tak długim czasie i kilku próbach łączenia już wiem, że nie da się ich połączyć. Nigdy w życiu nie widziałam takiej agresji, latająca kupa futra, lekkie zadrapanie, ale już po wczoraj wiem, że nie mogą być w jednej klatce, a nawet na wspólnym wybiegu. Moje pytanie brzmi: co zrobić z tak wrogo nastawionymi do siebie świnkami?
1. Wykastrować jednego? (czy to coś da?)
2. Wykastrować oba?
3. Zaadoptować samiczkę i ją wysterylizować?
Ratujcie mnie, bo przykro mi tak patrzeć jak siedzą osobno, ale z drugiej strony jak ich razem puszczam to w końcu się pozabijają...

Awatar użytkownika
Margotek
Użytkownik
Świnki morskie: Belzebub
Kontaktowanie:

Postautor: Margotek » 16 lutego 2016, 14:05

Moja siostra miała podobny problem (miała dwie samiczki). Wszystko było w idealnym porządku, lecz po jakimś czasie przestały się ze sobą dogadywać. Koniec końców jedna odpuściła, ale była cały czas nękana przez drugą. Siostra nie była w stanie utrzymać dwóch klatek, dlatego też jedną świnkę oddała mojej drugiej siostrze. Niestety oddanej śwince odbiło się to na zdrowiu psychicznym i stała się bardzo nieufna. Nawet jak zostawisz otwartą klatkę na cały dzień, nie wystawi nosa. Nie daje się podnosić, na kolanach ciągle narzeka. Co prawda jest już stara (sytuacja miała miejsce jakieś cztery lat temu) i łysieje jej dupka, jednakże nigdy do końca nie przyzwyczaiła się do swojej właścicielki.

Awatar użytkownika
GalaxySparkle
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: GalaxySparkle » 17 lutego 2016, 21:34

Ad 3, absolutnie nie dołączać samiczki. Nie tworzy się stadek >1 samiec + samica, gdyż panowie będą się o nią kłócić.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”