Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dziwne zachowanie

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
gajson18
Użytkownik
Kontaktowanie:

Dziwne zachowanie

Postautor: gajson18 » 23 marca 2016, 15:38

Witam ,
okolo 3 tyg temu dołaczyla do naszej rodziny druga swinka ma okolo 4 miesiecy. Wiec dwie samiczki ktore sie raczej polubiły buło gruchanie skakanie kolo Siebie nic wiecej. Nagle po okolo 3 tyg razem starsza swinka zaczyna wyganiac młodszą z domku maja jeden wielki wspólny gdzie wczesniej spały przyulane do Siebie mała potrafi cały dzien siedziec w kacie poza domkiem i nieruszac sie dopiero wracam z pracy i biore na ręce zaczyna sie rozkrecac nie wiem co robic proszę o rady czy tak się im odwidziała przyjazń ??

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Kisei
Użytkownik
Świnki morskie: Selena i Niunia
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie

Postautor: Kisei » 23 marca 2016, 15:57

Nic z tych rzeczy. Starsza rządzi i tyle, hierarchia. Od czasu do czasu poskubią się, ale uwierz mi, będzie lepiej jak zostawisz to między nimi :3
Ktoś musi być alfą w końcu nie?

Nieraz bywa tak że lekarze potrafią siedzieć 8 godzin i operować pacjenta. Jednakże mało kto to docenia... Bo to przecież cud że przeżył, to wszystko dzięki Bogu!

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dziwne zachowanie

Postautor: ita79 » 23 marca 2016, 16:28

właśnie czytając takie posty czasami się dziwię jak wszyscy nawołują "świnki powinny być przynajmniej dwie- bo to dla nich naturalne" - jakie to jest naturalne..? W naturze świnki mają przestrzeń i osobniki które się nie dogadują mogą odejść, oddalić się, poszukać innej grupy.. A w klatkach- jak czytam o świnkach bojących się ruszyć z uwagi na zachowanie drugiej sztuki to mnie ciarki przechodzą. Jakoś nie zawsze to bywa jak widać lepsze rozwiązanie niż JEDNA świnka

Wróć do „Zachowanie”