Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Smutna świnka?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Morphifry
Użytkownik
Świnki morskie: Peppa ♥
Kontaktowanie:

Smutna świnka?

Postautor: Morphifry » 7 stycznia 2017, 22:12

Piszę, bo nie wiem czy zachowanie mojej świnki jest normalne, czy nie... Od dwóch dni ma nową klatkę, ma teraz bardzo dużo miejsca, wszystko co potrzebne, nowy drewniany domek itd. No i właśnie do wczoraj świnka zachowywała się jak zawsze - bardzo mało czasu spędzała w klatce, tylko na jedzenie itd, a tak to biegała po domu albo siedziała po prostu koło klatki. Teraz, odkąd ma nową, to nie wiem czy to kwestia tego, że tak ją polubiła, czy nie, ale siedzi w niej praktycznie cały dzień, dzisiaj wyszła z niej tylko raz, na chwilę. Ogólnie je, pije tak jak zawsze, widać że wszystko z nią ok, tylko po prostu siedzi w klatce/domku kiedy wcześniej było wręcz odwrotnie. Może to dlatego, że dzisiaj pierwszy raz zamknęliśmy ją na noc w klatce i jakoś się przyzwyczaiła? Bo tak to zawsze w nocy miała otwartą i wchodziła nam pod łóżko gryźć dywan. Na dzień oczywiście ma klatkę otwartą cały czas. Jeśli chodzi o towarzysza dla niej, to jesteśmy w trakcie adoptowania :) Macie jakiś pomysł, czy świnka po prostu polubiła nowe mieszkanko i woli w nim spędzać czas, niż w pokoju, czy może jest jej z jakiegoś powodu smutno?

Obrazek

Awatar użytkownika

Myki
Użytkownik
Świnki morskie: Mars, Kracie
Kontaktowanie:

Re: Smutna świnka?

Postautor: Myki » 8 stycznia 2017, 0:38

Jeśli świnka zachowuje się normalnie , tzn. jedyną rzeczą jaką się zmieniła to miejsce przebywania świnki to obstawiałabym, że po prostu nowa klatka przypadła śwince do gustu. Moje chłopaki też mają cały dzień i całą noc otwartą klatkę i kilka swoich "baz" do spania i tak naprawdę co kilka dni zmieniają im się upodobania. Raz tak jak Twoja świnka wchodzą do klatki, żeby się napić i zaraz z niej wychodzą, a raz leżą cały dzień w klatce i wychodzą tylko na jedzenie, więc myślę, że póki co nie masz się o co martwić. Jeśli Twoja świnka przestałaby jeść albo wogóle się ruszać to miałabyś powód do niepokoju, a tak świnka pewnie nie może się nacieszyć z nowego m4 :)

Tutka&DoryTeam
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Tutka&DoryTeam » 3 lutego 2017, 21:27

Może świniak jeszcze zapoznaje się z nową klatką? Albo akurat nie miał ochoty wyjść? Czasami świnki mają swoje humory, jak twoja je, jest aktywna, to wszystko ok. Dobrze, że planujesz dla niej towarzysza.

Awatar użytkownika
Żaneta_Radom
Użytkownik
Świnki morskie: Kris Moris, Lary i Santi
Kontaktowanie:

Postautor: Żaneta_Radom » 4 lutego 2017, 8:53

Raczej w tej sytuacji obstawiam, że czuje się tam bezpieczniej + ma wystarczająco miejsca - dlatego nie wychodzi już tak dużo jak wcześniej.
W zależności od sytuacji świnki sobie zmieniaja upodobania tak żeby im było najwygodniej.
U nas klatka była 100cm, ale zawsze otwarta a w niej mieszkały 3 świnki. Nigdy nie było tak żeby tam przebywały długo (bo za mało miejsca, za blisko leży kolega itp.) W klatce wisiał hamak, z którego żadna świnka nie korzystała, za to uwielbiały spać pod nim. Któregos razu musieliśmy je zamknąć i okazało się, że ze względu na mało miejsca w klatce dla trójki świnek, jedna przeleżała prawie cały ten czas na hamaku. Tam jej nikt nie przeszkadzał. Nikt jej nie trącał, nie właził na nią. To było w tamtym momencie najlepsze dla niej miejsce. A i pozostała dwójka rozłożyła się gdzieś w bezpiecznych odległościach od siebie w klatce i wszystkim było znośnie :)

Myślenie jest trudne, dlatego większość ludzi woli osądzać

Zapraszam do bliższego poznania mojej gromadki:
http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... =55&t=7155