Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

POMOCY!!!!!!!!!!!

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
Peggy
Użytkownik
Świnki morskie: Żubrówka(Bertie), Czekolada(Czoko)
Kontaktowanie:

Re: POMOCY!!!!!!!!!!!

Postautor: Peggy » 4 kwietnia 2017, 22:21

Zależy jakie masz wymagania co do świnek. Stąd można adoptować bądź kupić.
Zgadza się , tak jak napisała Monster, nie wszystkie hodowle zarejestrowane są dobre.... :confused:
ale.. są trzy zaufane, które w razie czego mogę polecić z czystym sumieniem.

...:::Zwierzęta w naszym życiu nie zjawiają się bez powodu, udzielają nam nauk o tym, jak zostać lepszym człowiekiem:::...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
ita79
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ita79 » 5 kwietnia 2017, 0:24

Misia123 pisze:Moja świnka ciągle gryzie klatkę! Ma pełną miskę jedzenia siano w paśniku warzywa i ciągle wali w te druty!

a ja bym mimo wszystko spróbowała zgadnąć czego jej potrzeba.. bo to jest zachowanie świadczące właśnie o tym , że świnka czegoś się domaga.. Może być - tak jak wspomniano- że towarzystwa.. ale też może chodzić o jakieś braki w pokarmie.. coś co świnka dostawała a teraz nie ma.. albo instynktownie czegoś jej brakuje...

U mnie np jest tak... W pokoju klatka - na wysokości łóżka (łóżko jest wybiegiem).. Klatka zawsze otwarta 24/7 . Kiedy ja jestem akurat na łóżku.. a braknie świeżego sianka, lub karmy którą zazwyczaj świnki mają- wówczas moje świnki wychodzą z klatki, zaczynają się nader intensywnie kręcić koło mnie, wchodzić na kolana, wyciągać nosek w poszukiwaniu zapachów ... wiem wówczas że czas ruszyć 4 litery i uzupełnić zapasy. ..Natomiast kiedy kręcę się po kuchni zwłaszcza z wieczora kiedy jest pora na ogórka.. to Finek uznaje , że musi się przypomnieć i zaczyna gryźć kratkę stojąc w przejściu. Wie dobrze, że tego nie lubię, ale .. wie też że wówczas go słyszę wyraźnie .. a piszczeć mu się nie chce :naughty: . Całe szczęście u mnie to niemal jedyna sytuacja kiedy kratki są "piłowane" . Świnki mam mega cichutkie - zwłaszcza kiedy ja śpię- wtedy tylko te poidełka mnie budzą czasami (no ale tego się nie przeskoczy :) )

Misia123
Użytkownik
Świnki morskie: Misia <3
Kontaktowanie:

Postautor: Misia123 » 5 kwietnia 2017, 7:10

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! Pomyśle o drugim świniaku ;)

Wróć do „Zachowanie”