Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Co dalej?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Nusiaczka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Co dalej?

Postautor: Nusiaczka » 11 maja 2017, 20:27

Witam :D
Mam pytanie dotyczące oswajania. Mam 2 prosiaczki, samiczki. W majówkę, we wtorek moja rodzina powiększyła się o Dyzię i Nusię. Dziewczynki jedzą z ręki, ale ją podgryzają i gdy wchodzę do pokoju one uciekają, i dopiero po chwili gdy widzą, że nic nie robię wychodzą, więc stąd moje pytanie co mam robić dalej?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Kluzka
Użytkownik
Świnki morskie: Ewa, Eleonora, Dagmara, Bernadetta, Antonina, Ambrozja, Hiacynta, Wiolka, Melania, Mikołaj, Alfredo, Leonadro, Róża, Hieronim, Barbara[*]
Kontaktowanie:

Re: Co dalej?

Postautor: Kluzka » 11 maja 2017, 23:17

Oswajać dalej. Przyzwyczajać do swojej obecności i zagadywać do nich, żeby znały Twój głos i nie bały się go. Delikatnie głaskać, kiedy są w klatce (nie wkładać rąk od góry, tylko od boku, żeby świnki się nie przestraszyły), przekupywać jakimiś dobrymi smakołykami podczas takiego głaskania. Nic na siłę - są prosiaki, których oswojenie może trwać tydzień albo dwa, a są takie, które przyzwyczają się do właściciela dopiero po pół roku. Są też takie, które nigdy całkowicie nie oswoją się z człowiekiem. Później, podczas głaskania w klatce można próbować wyciągać świnkę na ręce. I tu również - smakołyki, zagadywanie do niej. Wiadomo - wyciąganie nie od góry, bo to śwince kojarzy się z drapieżnikiem, który chce ją złapać. Przyzwyczajać świnki do małego wybiegu i z czasem powiększać przestrzeń, żeby mogły poznawać teren powoli. Położenie świnki od razu na środku pokoju jest raczej średnim pomysłem. Kiedy już zwiedzają swój wybieg, można usiąść kawałek od nich i zachęcać smakołykami do przyjścia, a można po prostu przebywać z nimi i np. odrabiać lekcje.
Na forum było już sporo tematów o oswajaniu i właśnie tam radzę poszukać inspiracji i pomysłów, jak zaprzyjaźnić się z nowymi członkami rodziny. Zawsze ważna jest cierpliwość, bo to zwierzęta z natury płochliwe i potrzebują sporo czasu, żeby zaufać właścicielowi.
Życzę powodzenia :)

If I didn't have Guinea Pigs, my clothes would not have fur, my house would be clean, my wallet would be full, but my heart would be empty ! :love:

majcziok
Użytkownik
Świnki morskie: Leoś <3
Kontaktowanie:

Postautor: majcziok » 13 maja 2017, 14:02

Kluzka pisze: , a można po prostu przebywać z nimi i np. odrabiać lekcje.

Ja z moim Leosiem zawsze odrabiam lekcje, a jak odważy się podejść to wchodzi na książkę i się na mnie patrzy ;)

----------------------------------------------------------------
Leoś cię pokocha, gdy dasz mu ogórka. :evil: :blush:
----------------------------------------------------------------

strzyga
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: strzyga » 15 maja 2017, 7:32

Ja swoją dzikuskę mam niecały rok i w zeszłym mscu dopiero doszliśmy do tego, że daje się w klatce pogłaskać. :/ ale ona po różnych króliczo zoologicznych przejściach :/

Wróć do „Zachowanie”