Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nowa świnka

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Nowa świnka

Postautor: swinki4 » 14 grudnia 2024, 23:05

Mi jedynie przychodzi do głowy jeszcze jedno - zabrać Doris do weterynarza specjalizującego się w leczeniu świnek morskich i sprawdzić, czy czasem nie ma jakichś problemów zdrowotnych. Zrobić badanie z krwi. Może ja coś boli, może ma anemię i dlatego nie ma ochoty na towarzystwo. Świnka może ukrywać chorobę i na pierwszy rzut oka może wyglądać na zdrową, ale wewnątrz dzieje się coś złego. Jedna z moich świnek była wycofana, leżała schowana. Wychodziła na jedzenie i od razu uciekała z powrotem do domku. Poszliśmy do weterynarza i okazało się, że była chora. Po wyleczeniu wróciła moja kochana, ciekawska Luna, która już w ogóle się nie chowała. Była bardzo aktywna i nie bała się kontaktu z inną świnką czy nas.

Awatar użytkownika

Maras3103
Użytkownik
Świnki morskie: Doris
Kontaktowanie:

Postautor: Maras3103 » 15 grudnia 2024, 15:48

W środe mam wizytę że świnkami na drugie tropienie przeciwko wszołom ale zauważyłem że Doris robi bobki z takim cypelkiem i ma na grzbiecie i pupie miejsca gdzie wypadła jej sierść tylko nie wiem czy to mała jej wyrwała czy tak zgubiła, dodam że żadnych ranek ani strupków w tych miejscach nie ma.

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 15 grudnia 2024, 19:41

Wypadająca sierść jest pewnie przez wszoły. Dzieje się tak przy silnej inwazji. A bobki można zbadać u weterynarza. Niech lekarz oceni.

Maras3103
Użytkownik
Świnki morskie: Doris
Kontaktowanie:

Postautor: Maras3103 » 20 grudnia 2024, 14:36

Byłem dzisiaj u weta i po badaniu USG wyszło że Doris ma duże cysty na jajnikach i czeka ją sterylizacja ☹️

Awatar użytkownika
MajaiRosie
Użytkownik
Świnki morskie: Za TM: Rosie [*], Malibu [*], Pigwa [*], Baranek [*],
Moje stadko: Kahlua, Mercedes i Tequilla
Kontaktowanie:

Postautor: MajaiRosie » 20 grudnia 2024, 16:01

To problem pewnie się rozwiąże - świnki z cystami mają problemy hormonalne, które sprawiają że są bardziej drażliwe, łatwiej się denerwują. Wiele moich świnek miało sterylkę z tego samego problemu i faktycznie po wydobrzeniu były spokojniejsze, łagodniejsze :) Dużo zdrówka w rekonwalescencji!

swinki4
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: swinki4 » 20 grudnia 2024, 21:14

Też myślę, że po sterylizacji wszystko się ułoży. Hormony wrócą do normy. Dwie moje świnki też czeka sterylizacja z powodu cyst. Trzymam kciuki. Powodzenia!

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca